Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agathon l-a linistit pe Nastase cu privire la alegerile din Costinesti ca pe timpul raportarilor PCR

ro

29 Aug, 2005 00:00 764 Marime text

Din ciclul "Cobori in jos, Luceafar bland"

Imediat dupa alegerile locale, sefii PSD s-au intrunit pentru a analiza rezultatele * Unul din punctele de pe ordinea de zi a sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat, din data de 14 iunie, a fost situatia de la Costinesti * La un moment dat, Dan Matei Agathon l-a intrebat pe Adrian Nastase daca a fost informat despre rezultatul alegerilor de la Costinesti * Electoratul tocmai se prezentase la vot cu o zi inainte de discutia reprodusa in stenograme * Pentru ca fostul premier nu cunostea situatia, Agathon l-a informat: "am castigat cu 840 de voturi din 874 si-l avem pe Traian (nr-Cristea) primar din primul tur" * In realitate, dupa primul tur, candidatul PSD, Traian Cristea era depasit de contracandidatul de la PNL, Ilie Vladu * Agathon isi dezinforma seful, pentru ca de fapt in primul tur PSD a invocat o posibila frauda care fusese sesizata tot de liberali * Chiar si cifrele aruncate de fostul ministru al Turismului sunt simple inventii * Obisnuit probabil cu raportarile de la PCR, Agathon a aruncat un rezultat aiurea * Dupa al doilea tur de scrutin, Cristea a castigat cu 884 de voturi fata de 654 ale lui Vladu * Reiese clar ca Traian Cristea si Costinestiul reprezentau o reala miza, daca nu pentru PSD, cel putin pentru Agathon * De fapt, PSD a mai obtinut un mandat la Costinesti fortand o decizie BEC, care anula rezultatul din primul tur * Politia si Parchetul au stabilit ca la primul tur in care pierduse Cristea nu a fost vorba de nici o frauda * Nu s-a mai revenit si Cristea a ramas primar

Simtind ca pot pierde pe ultima suta alegerile, membrii de frunte ai Partidului Social Democrat, luau tot mai des in discutie ce se intampla in teritoriu. Mai ales intre cele doua scrutine s-a discutat intens in forurile de conducere ale partidului situatia din tara. Potrivit stenogramei sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat, din data de 14 iunie, ultima scoasa pe piata de sursa "Mihai Eminescu", unul din punctele de pe ordinea de zi a fost analiza rezultatelor alegerilor din turul din data de 6 iunie. Cu aceasta ocazie, s-a trecut repede in revista si situatia de la Costinesti. La un moment dat, Dan Matei Agathon l-a intrebat pe Adrian Nastase daca a fost informat despre rezultatul de la Costinesti, al carui electorat se prezentase la vot cu o zi inainte. Pentru ca Nastase nu avea habar de situatia candidatului Traian Cristea, Agathon l-a informat: "am castigat cu 840 de voturi din 874 si-l avem pe Traian primar din primul tur". In realitate, in primul tur Cristea fusese depasit de contracandidatul sau din PNL, Ilie Vladu. Numai ca, nici unul dintre cei prezenti nu stia ca fostul ministru al Turismului arunca niste cifre care nu aveau legatura cu realitatea. De fapt, Aghaton isi dezinforma seful, pentru ca Traian Cristea a castigat dupa ce PSD a creat o diversiune la alegerile locale si a reusit sa anuleze primul tur de scrutin pe motiv de frauda. Astfel, PSD mai obtinea un mandat la Costinesti cu toate ca politia si parchetul au stabilit ca la primul tur in care pierduse Cristea nu era vorba de nici o frauda.

Politia nu a gasit nimic

Tevatura privind frauda electorala de la Costinesti din 6 iunie a fost declansata chiar din ziua scrutinului. Primii care au generat disputele sunt cativa membri ai PNL, filiala din comuna. Scandalul legat asa zisa frauda a avut ca protagonisti pe primarul localitatii, PSD-istul Traian Cristea si pe liberalul Ilie Vladu. Totul a izbucnit dupa ce reprezentantii PNL au reclamat la Politia din comuna ca la Sectia 1 de votare a fost sesizata lipsa unor buletine de vot. In baza sesizarii, urnele au fost inchise, procedandu-se la numararea buletinelor de vot. Ancheta ulterioara a politiei a scos in evidenta ca disparusera 64 de buletine, dintre care cinci pentru Consiliul Judetean, 49 pentru primar si zece pentru Consiliul Local. Buletinele se aflau in urna, desi nu figurau pe lista comisiei ca fiind distribuite. Politia nu a tinut seama ca la inchiderea urnei s-a constatat ca la vot se prezentasera, potrivit listei de alegatori, 1347 de cetateni, iar la numaratoarea buletinelor de vot a reiesit ca, in realitate, au votat 1392 de cetateni, diferenta fiind de 45 de voturi. La finalul numaratorii, candidatul PNL, Ilie Vladu a fost preferat de 684 de alegatori, iar cel al PSD, Traian Cristea de 552.Cu o usurinta de neimaginat, probabil doar pentru ca sa faca pe placul PSD, BEC a anulat alegerile din 6 iunie, stabilind pentru data de 13 iunie un alt tur de scrutin. Dupa acest nou scrutin a castigat Traian Cristea, care s-a concentrat pe final si a reusit sa convinga, nu se stie prin ce metode, mai multi alegatori sa-l voteze. Chiar si asa, rezultatul adus la cunostinta fostului presedinte al PSD de Agathon nu are legatura cu realitatea. Dupa al doilea tur de scrutin, Cristea a castigat cu 884 de voturi fata de 654 ale lui Vladu. Intre timp, IPJ a facut cercetari in doua dosare penale, unul avand ca obiect furtul buletinelor de vot, iar cel de-al doilea, frauda electorala. Primul dosar, in care cercetarile au fost demarate de Politia Costinesti, a fost solutionat de Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia, care a dispus neinceperea urmaririi penale. Solutia s-a bazat pe faptul ca, din moment ce buletinele de vot in alb reclamate ca furate au fost gasite in urna, fapta nu exista.A doua zi dupa votare, luni seara, sacii cu buletinele de vot au fost adusi din nou la Costinesti pentru renumarare, numai ca si de data aceasta rezultatul a fost acelasi. Trebuie spus ca abia dupa aceasta noua constatare, PSD a facut contestatie, iar rezultatul se cunoaste. De unde a scos Agathon acele rezultate, nu se stie. Oricum el si-a linistit seful ca pe vremea PCR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii