Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victoria inutila a lui Mazare

ro

22 Jul, 2009 02:52 1502 Marime text
mihaela_editorial.jpgDespre acest început de săptămână se poate spune că a fost „dedicat" primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

În stilu-i caracteristic, edilul de la malul mării a avut parte de publicitate gratuită pe sticlă, la radio şi în presa scrisă. Fie că a apărut în ipostaza de model, fie ca lider politic al cărui cuvânt contează, Radu Mazăre continuă să se menţină în topul celor mai populare persoane publice. Chiar dacă unele dintre apariţiile sale i-au adus noi probleme, ce vor fi rezolvate în instanţă, altele au fost catalogate de presă drept victorii. Mă refer la prezenţa primarului constănţean la şedinţa de luni a Coaliţiei de guvernare PSD - PD-L din Capitală. Se ştie că participarea sa şi a altor doi colegi din administraţia publică locală a avut ca scop reintroducerea sistemului de plată cu bilete la ordin. Argumentele reprezentanţilor din administraţie, atitudinea adoptată în şedinţa cu pricina sau, poate, ameninţările proliferate de ei au avut ca rezultat reacordarea autorităţilor locale a posibilităţii de a emite bilete la ordin. Având în vedere declaraţiile făcute presei de către Radu Mazăre, înaintea şedinţei de lucru a reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, mai toţi jurnaliştii i-au arogat această victorie edilului tomitan, care ar fi bătut cu pumnul în masă, iar dorinţa i s-a îndeplinit.

Numai că, surpriză. Câteva ore mai târziu, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice declara că reintroducerea sistemului de plată cu bilete la ordin emise de primării şi consilii judeţene „este o măsură inutilă". Explicaţia specialistului: nu se pot face plăţi pe baza acestor instrumente financiare. Finanţistul susţinea că biletul la ordin nu avantajează autorităţile locale în relaţia cu furnizorii şi se putea merge pe ordine de plată în relaţiile contractuale ale acestora.

Iată, deci, că victoria lui Mazăre este inutilă şi aparentă. Cu atât mai mult cu cât Trezoreria nu achita nici până acum biletele la ordin scadente în cazul în care nu existau sumele alocate „cu dedicaţie" proiectului respectiv. Aşadar, programele de investiţii pe care primarul Mazăre le credea în pericol - asfaltarea şi locuinţele ieftine pentru tineri - nu erau afectate în niciun fel. Finanţistul-şef Pogea va găsi soluţia prin care autorităţile locale vor putea folosi, în continuare, biletele la ordin pentru a face plăţi, iar Radu Mazăre şi-a trecut în palmares o victorie inutilă, dar şi imaginea liderului venit din provincie care a reuşit să-şi impună, la Centru, punctul său de vedere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 22 Jul, 2009 09:46 Deci,s-a facut o SCHIMBARE "muteasca" ,pentru a incurca si mai mult situatia financiara si sociala atat a Constantei,a primarului si a Romaniei,desi se stia ca trecem printr-o CRIZA financiara grea.