Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judetean, obligat la plata a 1,76 miliarde de lei

ro

27 May, 2009 02:20 1081 Marime text
cjc_30.jpgTribunalul Constanţa a respins cererea CJC de scutire de la plata sumei de 176.602 lei

Consiliul Judeţean Constanţa a înregistrat un nou eşec în instanţă. Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins, la sfârşitul săptămânii trecute, solicitarea reprezentanţilor CJC de a fi scutiţi de la plata a peste 1,7 miliarde de lei vechi către DGFP Constanţa.

Concret, litigiul a pornit de la construirea Pavilionului Expoziţional, fiind vorba despre rambursarea sumelor primite de reprezentanţii Consiliului Judeţean pentru realizarea acestui proiect. Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJC, le-a solicitat judecătorilor Tribunalului Constanţa să admită contestaţia depusă la DGFP Constanţa împotriva deciziei prin care CJC era obligat la plata sumei de 176.602 lei. Suma reprezintă obligaţii accesorii pentru restanţa de 4.204.818 lei, pe care judeţul trebuie să o returneze Fondului Naţional de Preaderare. La această valoare s-a ajuns în urma unui control realizat de Ministerul Integrării Europene, prin Direcţia de Control Antifraudă şi Monitorizarea Fondurilor Comunitare. Reprezentanţii ministerului au ajuns la concluzia că, dat fiind că a expirat termenul de execuţie al contractului „Pavilionul Expoziţional", fără realizarea obiectivului, CJC este dator cu 4.204.818 lei.

palatul_justitiei.jpgNicuşor: „Creanţa nu e certă"

În urma controlului, s-a stabilit că formalităţile necesare unei bune derulări a proiectului au fost defectuos gestionate de către beneficiarul local al proiectului, adică tocmai CJC. Ulterior, pe 19 ianuarie 2007 a fost încheiat procesul verbal  prin care „organul de control a stabilit transferul sumelor primite (restituirea) de către CJC pentru proiectul RO 0101.05 în contul bugetului PHARE şi în cel al Fondului Naţional de Preaderare". Potrivit fişei de plătitor, debitul datorat Fondului Naţional, în cuantum de 4.204.818 lei, nu a fost achitat prin niciuna din modalităţile prevăzute. Pe cale de consecinţă, pentru neplata în termenul legal a debitului, în luna noiembrie 2007, Administraţia Finanţelor Publice a calculat obligaţii accesorii în sumă de 176.602 lei, pentru perioada 27.09.2007 - 8.11.2007. Nemulţumiţi de calculul făcut de cei de la Finanţe, reprezentanţii Consiliului Judeţean au depus contestaţie împotriva deciziei de a achita obligaţiile accesorii. Pentru că DGFP Constanţa le-a respins contestaţia, cei de la CJC s-au adresat instanţei şi au cerut anularea deciziei privind obligarea consiliului la plata sumei de 176.602 de lei. În cererea de chemare în judecată, reprezentanţii CJC au arătat că decizia este nelegală şi netemeinică, pentru că obligaţiile bugetare pentru care s-au calculat majorările de întârziere „nu sunt certe în momentul de faţă". „S-a majorat în detrimentul nostru o creanţă despre care încă nu se ştie dacă e datorată sau nu", a afirmat Nicuşor Constantinescu, în numele Consiliului Judeţean Constanţa. Totuşi, la capătul unui proces care a durat aproape un an, judecătorii Tribunalului Constanţa au ajuns la concluzia că cererea Consiliului Judeţean Constanţa nu este fondată şi au respins-o ca atare. Cu alte cuvinte, instanţa a decis că CJC trebuie să achite peste 1,7 miliarde de lei vechi. Rămâne de văzut dacă hotărârea va rămâne neschimbată şi la instanţa superioară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii