Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicele, vecin cu judecatorul Epure Retrocedarile lui Mazare au ajuns si la Fagadau

ro

14 Jun, 2010 03:39 7227 Marime text
deschidere.jpg Viceprimarul i-a fost client lui Alexandru-Octavian Şerban, inculpat în dosarul retrocedărilor pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie

Văzut ca unul dintre puţinii băieţi cuminţi din administraţia publică locală, viceprimarul Decebal Făgădău a ştiut să-şi ţină departe de ochii lumii legăturile strânse pe care le are cu şeful său, Radu Ştefan Mazăre.

Chiar dacă direct, vicele nu pare a fi prins în vreo afacere care poartă marca Mazăre, dedesubturile de dezvăluie iţele unor întâmplări, afaceristice şi imobiliare, care ne clarifică situaţia. Făgădău a fost şeful Complexului Muzeal de Ştiinţe ale naturii, consilier local şi, după plecarea lui Nicolae Nemirschi în fruntea Ministerului Mediului, a fost uns viceprimar. Nu rareori ni se întâmplă să vedem, cel puţin în ultima vreme, eleganta semnătură a lui Decebal Făgădău, în locul celei a lui Radu Mazăre. Potrivit declaraţiei de interese semnate pe 29 ianuarie a.c., Făgădău este membru al Balkan Environmental Assotiation şi al Fundaţiei Fantasio. Soţia sa, Monica-Daniela Gaitanidis-Făgădău este multifuncţională din moment ce se ocupă de trei lucruri deodată, potrivit declaraţiei: este administrator şi asociat unic al Poseidon Development, director general al Pozitron Medical Investigations şi director de marketing la CSC SA. Ultima declaraţie de avere, semnată pe 1 iunie 2009, spune că familia Făgădău deţine un teren de 500 mp în zona Compozitorilor, dobândit printr-un contract de vânzare-cumpărare în 2005, un apartament pe strada Badea Cârţan, dobândit în 2006, nu deţine maşină şi nu are bani în bancă. Însă, au o datorie la OTP Bank România SA, pe 20 de ani, în valoare de 38.000 de fraci elveţieni.

Mazăre - Leşe - Şerban - Făgădău

La capitolul venituri, vicele a notat numai salariul de la Delfinariu, pentru perioada ianuarie-decembrie 2008 (48.630 de lei) şi pe cel al soţie, de la SC CSC SA Bucureşti, pentru acelaşi interval (14.544 de lei). La toate acestea se adaugă indemnizaţia de consilier local (septembrie-decembrie 2008) - 2853 de lei şi cea de membru în CA-ul RAEDPP (ianuarie - august 2008) - 11.110 de lei. Până şi averea lui Făgădău pare „cuminte", asemenea proprietarului, numai că, privită în amănunţime, ne poate surprinde. Spre exemplu, terenul de 500 mp din cartierul Compozitorilor provine direct din retrocedările instrumentate de administraţia Mazăre. Lotul 9, cel deţinut de Făgădău, are, în fapt, 504,45 mp şi a fost cumpărat direct de la Alexandru-Octavian Şerban, inculpat în dosarul retrocedărilor pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Actul prin care s-a finalizat tranzacţia poartă numărul 3578 din 21 mai 2005, pe vremea când Făgădău era holtei. Vecini în Compozitorilor îi sunt, printre alţii, Ionuţ şi Elena Toma, Mircea Taiss, judecătorul Curţii de Apel Marius-Cristian Epure şi Mihaela-Elvira Chiriac. Cel de la care a cumpărat, Alexandru-Octavian Şerban, este nume cu o rezonanţă aparte în zona vânzării şi cumpărării de terenuri retrocedate, afaceri în care intră, frecvent, şi Georgiana Andreea Şerban. Cei doi apar în mai toate afacerile cu terenuri, în special cu cele retrocedate controversatei Laura Mariana Leşe. Printre afacerile pe care le dezvoltă în Constanţa se detaşează firma Clubo Galactico, în care Andreea Georgiana Şerban este asociată cu Sorina Gina Hortolomei Moscu, contabilă la mai multe firme în spatele cărora se presupune că ar fi primarul Radu Mazăre. Alexandru Şerban este implicat în multe dintre afacerile cu terenuri ale Laurei Leşe. În total, Laura Mariana a fost pusă în posesia a 199.866,3 metri pătraţi, în valoare de 8.830.966 de dolari. Şerban a cumpărat de la fericita beneficiară nu mai puţin de 24 de terenuri, adică aproximativ 146.342 de metri pătraţi. Şi, ca o picanterie, gura lumii spune că Andreea Georgiana este chiar fiica deja celebrei Sorina-Gina Hortolomei-Moscu şi mama copilului regretatului fotbalist Mihai Baicu.

fagadau_02.jpgNicio afacere fără Strutinsky

Mergând mai departe în viaţa „economică" a familiei Făgădău, nu putem să nu zăbovim la afacerile în care este implicată soţia viceprimarului, Monica-Daniela Gaitanidis-Făgădău. „Doamna vice" este director general al SC Pozitron Medical Investigations SRL, cu sediul pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, fix acolo unde-şi au „bârlogul" şi PSD-iştii constănţeni, atât cei de la judeţ, cât şi cei de la municipiu. Firma are ca obiect de activitate „alte activităţi referitoare la sănătatea umană" şi îi are ca asociaţi pe Iuliana Botezatu, pe Mihaela-Elvica Gherasim (Chiriac, după măritiş, vecină în Compozitorilor cu familia Făgădău), dar şi persoana juridică Talmage Overseas. Talmage este implicată în firme cum ar fi New Home Construct SA şi City Park Management. Prima dintre acestea apare în dosarul retrocedărilor, iar cea de-a doua este unul dintre business-urile din spatele City Park Mall, centru comercial construit pe teren retrocedat de Radu Mazăre către Holland Development Group, afacere administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Mai mult, despre femeie se spune că ar fi verişoara primarului Constanţei şi unul dintre oamenii săi de încredere, în grija căruia şi-ar fi lăsat afacerile. Monica-Daniela Gaitanidis-Făgădău mai deţine şi funcţia de cenzor la SC Vancluse Invest SRL, cu sediul în Piaţa Ovidiu nr. 6. Societatea se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi este deţinută de aceeaşi Mihaela-Elvira Chiriac (sau Gherasim, după numele de fată), dar şi de Ioana Alexandra Cornelia Constantinescu. Cine este omniprezenta Mihaela-Elvira?! Aşa cum spuneam, vecină cu familia Făgădău, pe aceleaşi terenuri retrocedate din Compozitorilor, afacerista are legături destul de puternice cu grupul de prieteni ai primarului Radu Mazăre, mai precis cu Sorin-Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al edilului şi cel care se ocupă de firmele de suflet ale acestuia, cele legate de ziarul Telegraf şi de TV Neptun. În aprilie anul acesta, Strutinsky a fost cooptat în SC Energy Power Services SRL de către asociaţii Niculina Gherasim şi Ana Ghemiş. De altfel, în urma hotărârii AGA nr. 1 din 8 martie 2010, Niculina Gherasim s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către Ghemiş, care deţine acum 40% din capitalul social, şi Strutinsky, devenit proprietar al 60% din SC Energy Power Services SRL. Energy Power Services a fost înfiinţată în 2008 şi o avea, la acea vreme, printre asociaţi, pe Mihaela-Elvira Chiriac, fiica Niculinei Gherasim. Aceasta din urmă, Ana Ghemiş şi Strutinsky nu sunt la prima afacere împreună. Cei trei mai împart alte două business-uri cu iz eolian: Energy Power Services şi Energy Power Solutions. Mihaela-Elvira Chiriac-Gherasim este implicată, pe lângă Pozitron, în SC Panel Building System, Diva S Salon şi Tănase-Cadastru. Şi aşa ajungem la cea din urmă afacere, cea a Monicăi Făgădău.

Tatăl Vasile, Mobitom şi banii publici

SC Poseidon Development SRL are sediul într-un bloc de pe bulevardul Tomis şi se ocupă cu „comerţ cu amănuntul altfel efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor. Femeia este unic asociat şi administrator şi a reuşit o mare performanţă: a închiriat, în iunie 2006, un spaţiu în „perimetrul Teatrului de Vară din Mamaia", unde şi-a deschis un punct de lucru. Teatrul aparţine Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu, vecin în „Casa Albă" a Constanţei cu vicele Decebal Făgădău şi partener de afaceri cu şeful acestuia, Radu Mazăre. Mulţi şi-ar dori un astfel de spaţiu, însă numai norocoşii îl obţin. Ca o coincidenţă, Teatrul de Vară a fost reabilitat, pe banii CJC, de SC Mobitom SA, firmă la care cenzor este Vasile Făgădău, tatăl viceprimarului oraşului. Mobitom se înscrie cu uşurinţă pe lista muşteriilor lui Mazăre atunci când vine vorba despre licitaţii câştigate. Numele afacerii administrate de Gheorghe Oancea (implicat în societăţi precum On Plonge, Five Holding, dar şi în Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România). Mobitom a câştigat, din licitaţiile organizate de Primăria Constanţa, în jur de vreo 2.500.000 de lei fără TVA. Asta ca să nu mai punem la socoteală contractele câştigate la CJC. Făgădău senior împarte postura de cenzor la Mobitom cu alte persoane cu nume sonore: Sorina-Gina Hortolomei Moscu, Mihaela Marinescu şi Elena Enache. Trecem la Sigma Trading şi dăm peste grei: Nicolae Moga, Sorin Gabriel Strutinsky, Nicuşor Daniel Constantinescu, Mihail Cârciog, Mihai Mazăre, Radu Ştefan Mazăre şi, din nou, SC Five Holding SA. Firma este administrată, potrivit RECOM, de Mihai Mazăre şi îi are ca cenzori pe Vasile Făgădău, pe Alina Irina Iosif şi pe Nicolae Moga. Precizăm că, pentru a obţine punctul de vedere al viceprimarului Decebal Făgădău în legătură cu aspectele relatate în acest articol, ZIUA de Constanţa i-a trimis acestuia, la Primărie, o adresă oficială. Însă, răspunsul nu a venit deocamdată.


Întrebările adresate viceprimarului Decebal Făgădău

Vă prezentăm întrebările pe care ZIUA de Constanţa i le-a adresat, în scris, viceprimarului Decebal Făgădău referitor la faptul că a cumpărat teren retrocedat şi la legăturile de afaceri pe care familia sa le are cu firme aflate sub sfera de influenţă a primarului Radu Mazăre şi a asociaţilor acestuia. Precizăm că adresa a fost trimisă pe 8 iunie a.c. şi, până astăzi, nu am primit niciun răspuns din partea vicelui.

1. În anul 2005 aţi cumpărat un teren pe strada Baba Novac, zona Compozitorilor, teren provenit din retrocedări de la Şerban Alexandru Octavian care, conform rechizitoriului din dosarul retrocedărilor, are următoarea calitate: „interpus pentru transmitere de proprietăţi provenite din infracţiuni".

Întrebare: cum l-aţi cunoscut pe vânzător?

2. În declaraţia de interese completată în data de 29.02.2010, aflată pe site-ul Primăriei Constanţa, apare, la punctul 7 „Funcţii deţinute în cadrul societăţilor comerciale...", la poziţia 2 aţi scris „director general SC Pozitron Medical Investigation SRL". Conform ORC, din acţionariatul acestei companii face parte în procent de 99,954% SC Talmage Overseas LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia. Talmage Overseas LTD este acţionar majoritar la SC New Home Construct SA (care apare ca beneficiar terenuri în dosarul retrocedărilor), la City Park Management (Mall, de asemenea construit pe teren retrocedat) şi Mega Development SRL (la fel, beneficiară terenuri retrocedări prin „transmitere proprietăţi provenite din infracţiuni").

Întrebare: În funcţia de director general al SC Pozitron Medical al SC Pozitron Medical Investigation SRL, care este o funcţie de conducere, aţi avut cunoştinţă de aceste lucruri? Ce implicaţie aveţi?

3. Făgădău Vasile, tatăl dumneavoastră, conform ORC, este cenzor la SC MOBITOM SA, beneficiara unor contracte cu sume răsunătoare din banii publici gestionaţi atât de Primăria Constanţa cât şi de Consiliul Judeţean Constanţa.

Întrebare: Consideraţi că există un conflict de interese între funcţia dumneavoastră de viceprimar şi cea a tatălui dumneavoastră de cenzor la societatea care câştigă constant contracte cu Primăria Constanţa?

4. Gaitanidis-Făgădău Monica-Daniela are funcţia de cenzor la SC VANCLUSE INVEST SA, cu sediul în Piaţa Ovidiu nr.6, din data de 30.07.2008.

Întrebare: Ştiaţi că şi această firmă face parte din grupul de firme controlat de administraţia locală?

5. Gaitanidis-Făgădău Monica-Daniela este asociat unic şi administrator la SC Poseidon Development SRL şi are ca punct de lucru, conform unui contract de închiriere, MAMAIA, PERIMETRUL TEATRULUI DE VARĂ.

Întrebare: Cum aţi reuşit să obţineţi acest spaţiu de top pe care mulţi comercianţi l-ar dori?

6. După situaţiile expuse şi argumentate mai sus, este legitimă următoarea întrebare:

Faceţi parte din grupul care deţine atât controlul administrativ cât şi politic al judeţului Constanţa?


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii