Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi supereroii Portului plâng câteodată

ro

26 May, 2011 02:40 1928 Marime text
corina_samoila_1.jpgDin câte văd eu în ultima vreme, să fii şef în port e mare şmecherie. Este de perspectivă, aşa...

Păi, Laurenţiu Mironescu, Mircea Banias, Ioan Bălan (partenerul lor de afaceri) şi, nu în ultimul rând, Eugen Bogatu au avut tangenţă, într-un fel sau altul cu DNA-ul. Cel mai fericit dintre toţi aceştia a fost Bălan care, deşi menţionat în dosarul lui Said Baaklini, a scăpat doar cu pierderea funcţiei. Un preţ mult prea mic, dacă stau bine să mă gândesc. Însă, iată cum restul domnilor amintiţi mai devreme sunt catalogaţi acum ca fiind capii unui grup infracţional organizat. Ei, „zmeii" Portului, cei care făceau şi desfăceau cam orice. Oricum, poate că ar fi trebuit să ne aşteptăm ca o dată şi o dată să se spargă buboiul. Poate că arestaţii vor fi eliberaţi după expirarea celor 29 de zile şi poate că Banias va avea norocul să nu vadă puşcăria, dar trebuie să ne punem o altă problemă: ce se va întâmpla cu ei de acum înainte. Chiar nu este vorba despre angajaţii Vămii sau despre comisionarii vamali, ci despre ei, Banias, Mironescu şi Bogatu. Ce vor mai însemna ei în acest oraş, cum îşi vor spăla reputaţia şi cine va mai avea curajul să se bage în „cârdăşie" cu ei, în special de teama de a nu fi... filat. El, senatorul, cel care se dădea cel mai corect şi cel mai mare luptător pentru dreptate, iată că a ajuns acum inculpat, alături de prietenul Bogatu, cu care făcea concedii prin ţări calde şi apoi nu mai recunoştea, şi de fostul prieten şi încă asociat Laurenţiu Mironescu. Îmi povestea cineva ieri. „Ştii cu câtă ură vorbea Laurenţiu despre Mircea şi Bogatu? Şi acum au ajuns împreună în treaba asta...", zicea interlocutorul meu, aproape compătimitor. O maşinărie funcţionează chiar dacă două dintre rotiţele ei, poate chiar cele principale, nu se întâlnesc niciodată. Mecanismul dă randament printr-o bună ungere a tuturor şuruburilor, manivelelor şi a altor componente care îşi fac treaba destoinic şi fără nici o împingere de la spate. E ca un perpetuum mobile. Mironescu şi Banias nu erau obligaţi să aibă dialog pentru ca afacerile să meargă strună. Nu spun că a fost aşa însă, ca idee, trebuie să recunoaştem că multe afaceri şi parteneriate de succes funcţionează aşa, la nivel de administraţie sau pur şi simplu de interese băneşti (mai sunt cazuri, staţi calmi, numai că ăia îşi ascund certurile „conjugale" mai bine). Aşadar, între Mircea şi Miro, Eugen a picat la ţanc. Vameş, afacerist, politician, director de Domenii în Port. Ce mai, un fel de Superman. Acum e a doua oară la pârnaie... Repet, nu acuz pe nimeni, nu dau eu verdictul, nu ştiu dacă vor scăpa sau nu. Sincer, mi-e totuna. Însă, poate că această poveste ar trebui să fie un exemplu pentru alţii care se cred zmei. „Life is no Nintendo game", zice Eminem într-o piesă. Nici voi nu sunteţi supereroi. Oricând puteţi fi în locul loc.

Ce zice DNA-ul:

Faţă de inculpatul BANIAS MIRCEA MARIUS, senator în Parlamentul României, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la delapidare.
MIRONESCU LAURENŢIU - Secretar General al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă;
BOGATU EUGEN - fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, instigare la delapidare.

Citiţi şi înfricoşaţi-vă!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii