Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tactica „bugetului pârjolit" Patentul Nicuşor pentru amanetarea judeţelor

ro

21 Feb, 2011 02:32 2119 Marime text
cap_6.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a avut o prezenţă nedorită, la finele săptămânii trecute, în cotidianul central „Curentul". Catalogat de instituţia de presă drept „primul «parazit» de tip nou", cu aluzie la versurile formaţiei Paraziţii, Nicuşor a fost identificat de jurnaliştii bucureşteni drept modelul de „bună conduită" însuşit de primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, pentru amanetarea municipiului, prin aplicarea tacticii „bugetului pârjolit".

curentul_nicusor_constantin.jpg „Operaţiunea a fost derulată, parcă, pe versurile unei melodii a formaţiei Paraziţii («Dac-aş fi pentru-o zi preşedinte / Ţineţi minte, / Aş lăsa România amanet, fără cuvinte / Dac-aş fi pentru-o zi preşedinte / V-aş amaneta pe toţi şi nu m-aţi prinde!...»)", scriu jurnaliştii de la Curentul. Concret, aceştia se refereau la cele 65 de milioane de euro pe care primarul Iaşului le-ar fi împrumutat pe spinarea oraşului pentru a trece cu bine campania electorală, banii ajungând însă la clientela politică a PSD. Totuşi, jurnaliştii bucureşteni au scris că, în fapt, edilul din Iaşi ar fi acţionat pe modelul instituit în 2006 de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu - „primul «parazit» de tip nou". Conform sursei citate, Constantinescu ar fi împrumutat în 2006, 8,6 milioane de euro de la banca vieneză Dexia Kommunalkredit Bank AG. Banii ar fi fost luaţi cu preţul angajamentului CJC de a pune la dispoziţia unităţii bancare, „pentru 20 de ani, veniturile proprii ale CJC rezultate din cotele eşalonate din impozitul pe venit, taxe şi impozite locale plătite de populaţie şi de societăţile comerciale şi din alte surse prevăzute de legea în vigoare".

Contract cu firma „omului alimentat de PSD"

Mai exact, contractul a fost încheiat pe data de 13 iulie 2006, banii fiind necesari pentru proiectul Pavilionului Expoziţional. Întâmplător sau nu, discuţiile între CJC şi banca din ecuaţie au fost intermediate de SC Romair Consulting SRL, firmă care, în schimbul sumei de 2,6 milioane de lei, s-a angajat să-i găsească CJC-ului finanţarea necesară returnării datoriei către CE, dar şi pentru finalizarea lucrărilor de la pavilion. Deşi contractul încheiat între CJC şi firma Romair prevedea un termen de finalizare de 36 de luni, societatea cu pricina a găsit finanţarea necesară în şase luni: banca vieneză Dexia Kommunalkredit Bank AG. De menţionat în legătură cu SC Romair Consulting SRL că, cel puţin la vremea respectivă, îi aparţinea afaceristului Gheorghe Boeru, despre care presa argeşeană scria că ar fi „omul alimentat de PSD". Pe fondul legăturilor interesante ţesute în jurul proiectului Pavilionului Expoziţional, procurorii anticorupţie au demarat o anchetă. În cele din urmă, după mult tam-tam, peste trei ani de cercetări şi o cerere de strămutare formulată în cauză de Direcţia Naţională Anticorupţie, cazul s-a finalizat cu scoaterea de sub urmărirea penală a lui Nicuşor Constatinescu. În acest context, poate este de înţeles de ce jurnaliştii bucureşteni scriu despre primarul Gheorghe Nichita că ar aplica aceeaşi tactică a bugetului pârjolit, „preluată de la Nicuşor Constantinescu în urma numeroaselor discuţii purtate cu omologul Radu Mazăre".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 21 Feb, 2011 18:19 ce va tot legati de Nicusor si Mazare?Daca nu erau ei Constanta ar fi aratat ca o ghena .Ei nu au nevoie de bani pentru campanie sunt prea prosti cei de la pdl sa le ia locul!