Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firmele care isi asigura paza, evitate de infractori

ro

24 Jan, 2004 00:00 2619 Marime text

Furturile din societati pot fi stopate

Sala de festivitati din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a fost ieri gazda primului briefing al anului 2004, subiectul intalnirii fiind modul de protejare a societatilor comerciale constantene impotriva furturilor. La intrebarile mass-media locale au raspuns comisarul sef Marian Saragea, purtatorul de cuvant al IPJ, si subcomisarul Ion Rusescu, lucrator in cadrul Serviciului de Ordine Publica, ofiter specialist care se ocupa cu paza si prevenirea furturilor din societati. Dupa cum se stie, furturile din societati comerciale au inregistrat in ultimele luni o mare amploare, pe teritoriul judetului fiind comise sute de astfel de infractiuni. Motivul principal al comiterii cu foarte mare usurinta a acestor infractiuni este dat de faptul ca multe dintre societati nu au paza proprie sau sisteme de alarma. In acest mod, ele devin tinte sigure ale hotilor, care sustrag fara probleme bunuri, iar in momentul in care la fata locului ajung si politistii, infractorii au disparut de mult. Un exemplu in acest sens este cazul minorilor Franiuc si Deveris, care in ultimele luni au comis pe raza municipiului peste 60 de spargeri.

Normele legale reglementeaza strict paza societatilor

Potrivit Legii 333/2003, in Romania exista patru sisteme de paza: cea militara (asigurata de jandarmi), proprie, specializata si prin sisteme de paza. Paza militara se asigura de catre jandarmi doar la obiective considerate strategice si institutii publice si se face cu aprobarea statului, fiind independenta de politisti. Paza proprie se impune conform articolului 2 din lege societatilor cu capital de stat sau privat care trebuie sa isi asigure singure paza, sa isi ia toate masurile impotriva unei eventuale infractiuni de furt. Paza societatilor este obligatorie chiar daca legea nu specifica exact modalitatea acestei protectii, care poate fi cu personal propriu, sub supravegherea unei firme de specialitate sau cu un sistem de alarma. Fiecare societate trebuie sa aiba un plan de paza care sa fie intocmit de conducere si avizat de Inspectoratul Judetean de Politie. Planul unei societati trebuie sa contina date despre obiectiv, despre efectivul care il pazeste. Mai mult, el trebuie sa prevada expres care sunt atributiunile patronului si angajatilor. Fiecare dintre cei inclusi in acest plan trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa semneze actul oficial. Firmele pot angaja oameni pentru efectuarea pazei, dar acestia trebuie inregistrati si avizati la IPJ.

Paznicii de profesie sunt scolarizati

Un om care se angajeaza pentru a efectua paza unei societati trebuie sa respecte cateva conditii expres prevazute de lege. Astfel, varsta minima admisa este de 18 ani, iar cea maxima de 60 de ani. Paznicul nu trebuie sa aiba antecedente penale (infractiuni comise cu intentie) sau, daca a fost vreodata condamnat, trebuie sa fi fost reabilitat. Fiecare paznic trebuie scolarizat intr-o unitate specializata intr-un termen de 90 de zile. In acest timp, el poate lucra ca paznic la societatea care l-a angajat, dar numai ca dublura, si nicidecum ca titular. La finele celor 90 de zile, el obtine un atestat. In acest moment, in municipiul Constanta exista sapte scoli de paza avizate conform legii. Pana in acest moment, aceste unitati au eliberat avize pentru 1500 de persoane care in prezent lucreaza ca agenti de paza la diverse firme constantene. Atestatul obtinut intr-un judet este valabil in orice alta zona a tarii si este incheiat pe timp nelimitat. El poate fi insa retras daca agentul comite o infractiune si, in acest caz, el nu se mai poate angaja nicaieri in Romania. Potrivit Legii 333, aparuta in octombrie 2003, paznicii constanteni trebuie sa obtina astfel de avize in termen de un an. Scolarizarea prevede prezenta la 360 de ore de curs, din care 240 sunt de practica. In cadrul acestora, viitori paznici invata metode de autoaparare si manuirea armelor. Pana in acest moment, pe raza judetului exista 7000 de persoane inregistrate ca paznici. Absolventii unei scoli se pot specializa fie ca paznic simplu, fie care garda de corp sau tehnician sisteme de alarma.

60 de firme specializate asigura in judet protectia societatilor

Firmele care au ca obiectiv asigurarea protectiei societatilor comerciale au inceput sa apara in Romania inca din anul 1990, dar abia din 1996, prin modificarea legislatiei, ele au intrat pe piata cu "acte in regula". Conform Legii 333, o astfel de societate functioneaza legal doar dupa ce obtine avize din partea Inspectoratului General al Politiei si a Serviciului Roman de Informatii. Acestea acorda avizul de functionare pe un termen de trei ani de zile, dupa care firma este reevaluata si atestatul se prelungeste. In acest moment, pe raza judetului nostru functioneaza legal un numar de 60 de firme de paza, 32 dintre ele avand sediul la Bucuresti si doar o filiala pe litoral. Aceste firme au ca principala atributiune monitorizarea obiectivelor si efectuarea de interventii specifice cand acestea sunt "victimele" unor infractiuni. Firmele dispun de dotare tehnica moderna si dispecerate. Schemele firmelor supravegheate sunt tinute pe calculatoare 24 din 24 si agentii de paza afla in cateva secunde daca la un anumit magazin a avut loc o spargere si chiar unde anume se afla infractorul. Ei trimit masina de interventie, iar hotul este retinut pana la sosirea politistilor. Toti agentii acestor firme au cursuri de pregatire si sunt specializati in manuirea armamentului. La 18 dintre cele 60 de firme agentii au in dotare arme cu munitie de razboi. Alte firme specializate in asigurarea protectiei societatilor sunt cele care instaleaza sisteme de alarma si de monitorizare cu aparatura audio-video, care de asemenea trebuie sa obtina avize cerute de lege. Ele functioneaza dupa un regulament intern aprobat de politisti. In prezent, nu este de conceput ca o firma care se ocupa cu stocarea unor mari valori (bancile) sa nu aiba sistem video de supraveghere si cel putin un paznic pe timp de noapte. Chiar si bisericile au sisteme de alarma in prezent, aceste lacasuri de cultura devenind in ultimul timp tinta predilecta a infractorilor. Potrivit lui Rusescu, pe raza fiecarei sectii de politie constantene exista cel putin 4000 de firme de protectia carora se ocupa doar un singur agent de ordine publica. Din nefericire, politistii nu afla imediat de aparitia unei noi firme, astfel ca se intampla ca aceasta sa fie cunoscuta abia dupa ce aici se comite o fapta penala. In incheierea conferintei, subcomisarul Rusescu a facut un apel la toti agentii economici din judet, recomandandu-le adoptarea unuia dintre sistemele de paza mai sus-mentionate. Ofiterul a declarat ca nu politistii, ci legea ii obliga pe agenti la adoptarea acestor sisteme. Societatile comerciale care nu isi asigura in nici un fel paza risca amenzi contraventionale de pana la 15 milioane de lei. Pericolul este insa altul, si mult mai mare. Astfel, societatile "incapatanate" sunt in cele din urma "calcate" de hoti si atunci pierderile sunt mult mai mari decat angajarea unui paznic sau adoptarea oricarei alte forme de paza.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii