Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă mai amintiţi concursurile gen „Ştiaţi că"? Sunt blocuri în Constanţa unde RADET facturează fiecare apartament

ro

07 Nov, 2012 03:05 5842 Marime text
DESCHIDERE_radet_calorifer1.jpgEşti racordat la sistemul centralizat de termoficare? Preţul mare al gigacaloriei te-a lăsat lefter iarna trecută? Vrei să te debranşezi, dar nu sunt de acord vecinii din bloc? Soluţia este încheierea unei convenţii individuale cu furnizorul de căldură.

Regia Autonomă de Distribuţie a Agentului Termic Constanţa a încheiat primele convenţii individuale cu proprietarii. Potrivit reprezentanţilor RADET Constanţa, la ora actuală 120 de apartamente au încheiate convenţii individuale de facturare. „Există 120 de apartamente care au încheiate convenţii individuale de facturare cu RADET. Acestea fac parte din blocul CS 28 şi Asociaţia de proprietari 470. Conductele prin care intră agentul termic în apartamente sunt dispuse orizontal. La intrarea în fiecare apartament este montat câte un gigacalorimetru. Când sunt înregistrate debite, respectivul apartament este debranşat de la sistemul de termificare. De asemenea, există şi blocurile de pe strada Baba Novac, BN-urile. Proprietarii acelor apartamente au încheiat cu RADET contracte individuale de facturare", a declarat Liliana Enache, purtătorul de cuvânt al RADET Constanţa. Potrivit ei, condiţiile pentru a încheia convenţii individuale de facturare cu RADET sunt prevăzute în Ordinul 483/2008 privind aprobarea contractului cadru a serviciului public de alimentare cu energie termică, Ordinul ANRSC 91/2007 privind aprobarea regulamentului cadru a serviciului public de alimentare cu energie termica si Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Facturarea individuală dă posibilitatea abonaţilor să-şi achite consumul atât la asociaţia de proprietari, cât şi la casieriile RADET.

Ce înseamnă încălzirea pe orizontală?

Radet_locuinte_ieftine.jpgÎn ultima perioadă se prefigurează realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a fiecărui apartament. Aceasta presupune o alimentare cu agent termic pe doua sau mai multe coloane (tur-retur), coloane amplasate pe casa scării de la parter până la ultimul consumator (ultimul nivel al condominiului). Din acestea se realizează racorduri individuale pentru fiecare apartament, branşamentele fiind prevăzute cu robinete de izolare şi buclă de măsură a consumului de energie termică pentru încălzire (contor de energie termică). De la aceste racorduri se pleacă, pentru efectuarea pe orizontală, instalaţia interioară de încălzire a apartamentului (conducte de legătură, fitinguri şi robinete termostatate montate pe fiecare calorifer în parte). Se poate spune că, folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivel de condominiu, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat cât şi posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor termostatate montate pe calorifere sau prin cele de închiderea celor montate la exteriorul apartamentelor).

Gigacaloria, la fel de scumpă ca anul trecut

Astfel, la Constanţa, costul facturilor la încălzire va fi similar cu cel achitat iarna trecută, preţul gigacaloriei rămânând, deocamdată, la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei. Primăria Constanţa a anunţat că pentru sezonul rece 2012 - 2013, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acorda în aceleaşi condiţii ca şi iarna trecută. Asociaţiile de locatari/proprietari sau persoanele fizice cu contracte individuale încheiate cu RADET Constanta vor depune cererile la sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27. Persoanele fizice cu contracte individuale încheiate cu CONGAZ, precum şi cei care se încălzesc cu butelii GPL la soba sau centrala cu funcţionare GPL, sau se încălzesc cu energia electrică (dispozitive de încălzire autorizate pe energie electrică sau centrală termică cu funcţionare electrică trifazată) vor depune cererile la sediul Primăriei de la City Park Mall (Sky Level). Persoanele fizice care se încălzesc cu lemne vor depune cererile la sediul Primăriei de pe strada Amzacea nr. 13.

Cât au plătit, iarna trecută, locuitorii oraşelor pentru căldură

Iarna trecută, locuitorii din Constanţa, Arad, Oradea, Piteşti, Timişoara, Piatra Neamţ şi Galaţi au plătit mai mult pentru agentul termic. Vina aparţine consiliilor locale, care au decis majorarea tarifului la căldură. Un preţ apropiat de cel de la Constanţa au plătit locuitorii Aradului. Arădenii care au venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 1.100 de lei scot din buzunare 307 lei pentru o gigacalorie. La Oradea preţul agentului termic a crescut de la 193 de lei la 235,52 de lei. Piteştenii au plătit 245 de lei pentru agentul termic, nemţenii - 298,5 lei, gălăţenii - 247,73 lei, iar timişorenii - 252 de lei. Există însă şi oraşe din ţară în care preţul este mult mai mic decât la Constanţa. Spre exemplu, bucureştenii au plătit iarna trecută 170 de lei, faţă de 142 de lei anul trecut. La Iaşi, populaţia a achitat pentru o gigacalorie 185 de lei cu TVA. La Cluj, căldura nu s-a scumpit, clujenii plătind 1iarna trecută 165 de lei pentru căldură. La Craiova, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au scos din buzunare câte 194 de lei pentru o gigacalorie, indiferent de venituri. La Ploieşti, consilierii locali au decis în septembrie anul trecut majorarea preţului la gigacalorie de la 140 de lei la 160 de lei. Diferenţa de la 160 de lei şi până la 244 de lei, cât reprezintă preţul de producere a agentului termic, a fost suportată de bugetul local. La Braşov, preţul gigacaloriei a fost iarna trecută de 191,73 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii