Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scheletii din dulapul lui Mazare

ro

10 Nov, 2009 01:20 2002 Marime text
manuela1_editorial.jpgConstanţa este un oraş care arată jalnic, privit din mai multe unghiuri. Este o viziune pe care o ai, ori de câte ori te întorci de pe alte plaiuri mult mai civilizate şi mai bine întreţinute de către edili.

Am văzut, de curând, două oraşe româneşti superbe. Pe străzile înguste ale unuia mă mai plimbasem şi cu alte ocazii şi, de fiecare dată, mă reîntorc acolo cu plăcere. Este vorba despre Sibiu şi despre Cluj, pe care nu-l mai văzusem. Centrele istorice ale acestor „cetăţi" arată impecabil. Clădirile, deşi foarte vechi, sunt aproape toate în stare ireproşabilă, cu zidurile întregi, faţadele frumos zugrăvite şi acoperişurile pline de porumbei, într-o opoziţie totală cu clădirile din centrul istoric al Constanţei. Peisajul din Peninsula Constanţei, unde ar trebui în mod normal să se plimbe turiştii, este dezolant. Cele mai multe clădiri sunt „descărnate". Profilurile lor fantomatice descoperă privirii o panoramă sinistră chiar şi ziua în amiaza mare. Fisurile din ziduri se măresc pe zi ce trece, cărămizile stau să cadă parcă dintr-o clipă în alta, rămăşiţele de acoperiş, acolo unde mai sunt, stau să se prăbuşească de tot. Şi toată această dinamică, cu simptome grave, dezagregante, se întâmplă sub ochii indiferenţi ai celor care ne conduc.

Cel mai ruşine de oraşul în care locuiesc mi-a fost atunci când, într-un sătuc din apropierea Sibiului, am văzut străzi pavate, cu rigole de scurgere a apei, admirabil executate, la fel ca în piaţa mare a oraşului Sibiu. Suntem la piciorul broaştei, mi-am zis. Şi cu toate astea, primarului Constanţei mai are tupeul să se laude în stânga şi în dreapta că „a făcut". Ei bine, în afară de zona de la Cazinoul din Mamaia, nimic nu sare în ochi, ca realizare a mandatelor sale cărora le pierdem şirul. Constanţa este o ruină. Mă refer, aşa cum am mai spus, la partea veche, la centrul istoric al oraşului, care în oraşele civilizate a fost restaurat şi care este un motiv de mândrie pentru toate aceste urbe care ştiu să-şi preţuiască istoria şi patrimoniul. Este păcat că, de atâta vreme, administraţia locală invocă faptul că aceste clădiri au o situaţie juridică nelămurită. E păcat pentru că timpul nu aşteaptă şi aceste edificii se ruinează pe zi ce trece. Sunt sigură că dacă ar exista voinţă pentru clarificarea situaţiei, acest lucru nu ar fi imposibil. Am avea o minunăţie de oraş, dacă partea veche a oraşului ar fi readusă la lumină, reînviată. Ar constitui o atracţie turistică în plus, iar oraşul de la malul mării şi-ar putea depăşi condiţia de atracţie exclusiv estivală. Din păcate, noi, oamenii de rând, nu putem decât să stăm să privim, cu braţele încrucişate, cum aceste clădiri de patrimoniu se transformă în dărăpănături. Peninsula este dulapul cu scheleţi al administraţiei Mazăre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 26 Nov, 2009 16:39 Poate CAZINOUL este revendicat de cineva din familia regala,din moment ce nu este DESCHIS. Primarul, RADU MAZARE ,daca provenea dintr-un satuc uitat de lume, as fi inteles ca nu stie ce sa faca , dar din moment ce se zbate sa faca din CONSTANTA cel mai FRUMOS si MODERN oras al ROMANIEI si al EUROPEI, dovedeste ca provine dintr-un oras,capitala de tara. Carcotasii ar trebui sa TACA cand sunt dovediti ca nu au dreptate.
  • murfatlar 11 Nov, 2009 13:49 intentia lui este sa se deterioreze cat mai mul pt a pune mana pe centrul orasului cu gasca lui de proveniti. ajungand in stadiul ca poate trai ferice 10 generatii nu i-a mai ramas decat distractia si joaca. vai de noi cu un primar imatur votat pt un pui expirat si alte maruntisuri......daca nu luam atitudine sa-i interzicem aceste pachete nu-l vom pune la punct pe acest mafiot.
  • mike66 10 Nov, 2009 16:10 FRUMOS ARTICOL SI LA SUBIECT.SUNT DE ACORD SI CU RITA CA ACEST GOLAN DE MAZARE SI ACOLITI LUI NU AU FACUT ALTCEVA DECIT SA LASE IN RUINA ORASUL CONSTANTA SI SA ISI UMPLE EI BUZUNARELE.DAR VINA NU ESTE IN TOTALITATE A LOR,CI SI A CELOR CARE L-AU VOTAT.CE A FOST SI CE A AJUNS CONSTANTA ?!RUSINE CONSTANTENI!TREZITIVA MACAR IN CEASUL AL DOISPREZECELEA SI INLATURATI ACEAST PERSONAJ FARA SCRUPULE IMPREUNA CU GASCA LUI DE MAFIOSI DE DOI LEI!A MEA ESTE DOAR UNA DI MIILE DE VOCI CARE AR TREBUI SA SE RIDICE SI SA SFIDEZE ACEST PERSONAJ MACABRU-MAZARE SI ACOLITI LUI!
  • RITA 10 Nov, 2009 10:31 CARE PARTE BUNA A ORASULUI ??? CA N-A FACUT-O CU BANI DE LA MASA DIN APARTAMENTUL DIN DRUMUL TABEREI , CI PE BANII STATULUI SI LA CAT A FURAT EL SI LIOTA LUI CHIAR NU NE VAICARIM .NU S-A FACUT NIMIC PANA NU SE TRECE PE LA CONDUCERE CU SPAGA . CE SA FACA IN PENINSULA ,DA AVIZE DE CONSTRUIRE LA CE TERENRI L-A DAT IN COMPENSAREA COMPENSARII LUI BORCEA,LUIBABUS, LUI HASSOTI ,LUI GIURGIUVICA SI MULTI ALTII .A FURAT SI ATAT,CU CE SE PLIMBA IN BRAZILIA ???? A FCUT CEVA SI IN PENINSULA A DISTRUS SI CAZINOUL CARE IN 2010 FACE 100 DE ANI DE LA CONSTRUCTIE .SI A MAI FACUT CEVA A PUS AFISE ATENTIE SE DARAMA PERETELE IN FATA TRIBUNALULUI ,PE TITULESCU , MAI ARE LA CAZINOU SA PUNA .ASTA A FACUT ACEST GOLAN ,AL SUSTINE PUIU SI STICA DE ULEI ,DAR PROSTIMEA NU STIE CA PACHETELE SANT FACUTE DE INTREPRINZATORI .RUSINE PATAIE SI ADORMICI
  • surmelis argentina pusa 10 Nov, 2009 00:28 Nu te mai vaicarii atat si incearca sa vezi si parte buna a orasului.