Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul şcolar care începe azi vine cu o serie de schimbări

ro

12 Sep, 2011 02:26 2260 Marime text

scoala_deschidere_an_scolar_elevi_19.jpgCurţile grădiniţelor, gimnaziilor şi liceelor constănţene vor răsuna azi de glasurile copiilor întorşi din vacanţă. Mii de buchete de flori, baloane colorate şi bucuria revederii cu profesorii şi colegii vor completa atmosfera de sărbătoare de astăzi. Noul an şcolar aduce o serie de modificări, de la structura vacanţelor, până la modul de evaluare a elevilor. Cursurile primului semestru încep azi şi se vor încheia pe 23 decembrie. În perioada 22 - 30 octombrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată între 24 decembrie şi 15 ianuarie 2012. Semestrul al doilea va începe pe 16 ianuarie 2012, iar vacanţa de primăvară va avea loc între 7 şi 22 aprilie 2012.

scoala_politicienilor_Constantin_Chirila.jpg Cursurile semestrului II se reiau pe 23 aprilie 2012, urmând ca elevii să intre în vacanţa de vară pe 22 iunie 2012. Prima săptămână de şcoală va începe cu evaluări, pentru se stabili nivelul de pregătire al elevilor. Ministrul Educaţiei a anunţat că această structură a anului şcolar nu se va modifica, dar pot apărea unele modificări prin noul curriculum.

Elevii care încep clasa a V-a vor face clasa a IX-a la gimnaziu

Potrivit noii Legi a Educaţiei Naţionale, elevii care încep clasa a V-a vor urma cursurile de gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a. Tot la capitolul noutăţi, anul acesta va fi introdusă săptămâna „Şcoala altfel", care va avea loc în intervalul 2 - 6 aprilie, care va precede vacanţa de primăvară. Elevii vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală, sport şi olimpiade şcolare. Noul an şcolar va aduce, după anunţul făcut de minister, un control mai riguros al absenţelor.

Examenele de titularizare şi suplinire vor fi gestionate de şcoli

Anul 2011 a fost ultimul în care Ministerul Educaţiei a organizat concursuri naţionale de titularizare sau suplinire. Odată cu aplicarea noii Legi a Educaţiei Naţionale, ocuparea posturilor din învăţământ va fi gestionată direct de scoli. Profesorii care au intrat pe baza unui examen rămân titulari ai sistemului de învăţământ, în timp ce profesorii care vor fi angajaţi direct de şcoli vor fi doar titulari ai respectivei unităţi. De asemenea, începând din anul şcolar 2011-2012, inspectorii generali şi adjuncţi, precum şi cadrele didactice cu funcţii de conducere vor avea obligaţia să predea un anumit număr de ore.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii