Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Judecătoriei Constanţa, promovat la Tribunal (document)

ro

16 Jul, 2011 00:00 2369 Marime text
La mai bine de doi ani de când a câştigat concursul, preşedintele Judecătoriei Constanţa, magistratul Mihail Stănescu-Sas, a fost promovat judecător al Tribunalului Constanţa. Măsura a fost luată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a invalidării a rezultatului obţinut de un alt magistrat al Judecătoriei Constanţa, Ileana Alecxandru, în prezent transferată la Judecătoria Călăraşi.

Deşi examenul pentru promovarea în funcţie a fost susţinut pe data de 31 mai 2009 de ambii judecători, abia după doi ani, situaţia a fost soluţionată în mod definitiv. Concret, problema a pornit de la faptul că, potrivit Comisiei de organizare a concursului din cadrul CSM, magistratul Ileana Alecxandru nu îndeplinea condiţiile de participare la concurs. Candidatura i-a fost respinsă „pentru lipsa condiţiei minime de vechime, a evaluării activităţii profesionale şi a incidenţei prevăzute de art. 33 alin. 14 din Legea 303/2004". „Hotărârea Comisiei de organizare a fost contestată de doamna judecător Alecxandru Ileana, Secţia pentru judecători dispunând prin Hotărârea nr. 323/14.05.2009 respingerea contestaţiei. Ulterior, doamna judecător a contestat Hotărârea Secţiei pentru Judecători, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii respingând contestaţia formulată, conform Hotărârii nr. 917/21.05.2009", se arată în documentele CSM. Judecătoarea nu s-a lăsat cu una cu două, ci a atacat în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, hotărârile CSM. Iar pentru că promovarea recursului suspendă executarea hotărârilor CSM privind cariera şi drepturile judecătorilor şi procurorilor, rezultatele concursului la care a participat magistratul Ileana Alecxandru au fost, în cele din urmă, validate.

Curtea Supremă a respins recursul

Atâta doar că, la doi ani de la izbucnirea conflictului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv şi irevocabil recursul judecătorului Alecxandru, caz în care rămân în picioare toate hotărârile CSM împotriva candidaturii sale la examen. Iar, în întreg acest context, la mai bine de doi ani de la concurs, preşedintele Judecătoriei Constanţa, magistratul Mihail Stănescu-Sas, care, de asemenea, s-a numărat printre concurenţi, a fost promovat la Tribunalul Constanţa, pe locul lăsat liber prin înlăturarea magistratului Ileana Alecxandru. În şedinţa Plenului CSM din data de 12 iulie, se arată că reprezentanţii Consiliului au decis „invalidarea rezultatului obţinut la concursul de promovare în funcţii de execuţie din data de 31 mai 2009 de doamna Alecxandru Ileana, în prezent judecător la Judecătoria Călăraşi, pentru neîndeplinirea condiţiilor de participare la concurs ca urmare a respingerii recursului împotriva Hotărârii Plenului CSM nr. 917/21.05.2009, prin Decizia nr. 3389/10.06.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie". În aceeaşi şedinţă, plenul a decis, aşa cum arătam anterior, „promovarea pe loc a domnului Stănescu-Sas Mihail, judecător la Judecătoria Constanţa, pe postul indisponibilizat de la Tribunalul Constanţa, începând cu data de 15.07.2009".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ciprian 29 Aug, 2011 23:15 adica presedintele judecatoriei constanta mihail stanescu sas , absolvent al INstitutului National al Magistraturii la concursul de promovare a luat o nota mai mica decat d-na Judecator Alexandru fosta avocat ; daca era asa de bine pregatit castiga concursul de promovare inaintea unui avocat de unde concluzia ca in profesiile liberale se duc cei mai bine pregatiti iar la stat ceilalti pentru a deveni lefegii
  • vera 17 Jul, 2011 22:43 adica presedintele judecatoriei a luat o nota mica si nu a luat examenul clasandu-se pe locul 4 din 3 posturi scoase la concurs ( de doar era preseinte trebuia sa fie in fruntea cozii la pregatire profesionala ) ; se reflecta aici profesionalismul , pregatirea deosebita