Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ti-am pregatit o camera rece la noi pe litoral

ro

27 Apr, 2010 03:25 1392 Marime text
manuela1_editorial.jpgSezonul estival pare să înceapă cu stângul pe litoralul românesc. Am tras această concluzie din ofertele pe care hotelierii le vânturau deunăzi, pe la nasul turiştilor prin intermediul unor interviuri tv, oferte care nu-s de nasul tuturor.

Ceea ce m-a frapat şi m-a făcut să mă gândesc la faptul că noi, românii, ca şi turismul românesc de altfel, nu ne mai facem bine, este tupeul cu care-şi anunţau tarifele de cazare, eventual şi masă, operatorii din acest domeniu. „150 Ron camera neîncălzită şi 200 Ron cea încălzită", perorau plini de ei, deţinătorii de unităţi hoteliere pe malul mării, încrezători în faptul că, probabil lumea va da buzna să se înghesuie în camerele lor neîncălzite, de 150 lei pe zi, de 1 Mai. Mi s-a părut un tupeu fantastic să ceri pe o cameră atâta bănet şi să mai spui că, dacă vrei şi încălzire - un fel de all inclusive românesc - trebuie să mai plăteşti 50 de lei în plus. Adică turistul care se pregătea să-şi facă bagajele să vină la mare ce trebuie să înţeleagă, pe scurt? Că va tremura de frig într-o cameră pe care va plăti 150 lei? Sau că va huzuri de bine, şase-şapte-opt ore pe noapte, într-o cameră de 200 lei? Suntem penibili. Asta în condiţiile în care lumea se înghesuie mai mult la munte de 1 Mai, iar acolo, tarifele nu sunt aşa de exagerate. În plus, nu ţi se pune condiţia să petreci o noapte în frig într-o cameră de 150 lei. Sau, să mă corectez, lumea se înghesuie la banii ăştia mai mult pe litoralul turcesc sau bulgăresc. Pentru că operatorii de acolo nu au tupeul, ca să nu zic altfel, să pretindă asemenea scoruri pentru patru pereţi reci şi un duş. Şi în plus, priveliştea este mult mai frumoasă, mai curată decât la noi.

O altă ofertă suna aşa: „130 euro cu acces la saună şi la piscină". Întrebat dacă în acest preţ este inclusă şi masa, reprezentantul unităţii de cazare a răspuns emfatic şi ferm (sau aşa mi s-a părut sub impresia generală pe care mi-o creaseră deja): „Doar micul dejun". În aceste condiţii, sunt foarte curioasă cine o să vină la mare de 1 Mai, sau, mai bine zis, câţi or să vină să se plimbe prin Mamaia sau prin aşa-zisul Sat de vacanţă, care arată din ce în ce mai deplorabil, fiind plin de eternele tiribombe pe care le ştim de pe vremea când eram copii. Cu alte cuvinte, cum să emiţi asemenea pretenţii, când în jur nimic nu pare foarte atractiv. În comparaţie cu ce investiţii se fac an de an în alte ţări, Mamaia, ca întreg litoralul românesc de altfel, arată jalnic. Nu s-a mai făcut nimic de ceva timp, şi nu ştim dacă se va face prea curând. Cu toate astea, pretenţii cât încape.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii