Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Containere cu explozibil utilizat de teroristii ceceni

ro

16 Jan, 2010 02:41 1920 Marime text
cap_4.jpgJoi, patru containere încărcate cu hexogen, o substanţă explozivă folosită îndeosebi de extremiştii ceceni, dar şi de cei islamici, s-au aflat în Portul Constanţa timp de aproximativ cinci ore. Ulterior, acestea au fost încărcate pe o navă care a pornit spre o destinaţie confidenţială.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Transporturi Constanţa, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.50, în triajul CF „B" Port Constanţa, au sosit patru containere încărcate cu hexogen. Containerele erau însoţite de jandarmi şi au fost depozitate în incinta terminalului de containere al SC Socep SA Constanţa. Cât timp au fost depozitate în terminal şi până ce au fost încărcate pe vas, containerele s-au aflat sub supravegherea unei agenţii de pază. Hexogenul a fost încărcat apoi pe nava Ahora, aflată în dana 51/52 a Portului Constanţa, părăsind portul la ora 5.50 dimineaţa. Foarte interesant, potrivit poliţiştilor, destinaţia navei nu se cunoştea, fiind confidenţială. Nu au fost înregistrate evenimente negative pe timpul staţionării containerelor în Portul Constanţa. Totuşi, nu este de trecut cu vederea faptul că patru containere pline cu hexogen tranzitează Portul Constanţa şi apoi pleacă spre o destinaţie necunoscută, în contextul în care hexogenul este o substanţă explozivă folosită cu precădere de grupările catalogate drept teroriste. De altfel, este demn de toată atenţia că, în august 2004, autorităţile au descoperit urme de hexogen în rămăşiţele a două avioane ruseşti doborâte în cadrul unui dublu atentat revendicat de membrii unei grupări islamiste autointitulate „Brigăzile Islambouli". Întâmplător sau nu, aparatul pentru care a fost confirmată explozia de la bord a fost un Tupolev 154 care transporta peste 40 de pasageri spre staţiunea Soci, de la Marea Neagră. Brigăzile Islambouli se arătau mulţumite, la acel moment, de distrugerea celor două avioane, susţinând că acesta este un mod de a-i descuraja pe ruşi să mai lupte împotriva cecenilor. În acest context, prezenţa a patru containere pline cu hexogen în Portul Constanţa nu este de trecut cu vedere, cu atât mai mult cu cât destinaţia navei pe care au fost încărcate a fost trecută sub tăcere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 17 Jan, 2010 14:23 Containerele cu pricina AU TRANZITAT Romania sau continutul lor a fost PODUS chiar in Romania ??? Daca destinatia era SECRETA, cum s-a aflat de continutul acestora ???