Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum atacăm amenzile primite pentru anvelopele de iarnă

ro

14 Oct, 2011 01:36 1681 Marime text
Şoferii constănţeni şi nu numai sunt speriaţi de faptul că, de la 1 noiembrie, ar putea ploua cu amenzi pentru nereguli privind dotarea cu anvelopele de iarnă. În acest context, în cadrul campaniei „Justiţia pentru cetăţeni", ZIUA de Constanţa vă prezintă paşii ce trebuie urmaţi în formularea unei plângeri contravenţionale împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Cu alte cuvinte, este vorba despre contestarea procesului-verbal de amendă.

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii „contravenţia este fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată ca atare prin lege, prin hotărâre a Guvernului sau hotărâre a consiliului loca, a consiliului judeţean, faptă al cărei pericol social este mai mic decât în cazul infracţiunii". Foarte important de ştiut este faptul că minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional, iar pentru cei care au împlinit 14 ani minimul şi maximul amenzii se reduc la jumătate. Calea de atac împotriva respectivului proces verbal de contravenţie (de pildă, împotriva amenzii încasate pentru anvelopele de iarnă) este plângerea contravenţională. Aceasta trebuie făcută în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului verbal, în caz contrar existând riscul ca plângerea să fie respinsă de instanţă ca fiind tardivă. „Plângerea trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi textele de lege care servesc la anularea procesului verbal de contravenţie", spune CSM. Este obligatoriu ca plângerea să fie însoţită de procesul verbal de contravenţiei. Plângerea este scutită de taxa de timbru, iar instanţa competentă să o soluţioneze este judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârşită contravenţia. „Plângerea contravenientului suspendă executarea procesului verbal de contravenţie", spune CSM. Înainte de legea micii reforme în justiţie, sentinţa pronunţată de judecătorie putea fi atacată în recurs la tribunal. În prezent, însă, sentinţa judecătoriei este definitivă şi irevocabilă, nemaiexistând cale de atac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marin melinescu 14 Oct, 2011 15:22 ceace ne spuneti nu rezolva problema. care sunt motivele decare trebuie sa te folosesti? multumesc, mmelinescu