Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum depaseste Tulcea municipiul Constanta (galerie foto)

ro

23 Apr, 2009 02:24 5230 Marime text

5.jpgInaugurate la 51 de ani distanţă, între cele două acvarii de la Constanţa şi Tulcea nu există termen de comparaţie # La acest moment, obiectivul din Tulcea, în care s-au investit patru milioane şi jumătate de euro, este cel mai mare acvariu din ţară

Pentru construcţia singurului acvariu de după 1990 au fost necesari 13 ani şi aproximativ 1,5 milioane de lei de la Consiliul Judeţean Tulcea. Lucrările au fost demarate cu zece ani în urmă, însă veşnica problemă a fondurilor, totdeauna insuficiente, a împiedicat finalizarea obiectivului mai devreme. Cât despre acvariul de la Constanţa, se poate afirma că cei 50 de ani distanţă de la construcţia celor două obiective sunt sesizabili la o simplă privire.

Chiar dacă acvariul din Constanţa reprezintă, în special în perioada sezonului estival, un punct de maximă atracţie, lipsa lucrărilor de modernizare au direcţionat, în ultimele luni, atenţia către noul Centru Eco-Turistic Delta Dunării, de la Tulcea. Deschis la începutul acestui an, pe 25 februarie, muzeul are 27 de bazine şi diorame în care sunt reconstituite ecosistemele din nordul Dobrogei. Centrul Eco- Turistic Delta Dunării este materializarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE CBC, prin programul de vecinătate România - Ucraina, având drept scop crearea unor facilităţi durabile la nivel transfrontalier, care să evidenţieze şi să promoveze patrimoniul natural şi cultural comun, în destinaţia turistică Delta Dunării.

Principalele puncte de atracţie pentru vizitatori sunt dioramele noi care reconstruiesc ecosistemele Deltei Dunării, dar şi cel mai mare acvariu din Delta Dunării, unde pot fi văzute specii reprezentative pentru fauna deltaică şi marină, dar şi peşti exotici. În 27 de bazine umplute cu 100 de tone de apă este reconstruită fauna piscicolă din Delta Dunării şi Marea Neagră, aproximativ 50 de specii de peşti fiind aduşi pentru a fi admiraţi. Împărăţia apelor, populată de sute de peşti exotici în culori încântătoare, îi fascinează pe cei mici. Rechini, peşti clovni, chinezeşti, corali şi stele de mare completează decorul de vis. Cu ochii după peştii coloraţi, vizitatorii trec prin fel de fel de tuneluri şi sunt înconjuraţi de bazine. Mai mult decât atât, există un acvariu în mijlocul căruia poţi intra şi te poţi simţi ca şi cum ai plonja în adâncurile unei mări populate de vietăţi.

Directorul Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, Florin Topoleanu, susţinea, la deschiderea obiectivului, că aşteptările anuale în ceea ce priveşte vizitatorii se ridică la 20.000 de turişti, fapt care ar putea duce la revigorarea turismului în Tulcea.

acvariu5.jpgDiferenţe şi la taxa de intrare

La polul opus se află acvariul din Constanţa. Aici eşti simplu spectator, fără măcar să-ţi imaginezi că ai putea avea parte de senzaţiile tari pe care le ai la momentul în care te vezi înconjurat de apă, prin tuneluri. 

A fost primul acvariu public din România, inaugurat în urmă cu peste 50 de ani, la 1 mai 1958. Clădirea care îl adăposteşte - construită la începutul secolului XX - a trebuit reamenajată în totalitate, aceasta având, până în anii 1950, altă destinaţie. După cum este explicat pe site-ul oficial al Acvariului Constanţa, se pare că motivul pentru care construcţia nu ar corespunde exigenţelor unui acvariu modern este tocmai vechimea construcţiei.  Spre deosebire de ecosistemul creat la Tulcea, la acvariul din Constanţa, sunt disponibile 57 de bazine, dintre care 36 sunt populate cu specii tropicale, destinate prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie şi ecologie acvatică. Cele 120 de specii acvatice se pot desfăta în cei 250 de metri cubi de apă. Acestui spaţiu i se adaugă bazinul central, de 30 de metri cubi.

Pe lângă diferenţele însemnate între cele două obiective turistice, unul la malul mării, altul la gura Deltei Dunării, sesizabile cu ochiul liber, deosebirea cea mai mare se face priveşte taxa de vizitare. Dacă la Tulcea, un copil trebuie să plătească cinci lei, un adult - zece lei, iar în sezon - 15 lei, la Constanţa, copiii, elevii şi studenţii achită şapte lei, iar adulţii - 14 lei, chiar dacă este sezon sau nu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii