Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine deţine adevărul?! O nouă rundă Mazăre vs. Fin.Co.Ge.R.O - Misterul executării silite

ro

29 Nov, 2011 01:00 3661 Marime text
cap_1.jpgAvocata Georgiana Trandafir de la societatea Tucă, Zbârcea şi Asociaţii a băgat panica în Consiliul Local Constanţa.

Aceasta a venit în faţa aleşilor locali pentru a le expune o problemă. În urma a două dosare depuse de societatea Fin.Co.Ge.R.O., având ca obiect executarea lucrărilor de sistematizare şi a lucrărilor edilitare efectuate de Fin.Co.Ge.R.O în zona Faleză Nord, Consiliul Local este executat silit cu suma de 61.236.178 de lei. Mai mult, avocata a explicat că s-a făcut contestare la executare, dar instanţa a respins-o, neţinând cont de argumentele apărătorilor municipalităţii. Ba chiar, s-a spus că italienii au transmis somaţie de executare imobiliară pentru „poligonul 14". S-a ajuns la concluzia că trebuie plătită o cauţiune, pentru suspendarea provizorie a executării, în valoare de 1,3 milioane de euro, adică 10% din suma totală executată. Aşa că s-a convocat o şedinţă de îndată a Consiliului Local prin care s-a efectuat o rectificare bugetară, dar s-a şi solicitat înaintarea de memorii către Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi şi alte instituţii abilitate referitor la dosarele 3069/212/2011 şi 45993/212/2010 pe care Primăria le are cu Fin.Co.Ge.R.O.

„Golăneala"

„Da, riscă Primăria Constanţa să aibă conturile blocate. Acum trebuie să disponibilizăm 1.300.000 de euro pentru a plăti cauţiunea ca să nu ne blocheze şi să ne execute Primăria de 13 milioane de euro o doamnă judecător care a dat această sentinţă şi a respins pe bandă toate argumentele noastre din procesul de executare cu Fin.Co.Ge.R.O. Vreau să vă spun că această executare se face pe baza unei facturi proforme. Discutăm de plata banului public, acceptat de un judecător cu o factură proformă, fără situaţie de lucrări, fără devize, fără urmărirea lucrărilor, fără cantităţi de materiale, fără nimic", a declarat primarul Radu Mazăre. Edilul a mai spus că cei 1,3 milioane de euro reprezintă numai una dintre cauţiuni, pentru că „italianul are două procese de executare, două sentinţe, nu o sentinţă cu două executări, dar nu cred că puteam să scoatem mai mulţi bani din buget". „Golăneala", aşa cum a numit-o Mazăre, va ajunge pe masa CSM-ului, dar şi a Curţii de Conturi. „Judecătoarea, cu o uşurinţă care ne-a uimit pe toţi, a respins toate expertizele cerute de Consiliul Local, să vedem măcar care este valoarea, şi a admis executarea Primăriei cu 13 milioane de euro, punând în pericol viaţa unui întreg oraş. Eu sunt intrigat. Nu m-aţi auzit până acum să comentez hotărâri ale instanţei nici când mă vizau pe mine, nici când mi-erau defavorabile mie. Însă, ca o judecătoare de la Judecătorie, cu o uşurinţă teribilă, să accepte executarea pe o factură proformă de 13 milioane de euro este un mare semn de întrebare. Vom pune bani ca să mergem mai departe la Tribunal şi să facem contestaţie la executare. Poligonul 14 nu ştiu care este. Ei pun şi pe conturi şi pe tot ce deţine Primăria, patrimoniu, în baza contractului semnat, cu trei zile înainte de a-şi termina mandatul, de fostul primar Mihăeşi.

Am angajat una dintre cele mai bune case de avocatură din Bucureşti. Plângere la CSM cum doamna judecător a admis cu atâta uşurinţă executarea unui oraş pe o factură proformă. Vine şi ne execută conturile şi blocăm oraşul. Banii sunt pentru executarea pe conturi. El a deschis şi o executare pe bunuri şi ar trebui încă 1.300.000 de euro, dar pe ăia nu ştiu dacă mai avem de unde să-i scoatem", a mai explicat primarul Radu-Ştefan Mazăre.

FINCOGERO_2.jpg

Cauţiunea lui Mazăre, din banii constănţenilor (?!)

Nu de aceeaşi părere este Romeo Nunzio, reprezentantul legal al Fin.Co.Ge.R.O. Acesta spune că, într-adevăr, este vorba despre două dosare, însă într-unul dintre acestea s-a pus poprire pe conturile personale ale lui Radu-Ştefan Mazăre, nu pe cele ale Primăriei. „Acolo intenţionăm să continuăm în justiţie. În rest, nu este nimic adevărat. Absolut nimic. Primarul vostru are o imaginaţie foarte dezvoltată. În lumea în care trăieşte el, în Madagascar, soarele este tare, puternic şi produce efecte ciudate. Noi avem două acţiuni în curs, una pentru infrastructură şi una pentru o tranzacţie nerespectată. În ambele cazuri suntem în faţa justiţiei.

În 2008 am făcut o tranzacţie cu Primăria în baza unei sentinţe favorabile nouă. El a emis 125 de autorizaţii de construire pentru cartierul Faleză Nord. Am descoperit că terenul nostru a fost dat pentru a construi Spectrum Residence şi, pentru asta, noi am făcut o executare silită. A retrocedat o mare parte din terenul concesionat de noi. Această executare este făcută Primăriei, primarului, dar şi lui Radu-Ştefan Mazăre, ca persoană fizică. Am pus poprire pe conturile personale ale lui Mazăre, nu ale Primăriei", a declarat Romeo Nunzio. Reprezentantul legal al Fin.Co.Ge.R.O. mai spune că nu există executarea despre care vorbeşte primarul: „Noi continuăm şi azi să susţinem că trebuie să găsim o soluţie în interesul oraşului Constanţa. Când spun de oraş, vorbesc despre cetăţenii oraşului, nu despre primar sau despre consilieri, care sunt responsabili de această situaţie. Poprirea pe conturile lui Mazăre a fost făcută în august şi acesta a plătit şi cauţiune, pe care am descoperit că a plătit-o din banii municipiului. Pentru a-şi debloca conturile proprii. Aproape 800.000 de lei. Conturile blocate erau cele personale, nu cele ale Primăriei".

Mazăre: „Nu este adevărat"

Asemenea lui Mazăre, nici Nunzio nu ştie nimic despre „poligonul 14". Povesteşte că a cerut executorului judecătoresc să facă o cercetare a terenurilor Primăriei, însă nu s-a trecut la nicio executare. În ceea ce priveşte acuzaţiile că ar fi fost părtiniţi în justiţie, Romeo Nunzio spune amuzat: „Justiţia părtinitoare? Cu noi, italienii? Credeţi? Pe noi nu ne ştie nimeni în oraşul ăsta. Lucrările acestea sunt trecute în contul Primăriei printr-o sentinţă din 2006, definitivă şi irevocabilă. De ce nu le execută el? El nu ne-a dat nimic, ne-a dat instanţa... Acum am început lucrările în zona Eminescu. Autorizaţiile de construire cine ni le-a dat? El sau instanţa? El. Păi atunci ce caută la instanţă? Am încercat de foarte multe ori să am dialog cu Primăria, cu primarul, cu viceprimarul, dar nu am reuşit de foarte mult timp". Însă Nunzio nu ezită să-l invită pe Mazăre să execute lucrările de infrastructură, aşa cum spune decizia instanţei. „Pe noi ne interesează realizarea propriei investiţii, nu ne intereseze banii Primăriei. Să facă el infrastructura dacă vrea. Nu a existat un deviz, am prezentat un proiect care a fost aprobat şi l-am executat. De fapt, instanţa a constatat asta, prin intermediul specialiştilor, cu trei expertize. În 2006, atunci când noi am câştigat definitiv şi irevocabil, Guvernul era PSD, ministrul Justiţiei era PSD. Noi am câştigat mama tuturor acţiunilor când Guvernul era format din prietenii lui. Mă scuzaţi, dar cine suntem noi? Domnul primar ar trebui să explice oraşului cine plăteşte avocaţii. Domnul primar Mazăre a deschis un dosar împotriva Fin.Co.Ge.R.O. SPA în care a cerut cinci milioane de euro daune. Nu ştim de ce. Fantezii, imaginaţie. În primul termen, avocatul Haşotti a prezentat apărarea. La al doilea termen, cei cinci milioane de euro au devenit 10.000 de lei. Cine plăteşte când noi vom cere daunele şi cheltuielile legale? El sau cetăţenii? Acest dosar are legătură cu executarea lui personală. În legătură cu asta a cerut cinci milioane de euro. Ne-a notificat în Catania, ceea ce l-a mai costat vreo 300, 500 de euro... La al doilea termen au devenit 2.200 de euro", a mai declarat Romeo Nunzio, reprezentant legal al Fin.Co.Ge.R.O.

L-am contactat şi pe primarul Radu Mazăre pentru a ne oferi o declaraţie referitoare la punctul de vedere al lui Romeo Nunzio asupra problemei legate de executarea silită. În urma unui SMS în care i-am explicat acuzaţiile lui Nunzio, primarul ne-a răspuns scurt: „Nu este adevărat".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii