Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coleg de inculpare cu Mironescu Comisarul-şef Pătraşcu, de la Frontieră, implicat şi în „Dragonul Roşu"?

ro

15 Jun, 2011 00:00 4714 Marime text
cap_3.jpg„(...) Erau scoase săptămânal din ţară sume cuprinse între 500.000 şi 1.000.000. dolari"

Comisarul-şef Adrian Sorin Pătraşcu, cel de-al doilea adjunct al şefului Grupului de Nave din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, coleg de inculpare cu Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu s-ar afla pentru prima oară în colimatorul oamenilor legii. Surse bine informate din cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa spun că numele comisarului-şef Pătraşcu ar fi fost vehiculat şi în operaţiunea „Dragonul Roşu", de la Constanţa.

Aproape de jumătatea lunii februarie 2010, prin intermediul unui comunicat de presă, s-a anunţat că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au procedat la destructurarea celui mai important grup infracţional organizat, care acţiona în complexul comercial „Dragonul Roşu", în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani. „În fapt, se reţine că grupul infracţional organizat, având ca lider pe învinuitul Hua Le Duc, în vârstă de 51 de ani, persoană cu dublă cetăţenie, română şi vietnameză, era constituit din 18 cetăţeni români, moldoveni şi chinezi. Gruparea desfăşura operaţiuni de import pe relaţia China, introducând în ţară produse contrafăcute şi subevaluate precum şi operaţiuni de expatriere a fondurilor băneşti obţinute în mod ilicit, prin fraudarea bugetului de stat", conform documentelor oficiale. „Astfel", continuă procurorii, „membrii grupului importau mărfuri prin intermediul unor firme fantomă, înfiinţate în acest scop de către cetăţeni asiatici care ulterior părăseau teritoriul României". Anchetatorii mai arată că documentele de import erau apoi falsificate, fiind diminuată valoarea mărfurilor, şi utilizate la scoaterea mărfurilor din vamă, fiind astfel eludate taxele vamale aferente. Sumele de bani obţinute în mod ilegal erau schimbate în valută (de regulă dolari SUA), sub controlul liderului grupării, şi scoase din ţară pe relaţia Ucraina, fiind apoi transferate în China către firmele exportatoare. Prin această modalitate erau scoase săptămânal din ţară sume cuprinse între 500.000 şi 1.000.000 dolari. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au coordonat 37 de percheziţii domiciliare, din care cinci în complexul comercial „Dragonul Roşu", patru în judeţul Prahova, şi 19 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

„Tansporturile ilegale de peste 600 de milioane de euro"

Patrascu_-_containere_Portul_Constanta_Sud_Agigea_098.jpgConstanţa nu a fost ferită de procurori, care au efectuat nouă astfel de percheziţii. La final, oamenii legii au ridicat şi indisponibilizat sume în numerar de peste 700.000 şi 200.000 Euro. Surse bine informate din cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Constanţa spun că şi numele comisarului-şef Adrian Sorin Pătraşcu, cel de-al doilea adjunct al şefului Grupului de Nave, ar fi fost vehiculat şi în operaţiunea „Dragonul Roşu", însă, nu a existat, cel puţin în mod oficial, vreo referire concretă din partea autorităţilor în drept cu privire la presupusa implicare în cauză a lui Adrian Sorin Pătraşcu. După cum precizam şi mai sus, Pătraşcu este coleg de inculpare cu Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie „în lunile iunie şi septembrie 2010, inculpatul Pătraşcu Adrian Sorin a pus la dispoziţia inculpaţilor Guo Ning, comerciant chinez, şi Ţiripan Valentin, comisionar vamal, asociat la SC Container Clearance Services SRL, informaţii confidenţiale deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu şi de natură să le protejeze acestora activitatea infracţională. În schimb, acesta a primit mărfuri importate din China şi băuturi alcoolice". De altfel, şi individul Hua Le Duc apare şi dosarul presupusei corupţii din Portul Constanţa. Potrivit jurnaliştilor de la Realitatea, care au citat surse apropiate anchetei, Hua Le Duc este „considerat lider al mafiei asiatice din această parte a Europei". „Acesta şi-a notat timp de cinci ani într-o agendă transporturile ilegale de peste 600 de milioane de euro pe care le-a făcut în România. (...) Vietnamezul notase şi numele oamenilor din sistemul vamal pe care i-a uns în folosul organizaţiei sale", conform jurnaliştilor bucureşteni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii