Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de pana la 50 milioane pentru incalcarea reglementarilor privind impozitul pe venit

ro

13 Feb, 2003 00:00 752 Marime text

Sfaturi pentru angajatori

Pana la data de 28 februarie, angajatorii trebuie sa transmita organului fiscal in raza caruia isi au sediul sau unde acestia sunt luati in evidenta fiscala, precum si angajatului, sub semnatura, cate o copie a fisei fiscale

Completarea si depunerea declaratiilor de venit in vederea calcularii impozitului pe venitul global reprezinta o problema destul de importanta atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Pentru realizarea in bune conditii a actiunii de depunere a fiselor fiscale pentru veniturile din salarii si a declaratiilor informative privind impozitul retinut la sursa, Biroul de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta ne-a informat ca angajatorii si platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, cu exceptia celor din patrimoniul personal, precum si ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial trebuie sa respecte o serie de obligatii, in conformitate cu legislatia in vigoare. In acest sens, angajatorilor constanteni le revin urmatoarele obligatii: calcularea si retinerea impozitului aferent veniturilor din salarii corespunzator fiecarei luni, pe baza statelor de plata intocmite lunar; completarea, pentru fiecare angajat, a fiselor fiscale, conform modelului si instructiunilor aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2260/2001 pe intreaga durata de efectuare a platii salariilor, cu datele personale ale contribuabililor, mentiunile referitoare la deducerile personale, veniturile din salarii achitate angajatilor, precum si impozitul retinut si virat in cursul anului. La acestea se adauga obligatia de a calcula impozitul anual pe veniturile din salarii, pe baza veniturilor nete lunare din statele de salarii, numai in cazul angajatilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in baza unui contract de munca, cu carte de munca, la un singur angajator, pe toata perioada anului fiscal (1 ianuarie - 31 decembrie); nu mai realizeaza, in aceeasi perioada a anului fiscal, alte venituri care se globalizeaza (venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor). Pentru calculul impozitului anual pe veniturile din salariile aferente anului 2002 si regularizarea diferentelor dintre acesta si impozitul lunar anticipat retinut in cursul anului, angajatorii din judetul Constanta vor avea in vedere: baremul anual pentru anul 2002, aprobat prin Ordinul MFP nr. 52/2003, si declaratia pe propria raspundere a angajatului cu contract de munca, precum ca nu au realizat in cursul anului alte venituri din categoriile care, potrivit legii, se globalizeaza.

Fisele fiscale pot fi transmise in format electronic

In acelasi timp, angajatorii trebuie sa transmita organului fiscal in raza caruia isi au sediul sau unde acestia sunt luati in evidenta fiscala, precum si angajatului, sub semnatura, cate o copie a fisei fiscale, pana la 28 februarie 2003. Pentru persoanele fizice care inceteaza sa obtina venituri din salarii in timpul anului, platitorii vor inmana persoanei respective fisa fiscala - exemplarul "copie pentru angajat", impreuna cu definitivarea formelor de lichidare sau la incetarea raporturilor in baza carora au fost obtinute veniturile asimilate salariilor. Fisele fiscale vor fi transmise pe cale electronica, obligatoriu, de catre angajatorii care, la data de 30 iunie 2002, au inregistrat un numar mediu de salariati cu contract de munca mai mare de 10 si, optional, de catre ceilalti angajatori. DGFP Constanta recomanda folosirea, de catre angajatorii constanteni, a programului "FF1-FF2", pus la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice, care ofera, printre altele, urmatoarele facilitati: realizarea preluarii calculului si tiparirii fiselor fiscale; validarea datelor introduse, dupa verificarea prealabila a acestora si a corelatiilor cerute de formular; verificarea corectitudinii codului numeric personal inscris in fisa fiscala. Programul respectiv poate fi obtinut de la unitatea fiscala de care apartine fiecare angajator (acesta trebuie sa aduca doua dischete) sau de pe pagina de internet a MFP (www.mfinante.ro). Discheta care contine fisierele mentionate va fi insotita de un borderou privind continutul acestora, de fisele fiscale "FF1" listate pe hartie pentru angajatii pentru care nu s-au efectuat operatiunile de regularizare, precum si de fisele fiscale "FF2". In cele din urma, angajatorii trebuie sa efectueze regularizarea, in termen de 90 de zile, incepand cu data de 28 februarie 2003, a diferentelor de platit sau de restituit, dupa caz, dintre impozitul anual si impozitul lunar anticipat retinut in cursul anului 2002. Nerespectarea tuturor acestor obligatii legale se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10 milioane si 50 milioane lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii