Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de 30 de milioane de euro la afaceri de 200 de milioane de euro Ce afaceri au la Constanţa cei luaţi în colimator de procurorii DIICOT

ro

18 Aug, 2012 01:00 16016 Marime text
03diicot_camioanecereale.jpgDoi afacerişti cu strânse legături la Constanţa au intrat în colimatorul procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală. Ieri, organele de anchetă au anunţat destructurarea unui „grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale". Presupuşii liderii ai grupării, care ar fi creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, au fost identificaţi ca fiind El Khalil Jihad, 48 de ani, şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Potrivit datelor oficiale, cei doi bărbaţi conduc celebra unitate comercială Maria Trading SRL, cu sediul pe strada Mircea cel Bătrân, municipiul Constanţa.

Revenind la acţiunea de ieri a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, mascaţii au efectuat un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţele celor doi învinuiţi din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Oamenii legii spun că, sub coordonarea lui El Khalil Jihad şi a lui Youssef Laoun, membrii grupării au „utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat". „În perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extracomunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare", potrivit DIICOT. Oamenii legii mai arată că „prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 de euro" şi că, ieri, la sediul DIICOT urmau să fie conduse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale. După cum arătam mai sus, El Khalil Jihad şi Youssef Laoun conduc celebra unitate comercială Maria Trading SRL, cu sediul pe strada Mircea cel Bătrân, municipiul Constanţa.

Oficial

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Oficiul Registrului Comerţului, Maria Trading SRL are ca obiect de activitate comerţ cu ridicata al animalelor vii şi este condusă de Saad Iskandar, Ibrahim Khalil, Khalil Gerges, Laoun Youssef, Ela Khalil Adib, El Khalil Jihad şi Ibrahim Khalil. Acelaşi RECOM arată că SC Maria Trading SRL deţine două ferme de bovine la Dragalina, Călăraşi. Mai mult decât atât, unitatea mai are puncte de lucru în Giurgiu, Timiş şi Călăraşi, unde se ocupă şi de cultivarea cerealelor, porumbului şi a altor plante, dar şi de fabricarea pentru prelucrarea, tăbăcirea şi finisarea pieilor. SC Maria Trading SRL mai poate fi întâlnită în Bucureşti (fermă zootehnică, magazin de carne), în Nuntaşi, judeţul Constanţa (fermă carantină export taurine), la Giurgiu, unde au un complex zootehnic, Timiş (puncte de sacrificare), Cogealac, judeţul Constanţa (fermă ovine). În 2008, cu 13 salariaţi, cifra de afaceri a fost de 66.950.612 de lei şi profitul brut a fost de 6.909.974 de lei. În 2009, cu 108 angajaţi, cifra de afaceri a ajuns la 62.697.319 de lei, în timp ce profitul brut a fost de 3.654.054 de lei. În 2010, cu 207 salariaţi, cifra de afaceri a fost de 83.296.493 de lei, cu un profit brut de 1.355.889 de lei. În 2010, Sportcalarasean.ro arată că o parte dintre partenerii de afaceri ai lui El Khalil Jihad „apar şi în structura acţionariatului la AGRO Chirnogi, firmă care sprijină fiecare guvernare indiferent de culoarea politică". Cu o simplă căutare pe Internet aflăm că SC Agro Chirnogi lucra în 2007 aproape 30.000 de hectare de teren agricol şi că cifra de afaceri în 2006 a fost de 19 milioane de euro, în timp ce în 2010 a fost de 200 de milioane de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii