Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observatorul Seismologic creează cutremure investiţionale

ro

14 Nov, 2008 02:31 1233 Marime text

decupaj_seismolog.jpgPentru construirea Observatorului seismologic din Eforie, s-au alocat, iniţial, patru milioane şi jumătate de lei

Ulterior, proiectanţii, probabil, şi-au adus aminte că mai trebuie ceva. Aşa se face că Ministerul Educaţiei şi Cercetării a mai fost nevoit să scoată din vistierie, pentru diferite lucrări, pe care proiectantul nu le-a prevăzut iniţial, încă aproape un milion de lei vechi.

La momentul atribuirii contractului, firma care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrării, SC Grand Trust SRL din Eforie Nord, s-a angajat să finalizeze şi să predea lucrarea în mai 2005, construcţia fiind proiectată de SC Confort N SRL.

Potrivit anunţului de atribuire a contractului din data de 24 septembrie 2008, operatorului economic, SC Grand Trust SRL, i-a mai fost dată suma de 760.411,56 de lei, fără TVA, pentru executarea unor lucrări suplimentare la Centrul Naţional de Seismologie Dobrogea, care constau în montarea unor balustrade, ventiloconvectoare şi efectuarea unor săpături.

seismologie.jpgProcedura de atribuire a contractului a fost negociere fără anunţ de participare, singurul ofertant fiind  firma care derula deja lucrarea. Societatea desemnată să execute lucrările are ca obiect de activitate construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civil, iar asociaţii, în acelaşi timp administratori cu drepturi depline, sunt Marian Bejan şi Iosif Bejan.

Potrivit reprezentantului Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, responsabil de acest proiect, Daniel-Cezar Cioflan, a fost necesară efectuarea unor lucrări suplimentare, din cauza proiectantului care, la momentul atribuirii primei sume a contractului de execuţie, nu a inclus aceste lucrări adiacente. „Au mai fost necesare săpături la fundaţie, un metru în plus faţă de ceea ce era săpat, pentru efectuarea izolaţiei exterioare. A fost vina proiectantului, care nu a inclus, iniţial, în proiect şi acest aspect“, a completat Daniel Cioflan.

Acesta a mai precizat că lucrările sunt aproape finalizate, urmând ca, în cursul săptămânii viitoare, observatorul să fie inaugurat în mod oficial.
Observatorul seismic din Eforie Nord, investiţie unică în lume, va fi conectat la sistemul de avertizare a cutremurelor din Pacific, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic.




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii