Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemultumiri la impartirea plajelor din Agigea, Olimp I si Vama Veche (galerie foto)

ro

27 Apr, 2010 02:45 2383 Marime text

cap_1.jpgMâna de ofertanţi care s-a prezentat ieri la prima etapă a licitaţiei publice pentru sectoarele de plajă din Agigea, Olimp I şi Vama Veche şi-a manifestat în faţa mass-media nemulţumirile faţă de modul în care a fost organizată procedura de adjudecare, dar şi vizavi de unele aspecte din caietul de sarcini

„Noi susţinem că este un preţ foarte mare pentru fiecare metru pătrat de plajă, pentru o perioadă de doar trei luni. Mai mult, dacă nu ai contracandidat, licitaţia trebuie reluată. Nu este exclus să existe şi o a treia rundă...", a declarat Claudia Bărbat, unul dintre ofertanţii de la Vama Veche

Dacă până acum licitaţiile pentru atribuirea plajelor s-au desfăşurat diferit de la an la an, nici sezonul 2010 nu putea să facă excepţie. Licitaţia de ieri s-a organizat în conformitate cu Ordinul M.M.P. nr.556 din 15.04.2010.

În perioada destinată achiziţionării caietelor de sarcini şi depunerii ofertelor, doar 139 din cei 273 de agenţi economici care au achiziţionat documentaţia şi-au înaintat propunerea de a închiria unul dintre sectoarele de plajă ale Mării Negre. În plus, chiar şi ofertanţii care au închiriate plajele pe zece ani au avut posibilitatea să participe şi în acest an la procedura de achiziţie.

Ieri, de la ora 11.00, s-a dat startul primei runde de licitaţii pentru împărţirea celor 172 de sectoare de plajă rămase libere din cei aproape 1,5 milioane de metri pătraţi de litoral românesc. Seria licitaţiilor care va dura până pe 29 aprilie, inclusiv, a debutat cu sectoarele de plajă din Agigea, Olimp I şi Vama Veche. Potrivit celor declarate de secretarul Administraţiei Bazinale, Cătălin Anton, preţurile de pornire pentru sectoarele de plajă adjudecate ieri au fost cuprinse între 0,98 lei şi 9,52 lei, preţuri cu tot cu TVA.

Mâine va veni rândul adjudecării sectoarelor de plajă Mamaia I, Mamia II, Eforie Nord II, miercuri - Mamaia IV şi joi - Mamaia V, Mamaia VI, Jupiter II, Venus I, Năvodari III. Toate cele 172 de sectoare de plajă au fost clasificate în plaje sportive, de recreere, divertisment.

„Preţul pentru un metru de plajă este inechitabil"

dadl_2.jpgPuţinii participanţi de ieri care şi-au declarat intenţia de a închiria pe durata sezonului estival 2010 plajele litoralului românesc, şi-au exprimat vădit nemulţumirile în ceea ce priveşte modul în care a fost întocmită documentaţia, dar mai ales perioada întârziată la care se desfăşoară aceasta. Cât despre preţul pentru fiecare metru de plajă, ofertanţii prezenţi şi-au manifestat vădit nemulţumirea precizând că la stabilirea acestuia nu s-au ţinut cont de foarte multe aspecte: „Noi susţinem că este un preţ foarte mare pentru fiecare metru pătrat de plajă pentru o perioadă de trei luni. Metoda de calcul pentru a se stabili preţul de adjudecare a unui tronson de plajă la licitaţie este unul inechitabil, pentru că vor veni agenţi economici care, deşi nu au locaţii turistice şi nu au un plan investiţional, în subumbra acelui preţ mai mare decât a celorlalţi, s-ar putea da plajele agenţilor economici care nu au făcut nici un fel de dovadă că au utilaje. Vor veni probabil unii care au două - trei utilaje şi supralicitează", a declarat unul dintre ofertanţi, SC Sunset Beach SRL din Vama Veche, Petrina Boiţă.

Fără beach-bar-uri pe plajă de 1 Mai


„Pentru ca lucrurile să se aşeze cât de cât, această licitaţie ar fi trebuit organizată undeva prin luna februarie - martie ca să avem timp să instalăm tot ceea ce trebuie pe plajă, pentru că legislaţia în vigoare spune că trebuie să le demolăm când predăm sectoarele de plajă. Acum nu putem", a declarat un alt ofertant SC GMB Division, care deţine Hotel Laguna din Vama Veche, Claudia Bărbat.


Pentru ca lucrurile să nu se finalizeze atât de simplu, în conformitate cu legea, dacă pe un sector de plajă nu se depun două oferte, licitaţia va trebui repetată. Practic, după cele patru zile de licitaţii pentru sectoarele de plajă amintite mai sus, în următoarea zi se va stabili pentru ce sectoare de plajă se va organiza cea de-a doua rundă de licitaţii.

„Mai mult, dacă nu ai contracandidat, licitaţia trebuie reluată. Nu este exclus să existe şi o a treia rundă... ", a mai adăugat ofertantul de la SC Sunset Beach SRL. În replică, Cătălin Anton le-a transmis ofertanţilor că aceste licitaţii se vor reprograma în cel mai scurt timp posibil.

În aceste condiţii, de 1 Mai, pe litoral nu vor fi beach-bar-uri. „Nu poţi să le amplasezi, nu ai contract, nu ai vize, nu eşti legal. După ce semnăm contractele vom putea monta aceste bar-uri, dar dacă se prelungeşte termenul de atribuire, nu ştiu dacă mai este rentabil", a mai declarat ofertantul din Vama Veche.

Procedura de ieri s-a derulat în ritmul melcului. Numai primul dintre ofertanţii veniţi pentru sectorul de plajă - de altfel pescărească - de la Agigea, SC Sarda Fish SRL, a fost singurul care a licitat pentru această porţiune de plajă şi chiar şi în aceste condiţii, comisiei de licitaţie i-a trebuit o oră şi jumătate să verifice actele depuse. Asta în condiţiile în care pentru sectorul licitat urmează să se organizeze a doua rundă de licitaţie. „Acesta a fost norocul meu, să stau o oră şi jumătate", a declarat ofertantul. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nimeni 27 Apr, 2010 09:09 Auzi bai Gherasime la mata in curte sa faci ce faci cu panarama aia de motor, esti un munte de grasime esti si prost ca na, nu ai ce cere de la un sofer care nu stie sa scrie, dar mai esti si cretin si la 12 noapte faci galagie cu panarama aia. Mai boule, nu uita ca noi te-am ajutat sa ajungi acolo si tu asa ne multumesti? Dar la ce cretin esti nu ma astept sa intelegi