Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Triumvirat în Portul Constanţa? Formula celor trei B - Banias - Bogatu - Bălan

ro

22 Dec, 2010 01:05 3180 Marime text

deschidere.jpgSenatorul PDL ar avea calitatea de învinuit în dosarul cu UCM Reşiţa

Vestea punerii oficiale sub acuzare a senatorului Mircea Banias pentru favorizarea infractorului în dosarul cu UCM Reşiţa a încins spiritele la Constanţa. Odată cu dobândirea statutului de „învinuit" pe care punerea sub acuzare îl atrage, senatorul PDL a devenit ţinta celor interesaţi de pulsul afacerilor în Portul Constanţa.

Banias_Mircea_Banias_05.jpg În contextul posibilei implicări a lui Banias în dosarul UCM Reşiţa, voci mai mult sau mai puţin avizate vorbesc despre aşa-zisa formulă a celor trei B care ar guverna portul, făcând referire la triumviratul greilor portului: Mircea Banias - Ioan Bălan (directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa) - Eugen Bogatu (directorul Direcţiei Domenii Portuare la CN APM). Pe de altă parte, oficial, DNA nu confirmă şi nici nu infirmă acuzarea lui Banias.

Doi dintre prezumaţii membri ai triumviratului, respectiv Bălan şi Bogatu, au precizat că nu au fost deloc chemaţi la DNA pentru a da declaraţii în dosar, situaţia lor neschimbându-se în niciun fel odată cu punerea sub acuzare a lui Banias. Ioan Bălan, primul care a dat un răspuns cu privire la acuzele privind „formula celor trei B" care ar face şi-ar desface cărţile în port, a precizat că nu se simte unul din „greii portului", „poate doar din punct de vedere al kilogramelor". La rândul său, Eugen Bogatu a spus că nici el nu se simte unul din „B"-urile portului şi că nu a desfăşurat afaceri cu Mircea Banias sau cu Ioan Bălan. Doar senatorul Banias a precizat că nu poate vorbi în momentul în care a aflat numele cotidianului care îi solicita un punct de vedere şi ne-a cerut să revenim peste două ore.

Bălan: „Nu sunt unul dintre greii portului"

Aşa cum precizam anterior, voci mai mult sau mai puţin avizate susţin că Banias, Bălan şi Bogatu „sunt greii Portului şi oamenii care trag PDL Constanţa în jos; cele trei B-uri: Bogatu - Banias - Bălan". În cursul săptămânii trecute, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinute de conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Ioan Bălan şi Eugen Bogatu negau orice implicare în dosarul lui Banias şi respingeau acest gen de acuzaţii. Punerea oficială a senatorului Banias sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, potrivit presei centrale, se pare că nu a schimbat cu nimic situaţia celor doi directori ai Administraţiei Porturilor. Referitor la acuzele legate de eventuala cooperare cu Banias şi cu Bogatu cu privire la soarta Portului Constanţa, Ioan Bălan a precizat că „sub protecţia anonimatului, oricine poate acuza pe oricine, de orice". „Nu mă simt unul dintre greii portului, poate doar din punct de vedere al kilogramelor", a adăugat Bălan. Totodată, acesta a precizat că îşi menţine declaraţiile făcute la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul conferinţei de presă.

DNA tace oficial

La rândul său, Eugen Bogatu a spus că nu a fost chemat deloc la DNA să dea vreo declaraţie cu privire la această cauză, neavând nicio implicare în dosar. „Nu sunt unul dintre «B-urile» Portului Constanţa şi nu am desfăşurat afaceri cu Banias sau cu Bălan", a spus Bogatu. De asemenea, el a mai precizat că, în contextul în care îl cunoaşte pe Mircea Banias de 32 de ani şi în care el însuşi a fost asociat şi administrator la diverse firme, nu este exclus ca, la un moment dat, drumurile lor economice să se fi întâlnit întâmplător. Foarte interesant, procurorul Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a precizat că, oficial, DNA nu poate spune dacă senatorul a fost pus sau nu sub învinuire. Totuşi, magistratul a precizat că, teoretic, dacă situaţia ar sta în felul acesta, conform Codului de procedură penală, persoana pusă sub învinuire are calitatea de învinuit, faţă de aceasta procurorul de caz putând să ia una dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de procedură penală. Concret, este vorba despre măsura reţinerii, care poate fi dispusă pentru o perioadă de 24 de ore, măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu sau ţara, respectiv propunerea de luare a măsurii arestării preventive, această propunere urmând să se facă instanţei de judecată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marina 22 Dec, 2010 18:45 Of, mai Banias, iar ne-ai facut de ras si tragi PDL in jos. Datorita tie mi-e rusine ca sunt in PDL
  • unul 22 Dec, 2010 12:05 In ceea ce priveste tripleta BANAIAS,BALAN,BOGATU procurorii DNA ar trebui sa verifice cate mizerii au mai facut in port.Gurile rele spun ca este vorba de zeci de milioane de euro care au fost "filtrati" de clanul Banias.Daca nici acum nu il scot din politica e clar ca drumurile lor duc mai sus pe la Bucuresti etc
  • alin 22 Dec, 2010 08:22 Bogatule voi va cunoasteti de la gradinita ,dar telefoanele date lui Bogdan Valsan de la vama in ce context se incadreaza
  • mio 22 Dec, 2010 08:13 este foarte clar ca banias a fost lasat din brate,iar daca este adevarat ce scrie presa,putem asista la dezvaluiri senzationale si despre alte mizerii!multa lume se intreaba de ce bogatu este director la apc fiind si actionar la multe firme din port!cel care poate da si unele raspunsuri despre afacerile "curate" ale acestor smecheri este directorul contabil din apc,belu,care tine contabilitatea firmelor acestor smecheri,si nu degeaba a fost uns director si la apc!
  • cristi 22 Dec, 2010 08:01 Bogatu stapineste APC-ul chiar daca este in conflict de interese pentru ca este operator in port. El decide daca un agent economic intra in afaceri cu APC si care-i pretul. In ultima perioada speriati de DNA, au prelungit ilegal contracte pina in 2057, au dat toate parcele cu iesire la cheu. Aprovizionarea se face exclusiv clientelar. Niciodata n-a mai existat o combinatie atit de perfecta intre incompetenta si coruptie la echipa de la port. Daca DNA nu ne scapa de aceasta echipa care trateaza portul ca pe propria societate, ne ia dracu.