Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a aşternut praful Dosarul lui Teodosie, uitat în sertarul DNA

ro

25 Oct, 2010 01:26 1528 Marime text
cap_4.jpgÎnalt Prea Sfinţia Sa Teodosie este în continuare cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie. La mai bine de un an de zile de când structura centrală a DNA a preluat ancheta în care ÎPS Teodosie era urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, dosarul încă nu a fost finalizat. Printr-un răspuns laconic la o adresă solicitată în baza Legii 544/2001, reprezentanţii Biroului de Informare şi Relaţii Publice a DNA precizează că „dosarul penal la care faceţi referire nu a fost soluţionat".

Iar aceasta, în contextul în care s-au scurs mai mult de 12 luni de când cazul cu pricina a fost preluat de procurorii anticorupţie, spre competentă soluţionare. Mai exact, pe 10 septembrie 2009, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât declinarea cauzei în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, apreciind că, dată fiind natura faptelor ce i se impută Înaltului Prelat, procurorii anticorupţie ar fi competenţi să rezolve cazul. De menţionat însă că nu era pentru prima dată când dosarul se plimba între parchete, iar procurorii fugeau de el ca de ucigă-l toaca.

Ancheta, plimbată între Parchete

Mai clar, iniţial, cauza a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care s-au autosesizat în urma unei anchete jurnalistice publicate pe larg în cotidianul România Liberă. Ancheta a fost demarată şi pentru preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare - pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, fals intelectual - alături de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, cercetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. Nu a durat mult, iar dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, apreciindu-se că Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este înalt prelat, astfel că, după calitatea persoanei cercetate, competenţa de soluţionare ar reveni Parchetului General. Însă nici aici dosarul nu a stat prea mult. După ce au început urmărirea penală faţă de ÎPS Teodosie pentru faptele care i se imputau, procurorii Parchetului General s-au văzut nevoiţi să decline din nou cauza. Decizia a fost luată după ce au fost studiate datele şi dovezile strânse la dosar până în acel moment, informaţii din care a reieşit că faptele pentru care arhiepiscopul este urmărit penal ar fi fost comise în calitatea sa de decan al Facultăţii de Teologie şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, ancheta cu pricina a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa încât ÎPS Teodosie urma să fie cercetat ca un laic, pentru fapte de corupţie. Atâta doar că, de când s-au pricopsit cu dosarul, procurorii anticorupţie par să se fi culcat pe o ureche şi să fi intrat într-o „binecuvântată" stare de dolce far` niente.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nebunul 25 Oct, 2010 21:24 vedeti ca pierdut si ferma de la nazarcea
  • gogu 25 Oct, 2010 15:10 daca era un enorias sau un amarat era dus de mult!
  • manu 25 Oct, 2010 11:16 La fel si in cazul celor pacaliti de vectra construct DNU-ul CONSTANTEAN trage la trecerea timpului, au trecut peste 9 luni de zile si procurorul CONSTANTINESCU inca ancheteaza si este atat de ocupat incat sta mai mult prin concedi de odihna sau medicale, la intrebarile pagubitilor raspunde f evaziv, spunind ca ia promis dumnelui patroni vectra ca vor construi poate pina in 2020, vb cu oameni numai la misto cu vrajala caracteristica celor stapani pe situatie, celor care se tem sa ancheteze niste MAFIOTI. POATE DVS CU CURAJUL PE CARE DE MULTE ORI L-AM ADMIRAT LA ZIARUL DVS AVETI PUTEREA DE AL INTREBA PE ACEST DOMN PROCUROR CE ARE DE GAND. MULTUMESC F MULT