Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:18 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Complet schimbat = semnale de alarma Procesul lui Mazare privind retrocedarile nu se suspenda

ro

25 Mar, 2010 02:40 2430 Marime text
deschidere.jpg Excepţiile de neconstituţionalitate invocate de apărare au fost apreciate drept inadmisibile de noii judecători care analizează cazul „Mazăre"

Stupoare în „tabăra" Mazăre. După ce s-a schimbat completul de judecată, instanţa bucureşteană a respins cererea de trimitere la Curtea Constituţională a dosarului în care Radu Mazăre, alături de alte 36 de persoane, este judecat pentru fapte de corupţie cu privire la retrocedările în baza Legii 10/2001. Pe cale de consecinţă, procesul în care cei 37 trebuie să răspundă acuzaţiilor aduse de procurorii anticorupţie nu va fi suspendat, aşa cum, probabil, se aşteptau inculpaţii.

Procesul în care Radu Mazăre este acuzat că, alături de alte persoane, ar fi creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care, potrivit DNA, 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 de milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa) rămâne pe poziţii. Ieri, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins excepţiile de neconstituţionalitate, precum şi pe cele privind legala sesizare a instanţei, invocate de avocaţii apărării la un termen anterior. În urmă cu o săptămână, apărarea a invocat mai multe excepţii de neconstituţionalitate ce vizează legala sesizare a instanţei privind dispoziţiile legii 78/2000, fiind vorba despre organizarea şi funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi modul în care sunt expuse faptele de corupţie în legea respectivă. Totodată, o parte dintre avocaţii apărării au susţinut că instanţa nu ar fi fost legal sesizată prin rechizitoriu şi au invocat, în acest sens, excepţia nelegalei sesizări a instanţei. Ieri, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca inadmisibile toate excepţiile invocate în cauză şi, în conformitate cu articolul 300 din Codul de procedură penală, a constatat regularitatea actului de sesizare a instanţei.

curtea_apel_bucuresti.jpgCompletul a fost schimbat

Ceea ce înseamnă că dosarul nu va pleca la Curtea Constituţională, iar procesul nu se va suspenda. Totuşi, inculpaţii pot ataca în recurs decizia judecătorilor, acesta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest context, este posibil ca, la termenul următor, fixat pe 31 martie, procesul să se amâne din nou. Cu toate acestea, faptul că, după ce s-a schimbat completul de judecată, instanţa a respins cererile de sesizare a Curţii Constituţionale reprezintă un semnal clar pentru primarul Mazăre şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar. Nu este de trecut cu vederea nici faptul că, cel puţin în ultima vreme, judecătorii acceptă cu greu să mai amâne procesul, în contextul în care dosarul a ajuns pe rolul instanţei de peste un an şi jumătate, iar cercetarea judecătorească nu a început încă. Tot ca un semnal de alarmă pentru Mazăre şi ai săi ar putea fi interpretat şi faptul că intervalele fixate între termenele de judecată sunt tot mai scurte, unde, la început, acestea ajungeau chiar şi la două luni.

Discuţii Voicu - Mazăre Jr.

Potrivit unor surse, nu este exclus ca graba judecătorilor de a începe cercetarea în dosarul „Mazăre" să fie legată de noul context politic, în care în presă au apărut mai multe transcrieri ale unor convorbiri purtate între senatorul PSD Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, senator PSD şi frate al primarului-inculpat, în care, potrivit DNA, se discută despre posibila influenţare a unor magistraţi, numele primarului de Constanţa fiind vehiculat, de asemenea, în convorbiri. Dată fiind această situaţie, deznodământul în aşa-numitul dosar „Mazăre" va fi unul dintre cele mai interesante, cu atât mai mult cu cât acuzaţiile care i se aduc edilului sunt de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ranger 05 Apr, 2010 22:43 La PUSCARIE.O sa fie distractiv pt grasu de Constantinescu,Mazare team si Strutu care il tine in spate cu ziarul lui local de rahat.Jos Banditii.Doamne ajuta sa se faca dreptate.
  • tziganu 27 Mar, 2010 21:53 asa sa-i ajute Dumnezeu...sa infunde puscaria si el si porcul de constantinescu sa nu mai auzim de ei in veci
  • ocean38 25 Mar, 2010 15:06 Da Jeane sunt de acord cu urarea "la multi ani" si as adauga "in puscarie" mafiotului de Mazare. Trebuia sa se termine odata si odata cu mafiotul asta nenorocit.
  • jean 25 Mar, 2010 10:33 disperarea gastii lu mazare nu vine atat de la procesul in sine, cat de la blocarea tuturor tranzactiilor cu terenurile implicate, oricum subscriu urarii, LA MULTI ANI
  • mao 25 Mar, 2010 08:25 Doamne ajuta-ne!!!
  • AsoSs 25 Mar, 2010 00:48 LA MULTI ANI!