Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liga Asociatiilor de Proprietari, suparata pe parlamentari

ro

26 Jun, 2010 03:32 1689 Marime text
Cu referire la proiectul de modificare şi completare a Legii nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în special scutirea de la plata penalităţilor aplicate restanţierilor la plata întreţinerii, aprobat în 23 iunie a.c., Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat este de părere că parlamentarii nu au luat în considerare nici unul din zecile de amendamente propuse.

Din punctul de vedere al Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, iniţiativa de a scuti restanţierii de la plata penalităţilor, în forma în care a fost aprobată de Camera Deputaţilor, este discriminatorie faţă de familiile care şi-au plătit la timp cotele de întreţinere, chiar dacă se încadrează în plafonul de 1000 lei pe membru de familie. „Grav este că această iniţiativă transferă sarcina de asigurare a protecţiei sociale de la autorităţile publice către proprietari. Reiterăm necesitatea de a stabili un sistem transparent şi responsabil de asistenţă socială prin instituirea unei alocaţii pentru locuinţă, adresată persoanelor cu adevărat vulnerabile şi care să fie asigurată de autorităţile publice. Scutirea de la plata penalităţilor nu sprijină în mod real familiile care înregistrează dificultăţi la plata întreţinerii", susţin membrii Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Mai mult decât atât, textul legii prevede scutirea numai în cazul în care restanţierii îşi plătesc integral datoriile în următoarele 12 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Nu se face nici o menţiune faţă de proprietarii care pot înregistra restanţe la o dată anterioară. De asemenea, în următoarele 12 luni poate exista tentaţia de a nu mai plăti nici o cotă la întreţinere, atât timp că în cea de-a 364 zi poţi plăti fără nici o penalitate. „Considerăm că legiuitorul nu a evaluat influenţa nefastă asupra bunei funcţionări a asociaţiilor de proprietari. Există riscul ca această facilitate să fie interpretată ca un îndemn la neplată sau la plata cu întârziere a cotelor de întreţinere", sunt de părere membrii Ligii.

Cât priveşte prevederea prin care se anulează penalităţile asociaţiilor către furnizori, aceasta vizează doar prima verigă din lanţul de furnizori care contribuie la furnizarea serviciului respectiv. Concret, potrivit proiectului, vor fi anulate doar penalităţile asociaţiei faţă de furnizorul de căldură, nefăcându-se referire la penalităţile pe care acesta le are faţă de furnizorii de gaze sau apă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii