Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CN ACN modernizeaza sistemul de semnalizari

ro

29 Oct, 2009 01:06 2051 Marime text

cap2.jpgJurnalistul Bogdan Chireac, afaceri la Canal?!

Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile" Constanţa a organizat, ieri, două şedinţe de licitaţie, în vederea atribuirii a două contracte de 3,8 milioane euro, respectiv 2,7 milioane de euro pentru „Modernizarea sistemului de semnalizări de navigaţie pe Canalul Dunăre - Marea Neagră" şi pentru cel de pe Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari

Şedinţele de deschidere a ofertelor s-au desfăşurat fără probleme, la sediul autorităţii contractante, ambele licitaţii având aceiaşi ofertanţi: SC Utilnavorep SA Constanţa şi Centrul pentru Servicii Radiocomunicaţii SRL Bucureşti, cea din urmă venind într-o asociere germană cu Pinrsch Bamag şi cu doi subcontractanţi - Elcomex IEA SA şi 2 M Plus SRL.

Pentru prima licitaţie, obiectul principal l-a reprezentat execuţia lucrărilor de modernizare a sistemului de semnalizări de navigaţie pe Canalul Dunăre - Marea Neagră. Firma care va fi desemnată câştigătoare trebuie să se ocupe şi de serviciul de proiectare şi de executare a sistemului de securizare împotriva vandalizării.

Potrivit datelor specificate în caietul de sarcini, modernizarea presupune înlocuirea echipamentelor actuale, depăşite tehnic, cu echipamente de semnalizare la nivelul standardelor internaţionale, pentru asigurarea unei navigaţii în condiţii de siguranţă.

Pe lista cerinţelor date de CN ACN Constanţa se află prevederea referitoare la faptul că firmele participante la licitaţie trebuie să aibă o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani în cuantum de 5.800.000 euro. De asemenea, ofertanţii au avut de achitat o garanţie de participare de 163.000 de lei. Ca prevedere obligatorie este specificat că ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii cinci ani a efectuat unul sau mai multe contracte similare, care au avut ca obiect executarea de lucrări de instalare de echipamente de semnalizare şi/sau lucrări de întreţinere şi reparaţii sisteme de semnalizare maritime sau fluviale a căror valoare cumulată să fie minimum echivalentul a 2,5 milioane de euro.

În urma deschiderii ofertelor financiare, CSR s-a angajat să execute lucrarea pentru 3.720.000 euro, fără TVA, termenul de finalizare fiind de maxim 18 luni de la încheierea contractului. În cazul acestui ofertant, 55% din contravaloarea lucrării este efectuată de subcontractanţi, iar perioada de garanţie de bună execuţie este de 24 de luni. Celălalt concurent a venit cu un preţ mai mic cu câteva sute de mii de euro faţă de „concurentul" său: 3.306.361 euro, fără TVA, termenul limită de execuţie a lucrărilor fiind de fix 18 luni, iar lucrările executate în întregime de ofertant, fără vreun alt subcontractor.

canalul_dunare_marea_neagra2.jpgAceiaşi participanţi, raport inversat

Cât priveşte cea de-a doua licitaţie, „Modernizarea sistemului de semnalizări de navigaţie pe Canalul Poarta Albă Midia Năvodari", autoritatea contractantă a pus la bătaie 2.700.000 de euro, iar societăţile care au prezentat ofertele au fost aceleaşi ca la prima licitaţie. De specificat că în cazul unuia dintre ofertanţi - Centru pentru Servicii Radiocomunicaţii SRL Bucureşti - lucrările vor fi realizate doar împreună cu asociatul Pinrsch Bamag - Germania, fără ceilalţi doi subcontractanţi, ca în cazul primei licitaţii.

Acum raportul cuantumului ofertei financiare a celor doi ofertanţi s-a inversat, de această dată, SC Utilnavorep oferind un preţ mai mare, comparativ cu cel al CSR SRL, de 2.370.500 lei fără TVA. În ceea ce-i priveşte pe concurenţi, aceştia au venit cu o ofertă puţin mai mică, de 2.297.572,78 de lei fără TVA, obligându-se să efectueze lucrarea în maxim 18 luni. La această achiziţie, valoarea garanţiei de participare a fost de 120.000 lei, inclus TVA, iar condiţia minimă de participare a fost ca firma în cauză să aibă o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de patru milioane de euro.

Cine-i CSR?

Centrul pentru Servicii Radiocomunicaţii SRL Bucureşti a devenit cunoscut la sfârşitul lui 2007, când ziarul Evenimentul Zilei a dezvăluit că Bogdan Chireac, acţionar la firma în cauză, pe atunci senior editor la „Gândul", făcea afaceri extrem de bănoase cu statul.

De altfel, Chireac a şi demisionat de la „Gândul" după acest scandal. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii, care distribuie în România echipamente de radiocomunicaţii digitale TETRA, produse de grupul american Motorola, a încheiat în ultimii ani, cu instituţii ale statului, contracte de peste 26 de milioane de euro. La începutul lui 2008, CSR primeşte două contracte, prin procedura negociere fără anunţ de participare, din partea unor instituţii ale statului. Primul contract este cel cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, care plăteşte 1.217.458 lei (fără TVA) pentru achiziţionarea de radiotelefoane portabile Motorola MTH 800. Al doilea contract a fost încredinţat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care a cumpărat 15 bucăţi de repetitori indoor în banda 380-400 MHZ, pentru suma de 1.159.577 lei.

{mos_ri:Bogdan Chireac,CN ACN} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii