Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batranul darnic poate fi inchiriat pentru cateva sute de mii de lei

ro

24 Dec, 2003 00:00 728 Marime text

Afacerea "Mos Craciun"

Actori de la Teatrul de Stat castiga un ban in plus deghizati in "Mosul cel darnic" * Prestatia costa intre 500 si un milion de lei, in functie de numarul de copii * Pentru a inchiria un Mos Craciun, nu trebuie decat sa dai un telefon * Batranul cu barba alba vine la domiciliu sau are nevoie sa i se asigure transportul * Serviciile sunt oferite in exclusivitate pentru copii * Astfel de servicii sunt prestate fie de firme specializate, fie de persoane fizice

Ca la multe alte popoare, si la romani batranii s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime. Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa in memoria colectiva. Un astfel de personaj celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului. Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa primeste in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd. Afland acest lucru, Craciun ii taie mainile, iar Maica Domnului i le lipeste la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc, imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua Nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia.Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde.

Mos Craciun a evoluat

Omenirea a evoluat de-a lungul timpului. In aceste conditii, nu se putea ca Mos Craciun sa ramana in urma si sa nu evolueze o data cu societatea. Prin urmare, mosul care aduce daruri la copii nu mai este acelasi. Daca odinioara el se strecura pe hornul casei si imprastia jucarii, acum el vine, in unele cazuri, doar daca il contactezi telefonic si ii asiguri transportul. In alte cazuri, mosul are propriul mijloc de transport, dar tot trebuie sa-l suni si sa-l rogi sa vina la tine. Lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par. Pentru ca, in momentul in care il contactezi telefonic, acesta trebuie sa-si verifice agenda si, daca nu ai sunat prea tarziu, sa te programeze. In cazul in care exista foarte multe solicitari pentru data de 24 decembrie, nu este totul pierdut pentru ca Mosul poate veni cu o zi mai devreme, adica pe data de 23 decembrie. Toate aceste aspecte evidentiaza faptul ca Mos Craciun nu mai vine de capul lui, asa cum ne-au povestit in copilarie parintii si bunicii. El vine numai daca este chemat telefonic. Am putea crede, de fapt, ca asa se explica de ce, la unii dintre noi, Mosul nu a venit niciodata sau de ce ne-a ocolit uneori. Este clar! Parintii nostri nu l-au sunat si atunci el a crezut ca noi nu am fost cuminti. Sau, dimpotriva, l-au sunat sa-i comunice obrazniciile pe care le-am facut in decursul anului. Prin urmare, parintii sunt cei care cu un singur telefon decid daca primim sau nu de sarbatorile de iarna cadoul mult asteptat. Surpriza venirii Mosului poate fi pusa la cale si de bunici, rude sau prieteni.

Pe cont propriu sau organizat

Modelul inchirierii lui Mos Craciun, cu siguranta, a fost copiat din strainatate. Adica de ce la ei sa se poata, si la noi nu. Anunturile cu privire la aceasta activitate se pot gasi in aceasta perioada fara a le cauta prea mult. "Mos Craciun pentru copiii dumneavoastra in intruchiparea actorului Alexandru Mereuta". Asa suna unul dintre anunturile care ne-au atras atentia. L-am contactat telefonic pe inchipuitul Mos, pentru a vedea care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de serviciile lui. Ne-a raspuns chiar actorul de la Teatrul de Stat, Alexandru Mereuta, care ne-a marturisit ca lucreaza pe cont propriu. Procedura nu este deloc complicata. Am constatat ca acesta nu isi ia prea multe masuri de precautie, in sensul ca nu iti trebuie nici giranti, nici avans pentru a inchiria un Mos Craciun. Este suficient sa dai un nume si un numar de telefon, eventual fictive. Acesta isi noteaza in agenda, care este extrem de incarcata, o noua locatie unde trebuie sa ajunga si totul este stabilit. Daca zona in care locuieste clientul nu este la o distanta foarte mare de centru, Mosul vine singur daca nu trebuie transportat. Odata ajuns la scara blocului respectiv, ia cadoul de la parinti impreuna cu onorariul de 500.000 de lei, asculta o poezie si un cantec din repertoriul copilului si apoi isi vede de drum. Exista si agentii specializate care au ca obiect de activitate inchirierea de Mos Craciun. Si nu orice fel, ci profesionisti, asa cum se specifica in anunt. Onorariul acestuia este de 500.000 de lei pentru un singur copil si poate ajunge pana la maxim un milion de lei pentru mai multi copii. Acest tarif din urma se practica pentru gradinite, scoli, crese etc. Serviciile sunt in exclusivitate pentru copii. Cel putin asa a tinut sa precizeze responsabilul de programarile de la agentia in cauza. Aici, oamenii sunt mult mai organizati, in sensul ca Mosul are propriul mijloc de transport, tariful se percepe pentru jumatate de ora de tinut copilul pe genunchi, cand ajunge la scara da apel astfel incat parintele sa coboare cu darurile si, una peste alta, pentru contravaloarea inchirierii se elibereaza chitanta. Agendele Mosilor sunt aproape pline din cauza numeroaselor programari, asa ca, daca doriti sa inchiriati, trebuie sa va grabiti!

Actorul deghizat in Mosul cel darnic

Cei care se inchiriaza pentru postul de Mos Craciun sunt actori la Teatrul de Stat. Unul dintre exemple este Alexandru Mereuta. Motivele pentru care ei fac acest lucru sunt diverse. In nici un caz nu este vorba de spiritul sarbatorilor, ci de bani. Asta pentru ca leafa de actor este "atat de mare" incat orice venit in plus este binevenit. Un alt motiv ar putea fi acela ca a fi Mosul cu sania trasa de reni este tot un rol. Si daca din toata aceasta poveste mai ies si bani, este si mai bine. Cert este ca aceasta afacere este intr-un continuu progres datorita comenzilor numeroase primite din partea parintilor. Daca afacerea da roadele scontate, este posibil ca meseria de Mos Craciun sa devina de baza, iar cea de actor sa se transforme intr-o pasiune. Pacat ca lui Craciun nu i-a venit o astfel de idee, dar niciodata nu este prea tarziu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii