Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Roboteii din supermarket

ro

20 Mar, 2008 00:00 1071 Marime text
1205961383.jpg

ITM nu-i poate sanctiona pe cei care au inchiriat spatii in centrele comerciale si isi exploateaza angajatii, pentru ca firmele pe care le conduc nu au sediul in Constanta

Intr-o goana nebuna pentru o leafa mai buna, suntem dispusi sa acceptam orice. Fie ca este vorba de apropouri indecente din partea boss-ilor, fie ca in joc intra orele suplimentare, pentru care speri ca iti vor intra in buzunare cativa banuti in plus. Dar dese sunt cazurile cand angajatii raman cu ochii-n soare si cu speranta ca poate, luna viitoare, seful isi va aduce aminte si de nazuintele lor. Sau de faptul ca liberul in perioada sarbatorilor legale a fost dat, cumva, dat uitarii. In art. 134 al Codului Muncii se stipuleaza clar ca pe 1-2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti si Craciun, 1 Mai si 1 Decembrie "nu se lucreaza". Necunoscute, insa, raman caile legislative pentru angajatorii care ori nu au habar de ele, ori nu dau doi bani pe drepturile celor pe care i-au transformat in adevarati "roboti umani". In Legea 53/2003, chiar si persoanele care nu apartin cultelor crestine pot avea dreptul la cate doua zile libere pentru fiecare sarbatoare religioasa anuala. Tot uitarii a fost dat si repausul din timpul mult-asteptatului week-end. Cam acestea sunt motivele pentru care, in repetate randuri, angajatii din supermarket-uri s-au adresat Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta. De la Florina Visan, purtator de cuvant al institutiei, aflam ca, in genere, reclamatiile au venit din partea angajatilor din centrul comercial Tom-Carrefour si Interex.

Profilat pe exploatat

Din declaratiile acesteia reiese ca nemultumirile vin din partea celor care lucreaza in firmele care au inchiriat spatiu in sediul supermarket-urilor. In completare, ne explica faptul ca ITM nu are cum sa-i sanctioneze pe cei care isi exploateaza angajatii, pentru ca societatile nu au sediul in Constanta. "Tot ceea ce putem face este sa efectuam controalele si sa trimitem constatarile de la punctul de lucru la inspectoratul in raza caruia isi desfasoara activitatea societatea respectiva. Apoi, petentul primeste o instiintare", spune Florina Visan. Daca persoana care face plangerea nu mai trece pragul ITM cu o alta sesizare, inseamna ca situatia a reintrat in normal. Cel putin asta sustin inspectorii. In concluzie, din Capitala sau din judetul Prahova, patronii isi vad sacii urcati in caruta si nu se mai arata interesati de programul draconic al salariatilor constanteni.

Sperietoarea

"Nu pot spune ca reclamatiile sunt intr-o fluenta exagerata. De la inceputul anului am primit cinci-sase sesizari", adauga inspectorul. Incercam sa aflam motivul pentru care, totusi, sunt intr-atat de putine plangeri. "Probabil ca le este teama sa nu-si piarda locul de munca. Sunt cazuri in care, in momentul cand inspectorul se prezinta la sediul firmei ca sa ia declaratia petentului, acesta refuza sa mai spuna cele declarate anterior", explica Florina Visan. Fie ca provin din randul tinerilor absolventi, lipsiti de experienta, fie ca nu si-au finalizat inca studiile, dar au nevoie de un ban in plus, majoritatea angajatilor tac malc atunci cand le sunt incalcate drepturile.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii