Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghiţă „Constantinescu i-a manipulat pe consilieri"

ro

27 Oct, 2010 02:08 1582 Marime text
cap_7.jpg„Opera de trei parale" s-a jucat pe scena sălii în care a avut loc precedenta şedinţă a CJC, iar consilierii judeţeni - spectatorii, au fost vrăjiţi

Cu câteva zile în urmă prezentam o teorie conform căreia preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, ar fi interpretat greşit o lege, iar consilierii judeţeni au votat în necunoştinţă de cauză.

Opera_Nicusor_Constantinescu_04.jpgDin păcate, teoria s-a adeverit, iar ceea ce s-a întâmplat în şedinţa CJC este cel puţin ciudat. Pe 21 octombrie se introducea pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei un proiect de hotărâre prin care se condiţiona acordul de trecere a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" de la CJC la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) de faptul că banii pentru administrarea teatrului să nu fie luaţi de la CJC. Problema este tocmai aici, că nimeni nu a spus că banii vor fi luaţi de la Consiliu. Dovadă stau şi următoarele texte de lege: nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea MCPN „Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va prelua Teatrul Naţional de Operă şi Balet « Oleg Danovski », cu activul şi pasivul. Facem menţiunea că bugetul pe anul 2010 al Teatrului Naţional de Operă şi Balet « Oleg Danovski », aprobat de CJC, este de 6.684.839 lei. Necesarul pentru minima funcţionare până la sfârşitul anului 2010 se concretizează printr-un efort bugetar de aproximativ 2.500 mii lei, care va fi acoperit prin suplimentarea bugetului MCPN de la Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului". De asemenea, mărturie mai sunt şi unele articole sau aliniate ale proiectului de Hotărâre: „Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Teatrul Naţional de Operă şi Balet « Oleg Danovski » din Constanţa, instituţie publică aflată sub autoritatea CJC, trece în subordinea MCPN şi se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat. Sumele defalcate din impozitul pe venit, aprobate pe anul 2010 pentru judeţul Constanţa, se diminuează cu suma de 2.500 mii lei, şi se suplimentează corespunzător bugetul MCPN pe anul în curs".

Interpretarea juridică, nu a CJC

Pornind de la aceste două texte de lege, am cerut opinia avizată a unui avocat, întâmplător şi consilier judeţean din partea PDL, Adrian Gheorghiţă, a cărui mărturisire arată o colaborare foarte frumoasă între PDL şi PSD pe plan local. „Consiliul Judeţean dorea folosirea acelor bani în alte scopuri, după ce Teatrul era preluat de minister. Când s-a votat prima dată acordul de principiu pentru cedarea Teatrului s-a crezut că le va mai rămâne buget. Proiectul a fost introdus ultimul pe ordinea suplimentară şi sincer să fiu nu am avut timp să mă documentez, iar ulterior am înţeles că Nicuşor Constantinescu a dorit să dea o anumită interpretare ca să-i manipuleze pe cei prezenţi", a spus Adrian Gheorghiţă. Cu toate acestea, dacă s-ar mai vota o dată proiectul, nu s-ar schimba nimic. „În cazul în care s-ar relua votul, aş vota la fel pentru că vrem să preia ministerul Teatrul, dar să ne rămână banii aceia la CJC. Totuşi, mi-aş fi dorit ca angajaţii Teatrului să scape de Nicuşor Constantinescu, pentru că le va fi mai bine acolo", a încheiat Adrian Gheorghiţă. Şi cum nu se poate şi fără responsabilităţi şi cu bani în plus, rămâne de văzut cum se va soluţiona eroarea de interpretare a legii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii