Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala Negip Hagi Fazîl din satul Tătaru, model de convieţuire interetnică (galerie foto)

ro

18 Apr, 2011 02:59 3534 Marime text

Tataru2.jpgŞcoala din satul Tătaru a sărbătorit, pe 15 aprilie 2011, împlinirea a 105 ani de la naşterea mentorului spiritual al şcolii, Negip Hagi Fazîl (1906 - 1948), motiv pentru care a organizat o amplă serbare şcolară. În această zi de sărbătoare li s-au alăturat Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius şi Liceul Teoretic Callatis Mangalia, precum şi primarul comunei Comana, domnul Ion Adam. Înainte de începerea activităţii, directorul Nicoleta Radu a propus îndreptarea atenţiei către o persoană dragă, trecută în nefiinţă de curând, Bora Ulkusal (1936 - 2010), fiul marelui erou şi om de cultură Negip Hagi Fazîl.

Tataru1.jpgColectivul şcolii a pregătit un panou omagial dedicat lui Bora Ulkusal, în care a încercat să surprindă modeste frânturi din viaţa acestuia. Timp de două ore, copiii de la Grădiniţele Pelinu, Comana, Tătaru şi de la Şcoala Negip Hagi Fazîl din Tătaru au încântat publicul, care a aplaudat minute în şir, impresionat de performanţa copiilor talentaţi, care au recitat poezii, au jucat scurte scenete de teatru şi au interpretat cântece şi dansuri populare tătăreşti şi dobrogene. La sfârşitul programului artistic, copiii au primit numeroase daruri de la membrii familiei marelui erou, de la UDTTMR şi de la Consiliul Judeţean Constanţa, iar un grup de 6 studenţi în anul III la Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius au interpretat piesa de teatru „Piatra din casă", de Vasile Alecsandri.

Cine este Negip Hagi Fazîl

Negip Hagi Fazîl s-a născut în 1906 în satul Tătaru, iar mormântul lui se găseşte în cimitirul musulman din localitate. S-a dedicat de tânăr activităţii de însufleţire a vieţii spirituale a tătarilor din spaţiul românesc. În anul 1933, a înfiinţat Uniunea Culturală a Tinerilor Tătari, sub conducerea lui Mustecep Ulkusal, fratele lui Negip Hagi Fazîl. Şcoala din Tătaru este prima instituţie de învăţământ din România care poartă numele unui reprezentant al etniei tătare din Dobrogea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii