Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 21.03.2017 - Retinerea camatarilor, o furtuna intr-un pahar Diversiunea Serban - Piata Chiliei

ro

15 Aug, 2010 20:56 6317 Marime text
cap_6.jpgImplicarea lui Ion Şerban în acest scandal nu este altceva decât un „tun"de imagine menit să distragă atenţia opiniei publice?! Procurorii Parchetuluide pe lângă Tribunalul Constanţa au susţinut că cele 18 persoane acuzate decămătărie l-au ameninţat în repetate rânduri pe fostul om al legii Ion Şerban.

Magistraţii constănţeni au decis arestarea preventivă a 18 cămătari, însătrei dintre ei se sustrag cercetării penale, pe numele lor fiind formulatepropuneri de arestare în lipsă. Câteva zeci de poliţişti constănţeni auparticipat vinerea trecută la o acţiune de amploare în Piaţa Chiliei, evenimentîn urma căruia 18 persoane acuzate de cămătărie au primit mandate de arestarepreventivă pentru 29 de zile. Victima inculpaţilor se numeşte Ion Şerban, unafacerist din Constanţa, fost poliţist, care, potrivit procurorilor, a făcutgreşeala de a apela la serviciile cămătarilor. În condiţiile în caremajoritatea firmelor deţinute de Ion Şerban sunt pe butuci, iar despre ceiarestaţi preventiv nu putem spune că sunt „spuma" celor care dicteazăilegalităţile în oraş, nu rămâne decât că credem că numele fostului om al legiia fost scos la înaintare pentru a promova acţiunea. Mai mult decât atât, existăvoci conform cărora implicarea lui Şerban în acest scandal nu este altcevadecât un „tun" de imagine menit să distragă atenţia opiniei publice de la oaltă problemă cu adevărat stringentă, asupra căreia vom reveni în curând.

Prin intermediul unui comunicat de presă, procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul Constanţa au susţinut că cei 18 inculpaţi l-au ameninţat în repetaterânduri fostul om al legii, care ar fi înmânat cămătarilor două milioane deeuro, în condiţiile în care ar fi împrumutat 800.000 de euro. Sâmbătă,magistraţii constănţeni au decis arestarea preventivă a 18 cămătari, însă treidintre ei (Demiş Iaşar, Nedret Derviş şi Erdinci Iuseim) se sustrag cercetăriipenale, pe numele lor fiind formulate propuneri de arestare în lipsă. Înperioada ianuarie 2009 - august 2010, inculpaţii l-ar fi ameninţat cu moartea(în mod direct sau telefonic) pe Ion Şerban, dar şi pe membrii familieiacestuia. Mai mult decât atât, procurorii spun că cei acuzaţi de cămătărie auprovocat numeroase distrugeri la sediul societăţii administrate de Şerban, SCGTS Intermed SRL Constanţa, „cu scopul de a-l determina să le remită diversesume de bani reprezentând presupuse dobânzi de tip cascadă pentru împrumuturiacordate anterior de inculpaţi".

2005, an cu ghinion pentru afacerist

Ion Şerban a intrat în afaceri în anul 1991, după ce a deschis SC FreedomStar International SRL, care a avut sediul pe bulevardul Aurel Vlaicu şi a fostdizolvată în 2005. În 1993, s-a înfiinţat SC Freedom Star Shipping, cu sediulpe strada Dacia numărul 4, municipiul Constanţa. Precum în cazurile anterioare,şi această firmă a fost închisă în 2005. Tot în acelaşi an, Ion Şerban a pusbazele Mondograf SRL, pe care a lichidat-o în 2007. În 1992, fostul poliţistconstănţean a deschis Casa de Schimb Valutar Freedom Star Holding SRL, lichidatăîn 2005.

În '92 a renunţat la „libertate"

Tot în anul 1992, Ion Şerban a renunţat la cuvântul „freedom" (libertatetradus în română), deschizându-şi pe strada 1 Decembrie numărul opt, societateacomercială Babby Beef SA, pe care a declarat-o în faliment în 2005. Doi ani maitârziu, în anul 1994, Şerban şi-a înfiinţat o nouă firmă: Apromat ConstructSRL, cu sediul pe strada Dâmboviţei. În '97 a revenit la „freedom" şi a pusbazele Freedom Star Invest SA, cu sediul pe bulevardul Mamaia numărul 8.Unitatea comercială a fost lichidată în 2005.

Din documentele Registrului Comerţului reiese că pe data de 14.06.2010 s-adeschis procedura de insolvenţă. În 2004, victima cămătarilor din Piaţa Chilieia intrat pe porţile SC GTS Intermed SRL Agigea, unitate care figurează cudatorii la bugetul de stat. În business-ul în care a intrat Şerban fuseseimplicat, nu cu mult timp înainte, şi fostul vameş Marius Făinărea.

Prietenie bună cu Zahiu

În ceea ce îl priveşte pe Făinărea mai putem adăuga că a condus Serviciulde Supraveghere Vamală din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa. Numeleacestuia apare şi în SC Almacons SRL, atras, iniţial, de proiectul locuinţelorieftine pentru tineri. Din 2009, fostul poliţist Şerban face echipă bună cuVasile Zahiu. Cei doi figurează în SC Marvit Promp Invest SRL. Ion Şerbandeţine 95 % dintre acţiunile acestei firme, iar Zahiu doar 5 %. Asta în timp ceZvezda Invest SRL aparţine lui Vasile Zahiu în procent de 95 % şi doar 5 % luiIon Şerban.

UPDATE 21.03.2017

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în 2011 iar azi au fost condamnaţi definitiv de Maria Uzună şi Cristina Marcu Eleni, judecătoare ale Curţii de Apel Constanţa.
 
Aproape toţi inculpaţii au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, cu execpţia unuia care a primit doi ani de închisoare.
 
De menţionat că din totalul pedepselor cinci au fost suspendate sub supraveghere, restul fiind cu executare.

Nu este de trecut cu vederea peste faptul că instanţa a dispus în prezenta cauză şi câteva achitări.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii