Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Bugetul judetului, blocat de ANAF

ro

23 Mar, 2011 12:56 963 Marime text

Ordinul ANAF prin care impozitul pe venituri al firmelor se colecteaza la centru vaduveste bugetul judetului de sume importante

Consilierii judeteni s-au reunit, ieri, in sedinta ordinara, pentru a dezbate mai multe proiecte de hotarare, iar primul pe ordinea de zi a vizat schimbarea componentei CJC, in sensul incetarii mandatului Cristinei Branzoi, ca urmare a demisiei. Consilierul PDL a avut de ales intre functia de director al Directiei Judetene de Tineret si Sport si calitatea de ales judetean, asa incat mandatul ei a fost preluat de urmatorul pe lista partidului, Hristu Tararache. Alte proiecte au facut referire la acordarea de ajutoare materiale mai multor familii aflate in dificultate, fie cazuri medicale grave, pentru care nici Casa de Asigurari de Sanatate, nici Ministerul Sanatatii nu au gasit resurse, fie cazuri sociale. Printre proiecte s-a numarat si cel al lui Andrei Bogdan Parvu, baietelul de doi ani bolnav de fibroza chistica, al carui caz l-am prezentat pe larg in paginile cotidianului „Observator" si pentru care am initiat o campanie umanitara, la care consilierii judeteni au raspuns afirmativ. Pentru Andrei, CJC a acordat 5.000 lei, dar pentru ca familia lui are nevoie de o suma mult mai mare pentru a-i asigura tratamentul medical, vom continua campania pana la strangerea intregii sume - echivalentul a 20.000 euro.

Unul din proiectele importante votate ieri este cel referitor la repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 21% din impozitul pe venit. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a adus lamuriri pe marginea acestui proiect, spunand ca aparitia unui ordin al ANAF a dus la modificarea modului de virare a impozitului pe venit de catre agentii economici, in sensul ca acum, toate sumele se vireaza la Trezoreria nationala si de acolo se repartizeaza in teritoriu. Acest lucru a dus la scaderi drastice de bugete pentru toate administratiile: municipalitatea Constanta a incasat in martie 2011 cu 10 milioane lei mai putin decat in ianuarie si februarie, bugetul judetean s-a diminuat cu 40%, iar cel al comunelor cu procente cuprinse intre 40 si 70%. „Am discutat cu colegii presedinti de consilii judetene din tara si am decis ca vom ataca in contencios acest ordin; la fel vor face si cei din Asociatia Comunelor, pentru ca altfel ne vom bloca activitatea. Este un blocaj national, o incalcare a descentralizarii si a bugetelor locale", a mentionat Constantinescu. Consilierii PDL s-au abtinut de la votarea acestui proiect.

Cu unanimitate de voturi s-a votat proiectul privind rectificarea bugetului judetean, care este mai bogat cu echivalentul a 1,767 milioane de euro, ca urmare a deblocarii de catre BERD a garantiei depusa de CJC si SC RAJA SA pentru realizarea programului ISPA. Banii care-i revin Consiliului vor fi folositi pentru sanatate si urmeaza ca intr-o sedinta ulterioara sa se decida exact ce destinatie vor lua.

Pe ordinea de zi suplimentara a fost introdus si un proiect al carui subiect este de actualitate: riscul nuclear pe care il prezinta centrala de la Cernavoda. In acest sens, Nicusor Constantinescu a propus infiintarea unei Comisii de Evaluare si Analiza a Riscului Nuclear la nivelul judetului Constanta, din care vor face parte toti parlamentarii constanteni, consilieri judeteni, primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, si academicianul Traian Gomoiu. Comisia va avea sarcina de a evalua riscurile pe care le implica un posibil incident nuclear la Cernavoda si va propune modificarea legislatiei pentru a minimaliza impactul unui astfel de eveniment asupra locuitorilor orasului Cernavoda in particular si ai judetului in general.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii