Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Două legi „Să trăiţi bine", adoptate din greşeală!

ro

21 Oct, 2010 12:11 663 Marime text

LEGI PENTRU ROMÂNI. O bombă a explodat, ieri, în Parlamentul României. Nu, nu este vorba de explozibili la propriu, ci de o bombă legislativă, care a aruncat în aer întreaga scenă politică. Două proiecte de legi, unul al PSD şi celălalt al PNL, şi care se referă la aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, iar cea de-a doua la neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, au fost adoptate, marţi, în Camera Deputaţilor, de aproape toţi parlamentarii. Bomba a explodat abia ieri dimineaţă, când, în momentul în care deputaţii puterii au venit la serviciu, au fost luaţi la mişto de Opoziţie: „Voi ştiaţi că aţi votat legile privind scăderea TVA pentru cinci alimente de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei?" Răspunsul a fost năucitor, celor de la PDL nevenindu-le să creadă că au votat aşa ceva, mai ales că aceştia s-au declarat total împotriva celor două legi. Imediat după ce şi-au dat seama ce au făcut, portocaliii au început să dea telefoane ca disperaţii şi să se întrebe între ei cum de a fost posibil să facă o asemenea prostie, a relatat pentru Telegraf unul dintre parlamentarii Opoziţiei. În afara democrat liberalilor, cele două proiecte de legi au fost votate şi de deputaţii UDMR, parteneri de guvernare ai PDL.

REGRETE PDL. În scut timp, toată suflarea portocalie a găsit şi o scuză oficială: „Am fost păcăliţi. A fost o eroare de tehnică legislativă". Mai mult, democrat liberalii au explicat că cele două legi se aflau amestecate între alte legi care aveau propunere de respingere. Numai că, ce nu au ştiut portocaliii, este că cele două legi aveau foarte clar propunere de adoptare. Prostia pe care au făcut-o democrat liberalii, împotriva politicii Guvernului, este cu atât mai mare cu cât cele două legi au fost votate inclusiv de miniştrii Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, care au fost prezenţi la şedinţa de la Cameră. După ce a fost anunţat că a votat greşit, Ialomiţianu a susţinut că... a fost păcălit. Dar oare cine l-a păcălit pe ministru? Nu cumva el nu a ştiut să citească cu atenţie documentele pe care le votează? În ceea ce priveşte afirmaţia că a fost o „eroare de tehnică legislativă", credem că acest lucru s-ar traduce mai degrabă fie prin incompetenţă, fie nepăsare faţă de ceea ce se petrece în parlament.

BĂSESCU E CHEIA. Şi dacă tot şi-au tăiat singuri craca de sub picioare, pedeliştii vor acum să dreagă busuiocul. Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, cel care le-a spus pedeliştilor cum să voteze, a declarat că au depus o propunere legislativă pentru a corecta „greşeala" de la votul dat în favoarea reducerii TVA şi neimpozitării pensiilor sub 2000 lei, arătând că iniţiativa prevede că se va reveni la textele iniţiale. Numai că, dacă ar fi să ne luăm după afirmaţiile lui Toader şi ale democrat liberalilor, atunci de ce oare cele aprox. 18 milioane de votanţi din România nu ar cere reluarea votului la prezidenţiale, pentru că au „greşit" şi ei când l-au ales pe Traian Băsescu? O altă salvare a portocaliilor şi a acoliţilor săi este ca şeful statului să retrimită cele două legi în Parlament pentru a reintra la revotare. Numai că, spune Opoziţia, acest lucru nu ar fi legal, pentru că cele două legi au fost votate cât se poate de corect. La rândul său, Guvernul consideră că propunerile legislative ale Parlamentului privind TVA de 5% la alimente şi neimpozitarea pensiilor nu sunt în concordanţă cu Strategia fiscală transmisă deja Legislativului şi aşteaptă finalizarea procedurii în cazul acestor proiecte, pentru a stabili dacă trebuie să intervină. Printre cei care au reacţionat faţă de cele două legi a fost senatorul PNL Varujan Vosganian, care a declarat că „pediştii aleargă disperaţi la Cotroceni pentru a implora nepromulgarea legilor de marţi". „Unde dai şi unde crapă...De unde voiau să impoziteze toate pensiile, guvernanţii s-ar vedea nevoiţi să ridice plafonul de neimpozitare. Gaura bugetară pe anul 2011 ar fi de vreo 1,5 - 2 miliarde de euro", scrie Vosganian pe blog, ironizându-i pe democrat liberali. La rândul său, preşedintele de onoare al PC Dan Voiculescu spune: „Dacă Băsescu nu promulgă Legea privind reducerea TVA se autosuspendă".

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii