Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eliberati din cauza procurorului Suspectii din Piata Ovidiu nu s-au inteles la bani

ro

26 Jun, 2010 03:14 4205 Marime text
cap_7.jpgPentru că procurorii nu i-au audiat în toate calităţile procesuale, cei cinci bucureşteni care au încercat să retragă 700.000 de euro din contul altcuiva vor fi cercetaţi în libertate, fără interdicţii. Decizia este definitivă, fiind luată în cursul zilei de ieri de magistraţii Curţii de Apel Constanţa. Mai exact, pentru că procurorul care a instrumentat cazul nu i-a audiat pe cei cinci inclusiv în calitate de inculpaţi înainte de a-i prezenta instanţei cu propunere de arestare preventivă, instanţa a considerat că le-a fost încălcat dreptul la apărare al celor cinci.

Ar fi putut să fie lovitura care ar fi spulberat pentru totdeauna încrederea în siguranţa băncilor, 700.000 de euro fiind retraşi pe nesimţite din conturile oamenilor. Nu s-au înţeles însă la bani şi au atras atenţia anchetatorilor. Cu toate acestea, sunt cercetaţi în stare de libertate şi fără interdicţii, după ce procurorul de caz, din cadrul DIICOT Constanţa, nu i-a audiat în toate calităţile procesuale. „În cauza de faţă se constată că, după punerea în mişcare a acţiunii penale, nu s-a mai procedat la audierea în calitate de inculpaţi a numiţilor Dumitru Ştefan, Pleşoianu Ovidiu, Băleanu Cătălin Teodor, Zanfir Niculae şi Slăvilă Veronica, nefiind respectate astfel dispoziţiile imperative ale art. 150 Cod procedură penală şi, în opinia instanţei, în mod implicit fiind încălcat dreptul la apărare al inculpaţilor", se arată în motivarea instanţei de fond, care a respins iniţial propunerea de arestare. Astfel, judecătorii au apreciat că suspecţilor „nu le-a fost adusă la cunoştinţă inculparea prin descrierea faptelor pentru care s-a început urmărirea penală, împrejurarea că faţă de ei urmează să se formuleze propunere de arestare preventivă, temeiurile pe care se întemeiază măsura". „Prin urmare, în raport de cele expuse mai sus", au arătat judecătorii, „nefiind respectate cerinţele legii, nu se poate lua faţă de inculpaţi măsura arestării preventive".

S-au certat pe bani

La aceeaşi concluzie au ajuns şi judecătorii Curţii de Apel Constanţa, care au respins ca nefondat recursul procurorilor DIICOT. Iar asta, în contextul în care, potrivit anchetatorilor, indivizii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, „obţinând în mod fraudulos date despre conturile bancare ale unei persoane fizice din Bucureşti care deţine la BRD - GSG Bucureşti, în două conturi, suma de 800.000 de euro". Totuşi, atât de „bine" era închegat grupul, că exact în ziua în care ar fi trebuit să retragă din Constanţa 690.000 de euro din contul titularului, s-au certat pe bani şi acţiunea a părut a fi abandonată. Potrivit dovezilor strânse de anchetatori, tranzacţia fusese iniţial stabilită pentru data de 7 iunie 2010, la ora 12.00. În dimineaţa zilei respective însă, între membrii grupului s-au iscat discuţii aprinse legate de modul în care vor fi împărţiţi banii. Pentru că ceilalţi n-au fost de acord să-i dea 100.000 de euro, Ştefan Dumitriu, cel care urma să se dea drept titularul contului, în baza unor acte false, a procedat la fel ca cei mici, adică şi-a luat jucăriile şi a plecat, lăsându-i cu buza umflată pe ceilalţi. Nu a durat mult însă şi a cedat rugăminţilor acestora de a se întoarce şi a-şi asuma din nou rolul titularului. Cu o tranzacţie ratată pe 7 iunie, membrii grupului s-au deplasat din nou la Constanţa, a doua zi. Toate bune şi frumoase, Ovidiu Pleşoianu şi Ştefan Dumitriu s-au dus la bancă, iar Dumitriu a început să completeze formularele. Nici de această dată nu au reuşit să retragă banii, pentru că nu ştiau numerele celor două conturi în care se aflau banii. Pentru a nu pierde ocazia, s-au dus valvârtej la o altă agenţie, unde au cerut un extras de cont şi, „înarmaţi" cu noile informaţii, au pornit spre sediul BRD din Piaţa Ovidiu. Odată ajunşi, au terminat de completat actele şi s-au pus pe aşteptat, în faţa casieriei. În locul banilor însă au apărut poliţiştii şi procurorii, care i-au imobilizat şi i-au dus la sediul DIICOT Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii