Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Evaziune fără fereală

ro

14 Mar, 2011 12:27 759 Marime text
Vânzătorii de flori „cu acte în regulă" se plâng că afacerile lor sunt sabotate. Mafia florilor s-a extins peste tot în pieţele sau staţiile de autobuz din Constanţa.Pentru că „şmenarii" răsar ca ciupercile după ploaie fix în preajma unor sărbători importante, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa a descins, săptămâna trecută, prin oraş şi i-a luat la verificat pe vânzătorii de flori. Au fost efectuate 20 de controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 25.000 lei, iar buchete de peste 8.000 lei au avut... abateri. În plasa comisarilor au căzut şi cei care credeau că sunt corecţi şi au toate actele în regulă. Au fost sancţionaţi pentru lipsa banner-ului pe care să fie specificat numele societăţii, lipsa caselor de marcat şi a informaţiilor privind provenienţa şi data la care au fost achiziţionate florile. Nemulţumirile şi protestele nu au fost deloc puţine, dreptatea fiind undeva la mijloc. „Ăştia care vând fără acte strică piaţa. Ne iau faţa. De ce nu îi controlează numai pe ei? De ce nu-i ridică, nu-i ia de aici? Noi suntem corecţi, plătim chirie, taxe, tot", a declarat nenea Nae, venit s-o asiste la vânzare pe soţia sa. Corect, corect, dar până la un punct. Nenea Nae nu are numele firmei afişat şi nici casă de marcat. „Dacă aveam un chioşc cu termopan, luminat, încălzit, puteam să pun chiar şi firmă luminoasă. Dar aşa? Unde să pun firma? S-o agăţ de cort? Şi să risc să rămân fără ea că mi-o fură careva", a afirmat bărbatul. Florarul este tare supărat că autorităţile competente să-l controleze pun mare presiune pe el în timp ce „colegii" săi care vând fără autorizaţie reuşesc mereu să scape basma curată. Şi totul în detrimentul micii sale afaceri.

"Tragi linie şi te alegi cu ...nimic"

Situaţia lui ‘nea Nae este cu atât mai dificilă cu cât marea parte a banilor proveniţi din vânzări trebuie... reinvestiţi. „Câştig între 180 şi 200 lei pe zi. E criză, merge prost de tot. Tot ce se pune la flori în buchete costă scump, aşa că nu rămân cu cine ştie ce. Chiria este 350 lei pe lună, 40 de lei costă un singur sul de hârtie colorată, 8 lei şiretul, 2 lei o ferigă. Toate costă", a mai afirmat floralul. Aici se adaugă şi transportul mărfii căci florile vin tocmai de la Bucureşti. Stă cu chirie în Eforie Nord şi are doi copii pe care trebuie să-i ţină la şcoală. Este supărat foc pe cei care vând ilegal mai ales că preţurile lor sunt mici şi atrag clienţii. Nu o tolerează decât pe tanti Rodica. Femeia are 57 de ani şi doarme în Gară, în canalizări, pe unde apucă. A pierdut tot ce avea în urmă cu mulţi ani, din cauza unui incendiu care i-a mistuit aproape toată viaţa.

Cu florile lângă coşul de gunoi

Vânzătorii de flori din zona gării o cunosc de mult timp. Nu cerşeşte. Vrea să muncească, dar nu are cum. Toate actele sale au fost făcute scrum în acel incendiu. În fiecare zi, florarii şi florăresele „donează" câteva bucheţele de flori şi i le dau femeii care şi-a stabilit punctul de vânzare lângă un coş de gunoi, chiar în staţia de autobuz. „Am florile astea de la prietenii mei de aici. Le vând să-mi iau o pâine. Atât îmi ajunge, atât mănânc...", a declarat tanti Rodia cu lacrimi în ochi. Pe ea nu o sancţionează nimeni... ce să-i ia în afară de trei bucheţele jumulite de zambile?

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii