Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine plăteşte oalele sparte?! Misterul Conpress Holding (video)

ro

23 Jun, 2011 02:22 5699 Marime text
DESCHIDERE_Conpress_captura_1.jpgKokkai Security: „Noi avem alte obiective. Contractul nostru e limitat". Conpress Holding: Linişte

Unul dintre vasele antice din parcul arheologic a fost spart la sfârşitul săptămânii trecute.

Evident, nimeni nu şi-a asumat vina pentru incident. Puţina istorie palpabilă pe care o mai avem nu poate fi îngrijită în Constanţa condusă de Radu Mazăre. Sau poate că nu se doreşte. De-a lungul anilor, constănţenii au plătit, din buzunarele lor, sume foarte mari firmelor de pază angajate de municipalitate pentru a păzi bunurile de pe domeniul public sau privat. Şi, cu toate acestea, nu s-a văzut nicio schimbare. Băncile au fost distruse, pereţii vopsiţi, geamurile sparte sau oamenii bătuţi în plină stradă. Când spunem „firmele" ar trebui de fapt să folosim cuvântul la singular, pentru că principala beneficiară a banilor publici destinaţi pazei a fost Conpress Holding, societate în care au fost implicaţi primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Numai că, anul trecut, a lovit bomba: acordul-cadru pentru serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa a ajuns la altcineva. Contractul nr. 133129 a fost încheiat pe 25 octombrie 2010 cu SC Kokkai Comimpex SRL din Techirghiol pentru 2.298.916,44 lei fără TVA. Aşadar, ne-am fi aşteptat ca parcurile, în acest caz cel arheologic, aflat chiar sub nasul lui Mazăre, în faţa Primăriei, să fie păzit straşnic de agenţii Kokkai, numai că treaba nu stă chiar aşa. În ziua în care a avut loc actul de vandalism, la faţa locului nu se afla vreun angajat al societăţii din Techirghiol, ci unul al SC Conpress Holding SRL. De ce?! Vorba cântecului, nu vom şti niciodată...

Istoria unei „iubiri"

conpress_captura_2.jpgAşa cum am arătat anterior, Kokkai a prins potul cel mare în octombrie 2010. Până atunci, Conpress Holding fusese „şef pe plantaţie". Unul dintre primele contracte a fost semnat pe 30 august 2002. Atunci, municipiul Constanţa şi SC Conpress Holding SA parafau contractul de prestări servicii nr. 107467 privind asigurarea serviciilor de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa, situate în staţiunea Mamaia. Contractul avea ca perioadă de derulare 1 septembrie 2002 - 31 august 2005, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor prin act adiţional. „Valoarea contractului pentru perioada 1 septembrie 2002 - 31 august 2005 este de 36.291.308.296 lei inclusiv TVA, corespunzător tarifului de 29.409 lei/oră/agent de pază la care se adaugă cota legală de TVA din luna în care se facturează prestaţia efectuată", se spune în contractul de prestări servicii nr. 107467 din 30 august 2002. Actul era semnat de Radu Ştefan Mazăre, Marcela Frigioiu, Constantin Racu şi Ionel Pilat, din partea Primăriei Constanţa, şi de Sanda Ciocoiu, Anişoara Moroianu şi Simona Ioniţă, din partea Conpress Holding. De atunci, Conpress-ul şi-a mai adjudecat contractul nr. 131626 din 4 septembrie 2008 (8.718.192 lei fără TVA), nr. 168268 din 14 noiembrie 2008 (4.733.568 lei fără TVA) sau nr. 25878 din 16 februarie 2009 (624.960 lei fără TVA). Şi de atunci, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu ne mai arată mai nimic. Putem găsi şi vreo două contracte la Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, instituţie subordonată primăriei lui Mazăre, dar nimic la municipalitate. Cu toate acestea, agenţii Conpress Holding păzesc, printre altele, parcul arheologic. Trebuie menţionat că firma Conpress Holding îi are ca asociaţi pe Sorin-Gabriel Strutinsky, Mihail Cârciog (decedat săptămâna trecută) - ambii parteneri de afaceri ai cuplului Mazăre - Constantinescu, dar şi pe Sanda Ciocoiu. Afacerista este, printre altele, şi vicepreşedinta organizaţiei municipale de femei a PSD-ului.

„Contractul nostru e limitat"

Pentru a ne lămuri, am discutat cu Ismail Temungin, directorul general al Kokkai Security. „Noi avem alte obiective. Contractul nostru e limitat", a spus bărbatul, despre care am aflat că este consilier local PSD la Techirghiol. Apoi, Temungin s-a scuzat, spunând că purtătorul de cuvânt al companiei este grav bolnav şi că el nu poate da alte declaraţii presei. SC Kokkai Comimpex are un singur asociat şi administrator, în persoana lui Cidem Apseleam.

conpress_Sanda_Ciocoiu_ONLINE.jpgApoi am încercat să o contactăm pe Sanda Ciocoiu, administratorul Conpress Holding. După apeluri telefonice, dar şi un SMS în care îi explicam ce dorim să discutăm, fina lui Nicuşor Constantinescu nu ne-a oferit niciun punct de vedere în această privinţă. Evident, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al municipalităţii. Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al primăriei a ascultat întrebările noastre şi a promis că va discuta cu Ionel Pilat, directorul care se ocupă de această problemă. O fi discutat, problema a fost că nu a mai răspuns la telefon. Aşa că am încercat să vorbim cu Pilat însuşi. Am sunat, nu a răspuns, a solicitat SMS, iar când i-am spus ce dorim nu a mai dat niciun semn de viaţă. Aşadar, nu se ştie cine ar trebui să plătească pentru oalele sparte din parcul arheologic. Singurii care suferă acum sunt cei de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. „Vasele din parc sunt ale muzeului, dar se află în custodia primăriei. Pierderile în urma spargerii vasului nu pot fi estimate. Mai avem asemenea vase de depozitare, care datează dinaintea lui Hristos până în secolele 5-6, dar nu sunt toate întregi. Avem vreo 15-20 de bucăţi. Acum avem o problemă: nu avem cu cine să restaurăm vasul, pentru că nu avem bani. Ar trebui întărită pază în parc. Acelaşi lucru se întâmplă şi la mozaicul roman", a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Orezte 23 Jun, 2011 04:47 Pilat stie numai sa-si ia drepul asa ca lasati omuletul in pace, are probleme cu sciatica si nu poate sa intinda mina asa tam-nesam doar ca sa tina un receptor in mina. Va rog putina consideratie ca doar vorbim despre domnul Comandant Pilat, da? Totusi ar putea sa clarifice o chestie minora: cum de agentii de la kookai au putut sa acopere atitea obiective cind chiar in tura de 24 cu 24 cu tot efectivul de la OS pina la femeia de servici nu le puteau acoperii pe toate. Valabil si pentru Conpress, Politia nu mai are abilitati pentru avizarea obiectivelor de paza (ordine) de interes public? Sau asta e o chestiune interna, ca sa zic asa cum ca n-ar fi treaba oilor de unde beau magarii apa?