Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gaju a reiterat eliminarea TVA pentru proiectele europene

ro

15 May, 2010 03:41 1319 Marime text
acor_-_mariana_gaju_22.jpgPrimarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a participat, săptămâna aceasta, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România la două seminarii ce au avut loc la Bucureşti.

Marţi, 11 mai, edilul-şef al comunei Cumpăna a luat parte la Seminarul „Regiunea Dunării - Încredere pentru Dezvoltare", iniţiat de societatea civilă şi organizat în cadrul consultării publice privind Strategia Dunarii derulat de Direcţia Generală Dezvoltare Regionala şi de un grup de ONG-uri. La seminar au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, Direcţia Generală Politici Regionale, în parteneriat cu Societatea Română de Radio Difuziune şi cu Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. În cadrul întrunirii, Mariana Gâju a propus, printre altele ca „platforme de localităţi mici şi mijlocii să devină iniţiatoare ale unor proiecte cu componente complementare, dar uzând de sisteme de infrastructură rutieră, de comunicaţii şi socială comună". „Dacă pornim de la realitatea bunicilor şi nepoţilor rămaşi singuri fără adulţii care sunt plecaţi la lucru mai departe, putem proiecta de pildă, centre de asistenţă mixte seniori-copii, care să pună în valoare timpul disponibil al bunicilor şi prezenţa copiilor pentru a crea condiţii de viaţă bune, dar şi a se susţine moral reciproc. Sala de lectură comună, sala de sport, mici sere şi chiar bucătării şi staţionare de supraveghere medicală comune. Iată doar una din posibilele modalităţi de a valorifica patrimoniul comunitar şi chiar sursele de finanţare şi de a crea locuri de muncă şi pentu vârsta a treia", a declarat Mariana Gâju.

De asemenea, prim-vicepreşedintele ACOR a participat pe 12 mai 2010, în cadrul Senatului României, la masa rotundă cu tema „Perspectiva finanţărilor comunitare post 2013", organizată cu sprijinul Direcţiei pentru afaceri europene din Senat, la invitatia lui Petru Luhan, membru al Parlamentului European. Obiectivul principal al întrunirii a fost, potrivit Marianei Gâju, acela de a stimula dezbaterile în ceea ce priveşte importanţa alocării financiare, post 2013 pentru dezvoltarea economică a României. Cu această ocazie, primarul Mariana Gâju a reiterat propunerea eliminării TVA pentru proiectele cu finanţare externă. „În condiţiile unor bugete de austeritate, în vederea accelerării absorbţiei de fonduri structurale, se impune de urgenţă instituirea măsurilor pentru asigurarea, de la bugetul de stat, a sumelor necesare pregătirii şi cofinanţării proiectelor, eliminarea cotei TVA pentru proiectele cu finanţare externă, fie prin scutirea furnizorilor, fie prin instituirea unei proceduri de compensare a TVA-ului de la furnizor cu cel pe care îl are de încasat de autorităţile locale, rezultatul fiind scutirea autorităţilor locale la plata acestui TVA.

Configurarea unui nou model de politică regională va elimina o parte din barierele şi neînţelegerile care blochează iniţiativele capabile să genereze locuri de muncă", a declarat Mariana Gâju.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii