Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minuni ale constructiei navale, pe fundul marii, la Mangalia

ro

07 Apr, 2010 22:50 7451 Marime text

cap_5.jpgCu doi ani în urmă, a ancorat în Portul Turistic Mangalia fără să ştie că la numai câteva sute de metri distanţă de această zonă îşi va găsi sfârşitul. Una dintre cele mai frumoase corăbii construite în întregime din lemn, „Grethe Witting" are aproape 100 de ani, fiind finalizată şi inaugurată în 1914, de către Colby Brothers, Lowestoft, Marea Britanie. Acum, zace pe fundul mării, la doi paşi de Şantierul Naval Daewoo Mangalia.

grete_mircea_ion.jpgAlături de corabia care a încântat sute de turişti din Mangalia se mai află, în aceeaşi zonă, epava „Pelican", navă avariată de ani de zile şi care, în cele din urmă, s-a dus la fund. „Grethe Witting" are o istorie destul de zbuciumată, la fel ca şi sfârşitul său. Face parte dintr-un „şir" de 1.000 de nave asemănătoare, construite în întregime din lemn, care au fost executate între 1874 şi 1920 la Lowestoft, Marea Britanie. Dintre acestea numai „Grethe Witting" şi o altă navă au supravieţuit. „Grethe" a avut, după 1946, o serie de proprietari, din Norvegia, Danemarca şi din Germania.

În 2008, la Mangalia, „Grethe Witting" a ajuns sub pavilion german, după ce navigase 45 de zile prin Golful Biscaya, prin Strâmtoarea Gibraltar, prin Mediterana şi prin Strâmtoarea Bosfor, către Marea Neagră.

În toamna aceluiaşi an, „Grethe Witting" se scufundă la câteva sute de metri distanţă de Şantierul Naval Daewoo Mangalia, într-o zonă amenajată pentru primirea vaselor de mare tonaj.

grette_acum1.jpgLa 7 metri sub ape

Se pare că, în momentul în care s-a scufundat, „Grethe Witting" se afla într-un proces între fostul proprietar şi cel actual, care ar fi câştigat vasul în instanţa românească, pentru acoperirea unor datorii. Nava este la cel de-al treilea astfel de incident: aceasta s-a mai scufundat în anii '30 şi în anii '70. În 2008, vasul a fost la un pas să se ducă la fund în apele bulgăreşti, pasagerii fiind salvaţi în ultimul moment. Pe 1 octombrie 2008, „Grethe" avea să se scufunde în apele mangaliote.

grette_acum.jpgÎn prezent, pentru „Grethe" se pare că vin vremuri mai bune. Căpitanul-şef al Portului Mangalia, Mircea Ion, ne-a declarat că proprietarul a contactat deja o firmă care să scoată nava din nou la lumină: „Proprietarul olandez a venit şi la noi şi am discutat despre modul în care se poate face recuperarea navei. Din cauza timpului nefavorabil, până acum nu s-a reuşit demararea acţiunii de recuperare, mai ales că, mai întâi, scafandrii trebuie să vadă care este starea vasului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • :)) 08 Apr, 2010 15:23 "documentati bine rau" ... curat murdar nu`i asa domnu` specialist ?
  • olandezu scufundator 08 Apr, 2010 12:11 Comentariu sters Nu respecta Regulile pentru postarea comentariilor.