Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După gratiile IGPR Bogatu îşi ascultă telefoanele

ro

02 Jul, 2011 00:36 2026 Marime text
4-bogatu_Eugen-Bogatu.jpgFostul director portuar Eugen Bogatu, arestat în cazul mega-anchetei de corupţie din Portul Constanţa, în care sunt implicaţi senatori, afacerişti, vameşi şi poliţişti de frontieră constănţeni, a primit încuviinţarea judecătorilor bucureşteni de a asculta interceptările constituite ca probe împotriva lui. Măsura a fost dispusă în dosarul „UCM Reşiţa", proces în care Bogatu este judecat alături de Said Baaklini şi foştii directori ai UCM Reşiţa, Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, în prezent Eugen Bogatu fiind singurul suspect aflat după gratii. Totuşi, este de precizat că arestarea fostului director portuar a fost cauzată de implicarea sa în dosarul „Portul", în ceea ce priveşte dosarul cu Baaklini, Bogatu fiind pus în libertate în urmă cu mai multe luni.

Aşa cum menţionam anterior, dintre cei patru suspecţi, respectiv Eugen Bogatu, Said Baaklini, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, Bogatu a fost singurul care a avut ghinionul să fie arestat din nou, de data aceasta în urma investigaţiilor desfăşurate de procurorii anticorupţie în ancheta „Portul". Revenind însă la dosarul „UCM Reşiţa", este de precizat că magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti au hotărât, de asemenea, ca martorii acuzării din cauză să înceapă să fie audiaţi de instanţă. „Încuviinţează cererea formulată de reprezentantul Ministerului Public privind administrarea probei cu martorii audiaţi în cursul urmăririi penale", se arată în încheierea de şedinţă de la ultima înfăţişare a procesului. În acest sens, primul martor care va fi audiat este Sorina-Daniela Popa, care va fi citată pentru termenul următor de judecată, stabilit pentru data de 9 septembrie 2011, după vacanţa judecătorească. Aceiaşi judecători i-au respins cererea lui Said Baaklini ca procurorii anticorupţie să depună la dosarul cauzei toate actele care au stat la baza interceptării convorbirilor telefonice purtate de el în perioada 27 iulie 2010 - 26 noiembrie 2010, instanţa apreciind că solicitarea nu era „utilă soluţionării cauzei". Totodată, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 i-au aprobat cererea procurorului de şedinţă privind administrarea probei cu martorii audiaţi în cursul urmăririi penale. Pentru respectarea dreptului acuzaţilor la un proces echitabil, conform prevederilor CEDO, instanţa bucureşteană a încuviinţat cererea acestora privind „copierea suportului electronic care conţine înregistrările convorbirilor telefonice interceptate în cauză".

Interceptările trebuie să rămână confidenţiale

Astfel, „copierea se va efectua la sediul instanţei de către specialistul IT al instanţei, în condiţii care să asigure nealterarea conţinutului suportului electronic", a hotărât completul de judecată. Suspecţii sau reprezentanţii lor vor putea să ridice copiile interceptărilor convorbirilor pe data de 6 iulie, între orele 9.00 - 12.00, de la Judecătoria Sectorului 1. De asemenea, se mai arată în hotărârea judecătorilor că „pentru asigurarea confidenţialităţii materialului interceptat, inculpaţii şi apărătorii acestora au obligaţia de a nu difuza aceste copii şi de a le utiliza exclusiv în vederea pregătirii apărării în prezenta cauză". Astfel, „după efectuarea copierii, plicul ce conţine toate suporturile electronice se va dezataşa de la dosarul cauzei şi se va depune la grefa instanţei, într-un loc special, la dispoziţia exclusivă a preşedintelui completului de judecată". Suspecţii au termen să-şi pregătească apărarea în funcţie de ce vor auzi din interceptările convorbirilor telefonice până pe data de 9 septembrie, când se va relua procesul, după vacanţa judecătorească. Aflat în Arestul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Eugen Bogatu va primi citaţia pentru proces „prin administraţia locului de deţinere".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii