Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Directorii PDL, sub lupa lui Chiru

ro

25 Mar, 2011 12:50 988 Marime text
Noul preşedinte al PDL Constanţa, Gigi Chiru, a anunţat că şefii deconcentratelor, care au primit sprijin politic la numirea lor pe funcţie, vor fi evaluaţi. Vestea a început deja să dea frisoane unor directori care, până mai ieri, de-abia dacă treceau pe la serviciu.Cu această ocazie, unii dintre ei, care de-abia îşi cunoşteau subordonaţii, au început să vină la birou, alţii au început să răspundă la telefoanele jurnaliştilor. Mai mult, acum au înţeles ce înseamnă să faci imagine instituţiei pe care o conduci şi s-au apucat să dea şi declaraţii de presă.

Concret, până în urmă cu două săptămâni, puţini erau aceia care organizau conferinţe de presă pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice informaţii de interes public. Şi asta, în condiţiile în care chiar legea îi obligă la astfel de evenimente. Potrivit articolului 17 din Legea 544/2001, autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.

 

Learciu a început să vină dimineaţa la birou

Unul dintre directorii care nu au organizat niciodată conferinţe de presă este Daniel Learciu, director la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Mai mult, acesta nu transmite informaţiile de interes public nici măcar prin comunicate de presă şi lasă în seama subordonaţilor transmiterea informaţiilor de interes pentru constănţeni.

Un alt director care s-ar putea lua de mână cu Learciu este Laura Constandin, director la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Constanţa (ASPJ). Concret, de la instalarea interimară în funcţie, aceasta nu a organizat nicio conferinţă de presă. Ea a fost numită pe post la jumătatea anului 2010, după ce, înainte, fusese director coordonator al Direcţiei Judeţene de Muncă.

Nici directorul coordonator de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Romulus Mincă, nu stă prea bine la acest capitol. Totuşi, spre deose-bire de Learciu şi Constandin, Mincă mai organizează câte o conferinţă de presă, deşi nu foarte des. Ultima a avut loc la data de 24 ianuarie 2011, ocazie cu care direc-torul a prezentat bilanţul activităţii pe 2010 şi planurile pentru anul în curs. De atunci însă... linişte şi pace! De asemenea, de remarcat că nici informaţiile oferite pe pagina web a instituţiei, cu privire la situaţia ratei şomajului în judeţul nostru, nu a mai fost actualizată din iunie 2010. Cine are nevoie de aceste informaţii le poate obţine de la reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau din comunicatele de presă.

Pe lista directorilor care nu au ştiut să facă imagine pozitivă instituţie pe care o reprezintă se regăseşte şi inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, profesoara Aliss Andreescu. Deşi legea o obliga să organizeze întâlniri în care să aducă la cunoştinţa opiniei publice informaţiile din şcoli, acest lucru nu prea se întâmplă. De comunicate de presă, nici vorbă!

 

Senol Zevri, o singură conferinţă în doi ani

Din august 2009, Senol Zevri este director la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. De atunci, el a organizat o singură conferinţă de presă. Probabil, treburile partidului sunt mult mai importante, deoarece Senol Zevri este văzut, din ce în ce mai des, pe la sediul PDL din Constanţa. Totodată, deşi este funcţionar public şi nu are nicio funcţie în Biroul Permanent Judeţean Constanţa, el a participat la prima şedinţă organizată de noul şef Gigi Chiru. Să vrea, oare, să intre în graţiile acestuia?

Totuşi, dacă în decurs de doi ani, Zevri nu a reuşit să-şi facă timp pentru conferinţe, el transmite, la începutul fiecărei săptămâni, comunicate cu activitatea instituţiei.

Nici Vasile Petro, directorul Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Constanţa, nu organizează conferinţe de presă. La început, el se justifica că spaţiul în care îşi desfăşura activitatea instituţia (la parterul clădirii de pe Bd. Unirii) este impropriu. Situaţia nu s-a schimbat nici după decembrie 2010, când instituţia s-a mutat într-o clădire renovată de pe Bd. Mamaia. Se pare că Petro încă mai strânge informaţii pentru o eventuală conferinţă de presă, deoarece nici măcar transmiterea unor comunicate nu este un obicei al instituţiei pe care o conduce.

Directorul Administraţiei Bazinale a Apelor Române, Marian Mitrea, a organizat o singură conferinţă de presă, atunci când s-a instalat pe scaunul de director al instituţiei. De atunci însă, lasă impresia că se ascunde de presă şi preferă să „comunice" prin purtătorul de cuvânt. În schimb, sunt transmite comunicate de presă periodic.

 

Se poate şi bine...

Un exemplu pozitiv de director care se implică în activitatea pe care o coordonează este cel al lui Dionisie Culeţu, de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consu-matorilor. El organizează lunar sau aproape lunar, conferinţe de presă, face publice acţiunile organizate de instituţii, controalele şi neregulile descoperite, transmite comunicate de presă pentru a-i ţine la curent pe constănţeni cu privire la modificările legislative şi neregulile de care trebuie să se păzească.

Şi Constantin Dina, de la Direcţia de Sănătate Publică stă destul de bine la acest capitol. El transmite comunicate de presă privind situaţia stării de sănătate a constănţenilor o dată pe săptămână. De asemenea, organizează şi conferinţe de presă, la aproximativ trei luni distanţă.

Din „radiografia" făcută de „Cuget Liber" lipseşte tocmai directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Gigi Chiru, noul preşedinte al PDL Constanţa. Şi asta pentru că ar fi singurul care a ştiut cum să facă imagine instituţiei prin transparenţa pe care a afişat-o. Se ştie deja că atât munca în teren, cât şi comunicatele de presă au fost probabil şi armele care l-au propulsat în fruntea filialei de la Constanţa.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MANAFU 25 Mar, 2011 18:48 Eu sunt MANAFU general maior capitan colonel plutonier............ imi schimb gradele in functie de spaga pentru angajare. Chirule sa fi bun cu mine...... Eu si Vladut te sustinem... sa nu ma dai afara te rooooog.