Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru vs. Radu Stefan Mazare Inspectorul-Sef Teritorial Constanta solicita restrictionarea traficului pe podul IPMC

ro

07 Jun, 2010 02:23 2453 Marime text
deschidere.jpg Folosit în campanii electorale, pentru ieşiri la rampă în caz de nevoie, podul de la IPMC, care asigură traficul greu din afara judeţului către sudul litoralului, a devenit deja periculos pentru circulaţie # El poate fi închis oricând şi, în felul acesta, municipiul Constanţa, porturile de la Marea Neagră, Constanţa, Constanţa Sud Agigea şi Mangalia, vor fi izolate

Cu surle şi trâmbiţe, pe 12 mai 2004, primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi prefectul de atunci, Gheorghe Martin, demarau lucrările de reparaţii capitale pentru podul IPMC, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Industrială.

Chiar şi pe site-ul oficial al primăriei găsim scris: ,,Primăria Constanţa a reuşit să înceapă reparaţiile capitale la un alt pasaj rutier intens circulat - podul IPMC, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, în Zona Industrială. Pasajul are lungimea de 482 de metri şi lăţimea de 15 metri. Acest pod are două tronsoane paralele construite separat, primul în 1965, iar al doilea în 1986. Tronsonul vechi (aflat spre ieşirea din oraş) este grav avariat şi, conform adreselor trimise de Biroul Poliţiei Rutiere către Primărie, punea în pericol siguranţa circulaţiei. Două grinzi ale acestui tronson au fost grav avariate în 1983 de un autovehicul care circula pe bulevardul IC Brătianu şi acestea necesitând înlocuire urgentă.

De asemenea, un picior al podului are o înclinaţie de 5 grade, fapt care sporeşte gradul de pericol pentru circulaţia din zonă. Lucrările de reparaţii capitale ale podului IPMC au început ieri, în prezenţa primarului Radu Mazăre şi a prefectului Gheorghe Martin.
Primarul Constanţei a declarat că valoarea lucrărilor se ridică la 132 miliarde de lei şi a ţinut să precizeze că, socotind şi reparaţiile podului de pe bulevardul 1 Mai, cu sprijinul ministrului Miron Mitrea, Primăria Constanţa a reuşit să obţină de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului 178 miliarde de lei numai pentru rezolvarea problemelor de infrastructură.
Lucrările de reparaţii la primul tronson se vor finaliza peste un an, după care, pentru încă un an, va intra în reparaţii capitale şi tronsonul al doilea. Primul tronson a fost închis deja circulaţiei, iar traficul auto se desfăşoară numai pe tronsonul al doilea. Reparaţiile constau în intervenţii complexe şi chiar de înlocuire a unor elemente ale pasajului rutier. Hidroizolaţia şi calea de rulare vor fi decopertate şi înlocuite cu un strat de beton armat de 15 cm şi alte două straturi de asfalt. De asemenea, vor fi înlocuite şi cele două grinzi avariate în anul 1982."

Chiar şi în „Buletinul săptămânal al PSD" din 7-13 mai 2004, în dreptul judeţului Constanţa era trecut: „Organizaţia PSD - Constanţa: Miercuri, 12 mai, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedinte al organizaţiei judeţene PSD, a inaugurat demararea lucrărilor de reabilitare a podului IPMC, care face legătura între oraş şi zona industrială. Reparaţiile podului sunt necesare deoarece prezintă un risc sporit în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei".

Astfel, primul tronson a fost închis şi a fost practic dezmembrat pentru o consolidare bine meritată. Bani erau... Chiar primarul anunţase că a primit de la minister doar pentru infrastructură 178 miliarde de lei, iar lucrările ar fi costat municipalitatea 132 miliarde de lei.

pod_ipmc.jpgPase între primărie şi Ministerul Transporturilor

După tam-tam-ul specific campaniei practicate de primarul Mazăre şi după ani buni în care doar se mima executarea lucrării, în anul 2007, primarul vine iar şi spune că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor la podul IPMC: „Pentru reabilitarea podului IPMC mai sunt necesare 70 miliarde lei, care pot fi consumate în doi ani de lucrări susţinute. În legislatura precedentă au fost alocate 40 miliarde lei pentru podul IPMC.(...) Dacă reuşim să adunăm taxa de tramă stradală, poate mai cârpim podul, mai facem o plombare. Încă nu există riscul prăbuşirii podului, dar nu e bine să aşteptăm să apară acest risc. Sunt extrem de mâhnit că prefectul (n.r. Dănuţ Culeţu) s-a plimbat ca un fazan pe lângă premier fără să rezolve măcar o problemă a judeţului sau a municipiului. Premierul Tăriceanu a plecat, iar noi am rămas cu problemele noastre", spunea atunci primarul după ce în campania din 2004, se lăuda cu cele 178 miliarde lei alocaţi Constanţei pentru infrastructură. Supărat, probabil, că nu mai dispune de fonduri la discreţie, sau, poate, afectat că Prefectura atacase taxa de tramă stradală şi după mai multe „schimburi de mingi" între primărie şi Ministerul Transporturilor s-a stabilit că transferul podului către minister, pentru reluarea lucrărilor, este cea mai bună soluţie. Astfel, Consiliul Local Municipal Constanţa a iniţiat, pe 27 iulie 2007, o hotărâre prin care a transferat podul IPMC către Compania Naţională de Drumuri (CNDR), respectiv Ministerul Transporturilor. Toate aceste demersuri au fost luate fără a se aştepta, aşa cum era firesc, apariţia unei hotărâri de guvern pentru preluarea podului în patrimonial ministerului. Mai mult decât atât, Mazăre declara că: „Am predat toată documentaţia podului, cu tot istoricul, cu lucrările făcute până acum către CNDR". Se pare însă că podul nu a fost trecut nici până azi în patrimoniul Ministerului Transporturilor, întrucât şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Aidîn Ibram, a declarat că: „Noi nu avem asemenea titulatură în obiectivele noastre. Nu ştiu la ce vă referiţi".

Atenţie, cad bucăţi din pod!

Ca de obicei, din toată această dispută, cei care au de suferit până la urmă sunt cetăţenii, fie ei localnicii din zonă sau participanţii la trafic care îşi distrug practic maşinile. Dacă podul reprezenta un pericol în anul 2004, ce înseamnă el oare acum în 2010? Nu mai departe de începutul lunii martie, două dale imense de beton, cu fier prin ele, au căzut în curtea unei familii de pe strada Verde, punând în pericol viaţa unei femei. Şi alte bucăţi de material, fie el fier sau piatră, stau să cadă peste cele aproximativ 15 locuinţe rămase nedemolate sub latura scoasă din uz a podului IPMC. Primul care s-a sesizat a fost Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii. Inspectorul-Şef Teritorial, Gigi Chiru, a precizat în cadrul unei emisiuni radio că vinovate de incidentul produs sunt autorităţile locale care nu s-au preocupat de conservarea în timp a construcţiei. „Am să dispun să se facă demersuri necesare pentru identificarea de sume în vederea reabilitării acestui pod. Zilele următoare vom aplica şi sancţiunile şi vom face şi notificările către municipalitate. Sancţiunea pe care o vom dispune este cuprinsă între 15.000 şi 75.000 de lei", a susţinut Chiru. Acesta a mai adăugat şi faptul că terenul pe care au căzut cele două plăci este în proprietatea primăriei, iar familia care deţine imobilul are doar în folosinţă terenul pe care s-a produs incidentul: „La momentul în care s-a realizat acest pod nu ştiu dacă legislaţia în domeniu interzicea construcţiile la aşa de mică distanţă de poduri. Teoretic, acestea ar trebui să fie la cel puţin 20 de metri distanţă de pod", a conchis Chiru.

În loc să dispună măsuri urgente pentru a evita şi alte evenimente de acest gen, municipalitatea a găsit de cuviinţă să facă doar nişte reparaţii de suprafaţă, alegând principiul „afară-i vopsit gardul"...

Astfel, după producerea incidentului, viceprimarul Decebal Făgădău a invitat presa la faţa locului şi a descris atât starea actuală a pasajului rutier, cât şi modul în care acesta ar trebui reabilitat, pentru a fi reintrodus în circulaţie. Printre altele, vicele spunea: „Expertiza comandată de municipalitate a recomandat, ca o primă măsură, închiderea podului pentru lucrări de reparaţii curente. Lucrările au demarat în cursul zilei de vineri".

Nu vă faceţi însă speranţe deşarte, nu vorbim de reluarea lucrărilor de consolidare... Potrivit lui Făgădău, „Se face decopertare şi turnare de covor asfaltic. Este o primă recomandare a expertizei. Pe viitor, pe măsură ce studiază şi aprofundează anumite soluţii, putem ajunge la soluţii radicale, cum ar fi închiderea totală a podului sau la soluţii limitative gen accesul tirurilor numai între anumite ore, să circule cu o anumită viteză, să avem limitări de gabarit şi aşa mai departe". Adică turnăm covor asfaltic, mai cheltuim nişte bani, chiar dacă pe dedesubt, bucăţi din pod cad peste case şi oameni... şi nu vă închipuiţi că vorbim de bani puţini. Pentru reparaţiile acestea de suprafaţă s-au cheltuit, potrivit aceluiaşi viceprimar, Decebal Făgădău, nu mai puţin de patru miliarde lei. „Investiţia de astăzi va fi caducă fără o reparaţie de fond. Va ţine până la anul, maxim" a recunoscut chiar Făgădău.

ISC cere restricţionarea traficului

Inspectorul-Şef Teritorial Constanţa, a cerut administratorului podului IPMC, în speţă, SC Confort Urban, să restricţioneze parţial traficul maşinilor de mare tonaj din zona CET: „Pentru că încărcătura este foarte mare pentru acest pod, voi solicita administratorului podului IPMC să reducă traficul de mare tonaj şi să-mi prezinte, în perioada următoare, un program de restricţionare a traficului greu. Ar fi de preferat ca traficul să fie deviat în timpul orelor de vârf, iar 50% din traficul greu să fie redirijat pe alte rute. Expertiza ne va spune clar ce este de făcut, însă, până atunci, nu pot să stau cu mâinile încrucişate, a conchis Gigi Chiru.

În această situaţie nu ne mai rămâne decât să aşteptăm rezultatele expertizei care ne va arăta cine are dreptate: primăria care, din 2004 şi până în prezent, a cheltuit bani mulţi fără nici un rezultat, sau Gigi Chiru, reprezentantul ISC care solicită restricţionarea traficului greu pentru evitarea producerii altor accidente. Vom urmări şi noi derularea evenimentelor...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii