Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicieni, mahări portuari şi vameşi chemaţi la Înalta Curte Ziua „Z", dosarul Portul şi judecătoarele lui Năstase

ro

25 Jun, 2012 01:00 2132 Marime text
cap_5.jpgMagistratul Alina Ilie a făcut parte din completul care, săptămâna trecută, l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în cazul „Trofeul Calităţii", decizie urmată de tentativa de suicid a politicianului

După 13 luni de „convulsii" juridice, dosarul de mega-corupţie Portul, în care au fost trimişi în judecată, deopotrivă, politicieni de vază, dar şi mahări portuari constănţeni, a ajuns pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, urmând ca astăzi să fie primul termen în proces. La o primă vedere, „pe surse", două dintre judecătoarele care vor intra în dosarul Portul au avut legătură cu dosarele fostului premier Adrian Năstase, una achitându-l în urmă cu mai multe luni, iar cea de-a doua condamnându-l la închisoare cu executare, săptămâna trecută.

În aceste condiţii, printre cei care sunt aşteptaţi astăzi la Curtea Supremă, în calitate de inculpaţi, se numără fostul senator PDL (în prezent PC) Mircea Banias, fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, fostul şef al Regionalei Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, dar şi fostul „greu" al porturilor constănţene, afaceristul Cătălin Aurelian Pilcă. Pe de altă parte, ceea ce nu este de trecut cu vederea în contextul actual este faptul că, surse judiciare afirmă că magistraţii care vor intra în dosarul Portul sunt judecătoarele Rodica Cosma, în calitate de preşedinte al completului, Alina Ilie şi Angela Dragne. Iar aici ar fi de spus că magistratul Alina Ilie a făcut parte din completul care, săptămâna trecută, l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în cazul „Trofeul Calităţii", decizie urmată de tentativa de suicid a politicianului. În replică, este de precizat însă şi că magistratul Angela Dragne, de pildă, a făcut parte din completul care l-a achitat pe acelaşi Adrian Năstase, în dosarul „mătuşa Tamara".

Poziţia 42 pe listă

portul.jpg

Iar pentru că lucrurile nu se opresc aici, este de spus că Angela Dragne a făcut parte şi din completul care l-a eliberat pe senatorul PSD acuzat de corupţie, Cătălin Voicu, însă judecătoarea s-a aflat printre cei care s-au pronunţat pentru menţinerea în arest a politicianului. Dosarul Portul are indicativul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 2540/1/2012 şi se află pe poziţia 42 în lista de şedinţe. Cazul va intra în atenţia Completului nr. 6 al Curţii Supreme, despre care surse judiciare afirmă că este prezidat de magistratul Rodica Cosma şi format din judecătoarele Alina Ilie şi Angela Dragne. Procesul este programat să înceapă la ora 9.00, dar surse avizate susţin că, cel mai probabil, dosarul se va amâna, fie din cauza vreunei lipse de procedură, ca urmare a faptului că nu toate părţile au primit citaţiile pentru proces, fie pentru respectarea dreptului la apărare pe care îl vor invoca acuzaţii. Acuzaţiile oficiale formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul Portul sunt de constituire de grup infracţional organizat, luare şi dare de mită, instigare la luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii