Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 50 de salariati ai SC Dobromin SA vor fi disponibilizati

ro

17 Apr, 2004 00:00 1227 Marime text

Oameni politici importanti, actionari in mineritul dobrogean

La societatea de minerit dobrogeana, scandalul inceput anul trecut, cand au fost vandute unele dintre cele mai productive active, este departe de a fi incheiat * In prezent, acesta mocneste dupa ce conducerea companiei a anuntat ca va disponibiliza un sfert din angajati # Pentru a-i lamuri pe cei care urmeaza a fi concediati, directorul general al SC Dobromin i-a convocat pe salariati marti la o sedinta care nu se stie cum se va termina * In anii trecuti, mina din Medgidia a fost cumparata de familia lui consilierului prezidential Dan Iosif, cu suma de 440.000 de euro, in conditiile in care productia lunara era de aproape 150.000 de euro * De la preluarea minei, care in anul 2000 avea profit de doua miliarde de lei, la finele anului trecut s-au inregistrat pierderi de aproape 30 de miliarde de lei

Scandalul de la societatea comerciala Dobromin este departe de a se incheia, desi o parte a acesteia a fost privatizata in mai multe etape, dupa divizarea pe active. Sindicalistii sunt pe cale de a se revolta din nou, dupa ce acum cateva zile au fost anuntati de conducerea societatii ca va avea loc o concediere masiva de personal. Astfel, potrivit dispozitiei, un sfert dintre cei 200 de salariati vor fi dati afara, fara sa se stie cu ce drepturi salariale, in afara de cele de somaj. Cei 50 de mineri de suprafata apartin carierelor de piatra de la Ovidiu, Corbu si Cerna, ultima din judetul Tulcea. Pentru elucidarea tuturor necunoscutelor privind aceste disponibilizari, Ion Valentin, directorul societatii, a stabilit ca marti sa aiba loc o intrevedere cu toti salariatii si membrii de sindicat, avand drept scop "informarea cu privire la proiectul de concediere colectiva din cadrul programului de restructurare a SC Dobromin SA Constanta pe anul 2004 si legalitatea organelor alese ale sindicatelor din cadrul societatii".Trebuie sa aratam ca, incepand de anul trecut, SC Dobromin a pierdut o serie de active, unele dintre ele foarte productive, si toate acestea in ciuda protestelor angajatilor societatii.

Concedieri cu cantec

Se pare ca problemele societatii comerciale Dobromin au debutat in urma cu aproximativ doi ani, cand fiica lui Dan Iosif, Andreea Anca Iosif, a devenit proprietara minei din Medgidia. La acel moment, exploatarea miniera de argila a fost cumparata cu suma de 440.000 de euro, in conditiile in care productia lunara era de aproape 150.000 de euro. Mina era in proprietatea SC Dobromin SA, o firma cu capital de stat, drept pentru care APAPS s-a ocupat de licitatie. Initial, in competitie s-au inscris patru pretendenti dornici sa devina proprietarii minei, doua firme si doua persoane juridice, care au si cumparat caietul de sarcini. Cele doua firme au renuntat, ramanand ca Andreea sa concureze cu fratii Cristescu, extrem de interesati de exploatarea de la Medgidia, dar in final fiica lui Iosif a castigat fara mari probleme. In aceeasi perioada, consilierul prezidential Dan Iosif a recunoscut ca s-a intalnit inainte cu cei doi contracandidati, dar a si negat ca ar fi vorba despre trafic de influenta. In timp, de la preluarea minei de la Medgidia, care in anul 2000 avea profit de doua miliarde de lei, acum s-a ajuns in situatia ca aceasta sa fie debitoare cu aproape 30 de miliarde de lei. La data preluarii minei Medgidia, salariatii au organizat spontan o actiune de protest, carora li s-au alaturat imediat si salariatii carierei de la Ovidiu, de unde se extrage dolomita, necesara industriilor chimica, metalurgica, materialelor de constructii, sticlariei, vopselelor, dar si la constructia digurilor de mare, fiind foarte rezistente la agresiunea fizico-chimica a apei sarate.

Scandalul dainuie de ani buni

Octavian Luca, viceliderul sindicatelor miniere din Romania, afiliate la Confederatia National Sindicala "Cartel Alfa", declara atunci ca "Agentia pentru Privatizarea Activelor si Participatiunilor Statului face o serie de manevre in favoarea unor grupuri de interese, locale sau centrale". Aceeasi sursa a mai afirmat ca, desi angajatii strang de mai multa vreme bani pentru a putea sa preia cariera, rupandu-si de la gura lor si a copiilor, au aflat cu stupoare ca ambele active, respectiv cel de la Medgidia si Corbu, nu se vor vinde prin divizare, ci in intregul lor, iar sedinta Adunarii Generale a Actionarilor ar fi trebuit sa statueze acest aspect. Luca a mai declarat atunci ca la toate societatile statului salariatii si-au depus cupoanele pentru privatizare. In schimb, minerii, in categoria carora se incadreaza si angajatii de aici, nu au avut aceasta posibilitate pentru ca ei lucrau la regii ale statului, nu la societati de stat. Desi au salarii extrem de mici, angajatii au strans bani pentru a putea participa la licitatie. Sindicalistii acuzau atunci ca administratia societatii, dar si APAPS Bucuresti vor sa pacaleasca eventualii cumparatori, in ideea ca societatea exploateaza zacamintele fara a avea licenta in acest sens. Astfel, angajatii s-au adunat in curtea intreprinderii si au solicitat directorului rezolvarea acestei probleme. Pentru ca li s-a promis ca, in timp foarte scurt, li se vor spune ce masuri se vor lua, sindicalistii s-au mai linistit un pic, dar au dat din nou buzna la director, dandu-i acestuia inca o data un ultimatum si acuzandu-l ca este impotriva lor, si nu cu ei. Desi discutiile au fost destul de aprinse, in final nu s-a ajuns la nici un consens.Ca societate de profil, "Dobromin" functioneaza din anii 1940 si livreaza lunar peste 60 de mii de tone de substanta activa, cea mai mare parte a produselor fiind livrate catre industria metalurgica, cea a constructiilor, dar si catre infrastructura. Societatea se afla in administrare speciala, ceea ce inseamna ca orice miscare a consiliului de administratie este vizata de un reprezentant al APAPS Bucuresti, care este si detinatorul a 99,9% din actiunile societatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii