Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Pachete turistice mincinoase

ro

22 Mar, 2011 12:38 881 Marime text
A intrat deja în obişnuinţa autorităţilor să impună norme fără consultarea celor care sunt obligaţi să le respect. Modelul se repetă şi în cazul plajelor, unde hotelierii, cei care sunt direct interesaţi, nu au altceva de făcut decât să se supună ordinelor Ministerului Mediului şi să se înghesuie la licitaţiile organizate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, alături de alţi agenţi economici cu bani mulţi făcuţi din vânzare de fier vechi, climatizare sau alte domenii.În aceste condiţii, Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării contestă Ordinul emis de Ministerul Mediului, prin care s-au început licitaţiile de administrare a plajelor, pe motiv că nu au fost consultaţi şi hotelierii. Dincolo de nivelul declarativ, Asociaţia Litoral va ataca în instanţă Ordinul în cauză şi a solicitat ieri prefectului evaluarea activităţii Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) şi a directorului acesteia. Încă din 10 august anul trecut, Asociaţia a pornit demersurile privind situaţia plajei pentru sezonul estival 2011, iar rezultatul a fost doar mutarea cu o lună mai devreme a licitaţiilor, care oricum se derulează mult după momentul în care se fac contractările. „Hotelierii au fost puşi în situaţia să mintă la contractările din septembrie că vor oferi plaja gratuit în pachetele turistice", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral. „Puţinii hotelieri care vor câştiga sectoare de plajă plătesc de trei ori mai mult faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari" a mai precizat Corina Martin.

Şezlongul - mai scump decât pe o noapte de cazare

„Plajele ar trebui să fie ale hotelierilor, ca să nu ajungă turiştii să plătească pe un şezlong mai mult decât pe o noapte de cazare", este de părere şi Dragoş Răducanu, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turism. Având în vedere că, în cadrul programelor de genul „Litoralul pentru toţi", preţul cazării este foarte mic, turiştii pot ajunge să plătească mai mult pe locurile de pe plajă decât pe cazarea de la hotel. Nu mai spunem că, dacă respectivul turist pleacă la masă, ceea ce a plătit ca taxă de închiriere pe zi devine... taxă pe două ore, pentru că, dacă revine pe plajă, o ia de la capăt.

Încă nu e dată, dar e încălcată

Nici măcar nu a fost promulgată şi este deja... încălcată. Este vorba despre Legea Turismului, care tocmai a trecut de Guvern, urmând să fie dezbătută în Parlament. Federaţiile patronale de pe litoral au luptat mult ca în textul legii să fie specificat ca plaja să fie administrată de hotelieri. Din păcate, acest paragraf nu le va folosi la nimic deţinătorilor de unităţi de cazare, pentru că e contrazis prin însăşi licitaţiile care s-au desfăşurat în această perioadă la ABADL. Poate prin 2018 să ne punem problema aplicării legii, pentru că actele încheiate acum sunt valabile 2 ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 5.

Nisipul, adjudecat de firmele de fier vechi

Rezultatele primei runde de licitaţii au fost afişate, ieri, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. Urmarea? Din vară, sectoare de nisip, nu puţine la număr, se vor afla în gestiunea unor transportatori, comercianţi, agenţi imobiliari sau birtaşi. Nu lipsesc din schemă nici port operatorii. Printre câştigătorii de noi sectoare de nisip se află şi „Romned" Port Operator, care, deşi, deţine un club şi câteva vile în Neptun, are în administrare pe 10 ani plaja din Costineşti, două sectoare de nisip în Mamaia, unul în Neptun şi altul în... Eforie Nord. Anul acesta, port operatorul a reuşit să adjudece, pentru doi ani, cu posibilitatea prelungirii pe alţi cinci, şi plaja din faţa hotelului Mamaia. Chiar dacă fusese solicitată de SC „Litoral", SC „Imperia Grup" SRL, din Castelu, specializată în comerţ cu ridicata al băuturilor, a câştigat sectorul Mamaia IV, subsector 6, plajă aflată în zona „Club Mediteranean". „Sagem Import-Export", venit tocmai din Călăraşi şi implicat în comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei a adjudecat plaja Mamaia V, subsector 6, situată în vecinătatea hotelurilor „Tomis" şi „Victory". Sectorul Mamaia V, subsectoarele 11 şi 12 din zona „Club Castel", le-au dorit hotelierii de la Complex „Palas Pelican", Complex „Condor" şi SC „Movenpick Hotel and Resort" SRL, dar le-a câştigat SC „Laurette" SRL, firmă ce se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare. Transportatorul SC „Massaro Trans" a câştigat şi el două subsectoare de nisip din Vama Veche - 8 şi 12. Va „staţiona" un an pe plajă şi şcoala de şoferi SC „Best Off"! Firma a câştigat, pentru un an de zile, sectorul de nisip Mamaia I, subsector I din zona Casei de Piatră.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii