Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alti rutieristi au dat in judecata IPJ

ro

23 Jan, 2010 03:03 1411 Marime text
ins.jpgPe modelul primilor agenţi ai Poliţiei Rutiere Constanţa care au dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, solicitând repunerea în funcţii şi plata drepturilor salariale, alţi 16 agenţi de la Rutieră ale căror nume au fost legate de scandalul de corupţie din vara anului 2009 au acţionat în instanţă IPJ.

Noii reclamanţi sunt Alexandru Ianţoc, Paul Mihai Ciolpan, Liviu Iulian Conduleţ, Cornel Ionuţ Drăghici, Florin Marius Bîlcă, Marian Adrian Chisoiu, Ervin Tulei, Andrei Daniel Mircea, Daniel Cociu, George Busuioc, Marius Ivan, Marian Drăguţ, Răzvan Viorel Ţigănuş, Mihai Alexandru Manea, Florentin Grasu şi Cristina Gherlan. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa, unde prima înfăţişare a fost fixată pe data de 12 martie. În acţiunea lor, poliţiştii cer obligarea IPJ Constanţa la repunerea pe funcţii, „respectiv agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa", dar şi obligarea instituţiei la plata „tuturor drepturilor băneşti ce ne-au fost reţinute de la momentul punerii la dispoziţie şi până la momentul repunerii în funcţie". Mai mult, agenţii asupra cărora planau suspiciuni de corupţie au cerut ca IPJ să fie obligat la plata a câte 5.000 de lei către fiecare dintre reclamanţi, reprezentând „daune morale determinate de refuzul de repunere în funcţie". Nu în ultimul rând, poliţiştii au cerut şi obligarea IPJ la plata cheltuielilor de judecată. Dintre cei 16 agenţi, patru s-au aflat printre cei pentru care procurorii constănţeni au propus arestarea preventivă, date fiind suspiciunile de corupţie ce planau asupra lor. După ce au fost arestaţi de două ori, în cele din urmă, Curtea de Apel Constanţa i-a eliberat, constatând că urmărirea penală a acestora desfăşurată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este lovită de nulitate absolută.

5.000 de lei despăgubiri

„Dacă nu mai există o ordonanţă de punere în mişcare a acţiunii penale, măsura punerii la dispoziţie a reclamanţilor nu mai este legală, pârâţii având obligaţia de a dispune repunerea acestora în funcţie şi de a plăti toate drepturile băneşti ce le-au fost reţinute de la momentul punerii la dispoziţie şi până la momentul repunerii în funcţie", au argumentat oamenii legii. Reclamanţii susţin că se impune ca IPJ să achite câte 5.000 de lei, „cu titlu de despăgubiri pentru daunele morale ce ne-au fost cauzate prin refuzul de repunere în funcţie, prin faptul că atâtea luni am fost lipsiţi de o importantă parte a salariului, fiind uneori în imposibilitatea de a asigura venitul lunar necesar pentru întreţinerea familiei, plata ratelor la bancă şi a utilităţilor, precum şi prin umilinţa profesională pe care am fost nevoiţi să o îndurăm, fiind puşi la dispoziţie, fără niciun fel de atribuţie şi fără posibilitatea de a ne exercita profesia". Cătălin Filişan, avocatul celor 16 agenţi care au dat în judecată Inspectoratul de Poliţie a declarat că „atâta timp cât actul în baza căruia reclamanţii au fost puşi la dispoziţie este nul şi nu mai produce efecte juridice, pârâtul IPJ avea obligaţia de a proceda la repunerea în funcţie a reclamanţilor şi la plata retroactivă a drepturilor salariale". „Din păcate", a continuat avocatul, „deşi există o hotărâre judecătorească definitivă, se refuză punerea acesteia în executare, reclamanţii fiind îndrumaţi de către IPJ către alte «organe competente», iar IGPR le-a comunicat reclamanţilor că a ordonat ca IPJ Constanţa să facă cercetări cu privire la efectele deciziei Curţii de Apel".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii