Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final de anchetă pentru hackerii constănţeni de la Bank of America

ro

12 Oct, 2010 00:00 941 Marime text

La aproximativ cinci luni de la spectaculoasele arestări în cazul presupuşilor hackeri constănţeni care i-au băgat în sperieţi pe cetăţenii americani, după ce au clonat paginile Web ale Bank of America şi ale altor bănci din Europa de Vest, procurorii din cadrul DIICOT Constanţa sunt pe cale să finalizeze ancheta. Concret, procurorii au început deja să le prezinte suspecţilor însoţiţi de avocaţii lor materialul de urmărire penală, acesta fiind ultimul pas înainte de trimiterea dosarului în instanţă.

Aproximativ 20 de persoane sunt cercetate în acest dosar, majoritatea aflându-se în stare de arest încă din luna mai, în urma zecilor de percheziţii domiciliare efectuate de oamenii legii. De menţionat că destructurarea reţelei a durat mai multe luni de zile, lovitura de graţie fiind dată grupării pe 10 mai, când aproape tineri au fost luaţi pe sus şi duşi la audieri, la sediul DIICOT Constanţa. Acuzaţiile ce li se aduc suspecţilor din dosar sunt de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, fraudă informatică şi operaţiuni frauduloase desfăşurate cu instrumente de plată electronică. Zeci de calculatoare, laptop-uri, modem-uri, dar şi săbii şi topoare au fost ridicate în urma percheziţiilor din luna mai de la domiciliile tinerilor acuzaţi că ar fi hackeri. Pe parcursul celor cinci luni care au urmat arestării principalilor suspecţi, procurorii DIICOT Constanţa au mai solicitat arestarea şi altor indivizi pe care îi bănuiau că ar face parte din grupare.

Metodele practicate

Concret, anchetatorii spun că activitatea infracţională a tinerilor ar fi început în octombrie 2009, când aceştia „au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America şi altor instituţii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, către diferiţi utilizatori, clienţi ai instituţiilor financiare vizate“. „Aceste pagini“, au explicat procurorii, „conţineau un avertisment nereal, respectiv o înştiinţare falsă cu privire la anularea ori restricţionarea accesului clientului la contul lui bancar, cerându-le clienţilor să urmeze un link şi să completeze un formular cu toate datele cerute“. Dat fiind că, după validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresă de e-mail creată special în acest scop, informaţiile şi datele confidenţiale ale clienţilor ajungeau la reţeaua de hackeri. Între timp, instanţele de judecată au dispus eliberarea unora dintre acuzaţi. La acest moment, procurorii DIICOT Constanţa au început prezentarea materialului de urmărire penală, constând în dovezile strânse împotriva fiecăruia dintre acuzaţi. Surse apropiate anchetei susţin că, în relativ scurt timp, dosarul va fi trimis pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, unde se va fixa primul termen de judecată. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii