Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au facut parlamentarii constanteni pe bani publici

ro

11 Dec, 2009 01:27 2333 Marime text
deschidere.jpgDintre toţi cei cărora locuitorii judeţului le-au acordat încrederea la alegerile din noiembrie 2008, cel mai harnic a fost deputatul PD-L, Constantin Chirilă, care, de la începutul anului până înainte de perioada campaniei electorale pentru prezidenţiale, a luat de 20 de ori cuvântul în plen, a făcut 20 de declaraţii politice, 44 de propuneri legislative şi nouă interpelări.

La aproape un an de la depunerea jurământului de credinţă în faţa celorlalţi parlamentari, în urma contorizării numărului de propuneri legislative, moţiuni ori luări de cuvânt, am constatat că aleşii trimişi în plenul Parlamentului să ne reprezinte judeţul nu au fost atât de harnici pe cât de mult au promis în campania electorală.

De la începutul anului până acum, aleşii din Camera Deputaţilor nu s-au remarcat prea mult în ceea ce priveşte munca ce au depus-o pentru locuitorii judeţului de la malul mării. Anul ce se apropie de sfârşit a fost pentru deputaţii Constanţei unul împărţit între divergenţe politice şi analize amănunţite în diferite comisii de anchetă. Prea puţin a însemnat însă munca în interesul Constanţei. Chiar dacă mulţi dintre parlamentari ar susţine că munca în teritoriu, în propriul colegiu, le-a ocupat cea mai mare parte a timpului, au fost nenumărate ocazii în care s-a demonstrat contrariul.

Eforturi însemnate

Indiferent că sunt democrat-liberali, social-democraţi sau liberali, niciunul nu a realizat, în răstimpul ce s-a scurs de la desemnarea lor drept reprezentanţi la nivelul legislativului, ce a promis în campania electorală.

Cel mai devotat dintre toţi deputaţii constănţeni pare să fi fost - dacă luăm în calcul cuantumul luărilor de cuvânt, a propunerilor legislative sau a interpelărilor - pedelistul Constantin Chirilă, cel care reprezintă Colegiul 4 din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa. Acesta a avut, nici mai mult, nici mai puţin de 20 de luări de cuvânt, 20 de declaraţii politice, nouă interpelări şi 44 de propuneri legislative. Din cele 44, trei sunt la comisii, una promulgată, încă una respinsă şi una retrasă de iniţiator.

Democrat-liberalul este urmat de liberalul Gheorghe Dragomir, care a acumulat în anul ce se apropie de sfârşit, opt moţiuni - dintre care doar una a fost adoptată, 18 propuneri legislative şi a avut 29 de luări de cuvânt. De asemenea, deputatul Colegiului 1 a mai avut cinci interpelări, intervenţii care au făcut referire la majorarea salariilor profesorilor cu 50%, la Centrul de Sănătate de la Năvodari, dar şi la nivelul subvenţiilor în 2009, si al taxelor şi impozitelor.

Lista harnicilor este continuată de pedelistul Zanfir Iorguş, care are în coordonare Colegiul 5. Acesta a avut 11 luări de cuvânt, opt declaraţii politice şi a elaborat şapte propuneri legislative, dintre care cinci sunt deja la Senat.

Şi deputatul PSD în Colegiul 8, Manuela Mitrea, a încercat, cel puţin în sesiunea parlamentară din toamna lui 2009, să i se vadă eforturile pe care le face vizavi de locuitorii colegiului său. Parlamentarul a avut opt luări de cuvânt, şapte declaraţii politice, nouă propuneri legislative şi 11 întrebări şi interpelări. Ultimele au făcut referire la situaţia copiilor bolnavi de autism, la taxa pentru traversarea podului de la Feteşti - Cernavodă, dar şi la intrarea internetului în mediul rural.

Clasamentul este continuat de parlamentarul democrat-liberal Maria Stavrositu care, în ciuda faptului că a desfăşurat o activitate intensă în colegiul său, nr. 10, a mai avut timp să se ocupe şi de elaborarea unor iniţiative. Astfel, de la începutul anului până acum, Stavrositu a avut 11 luări de cuvânt, nouă declaraţii politice, zece propuneri legislative - dintre care una s-a concretizat în lege şi trei întrebări şi interpelări. În ordine, clasamentul este ocupat de liberalul Mihai Lupu, care s-a preocupat să elaboreze doar trei propuneri legislative, a avut zece interpelări în Parlament şi a depus opt moţiuni - dintre care şapte respinse şi una suspendată.

Pesediştii, cei mai lipsiţi de inspiraţie

Chiar dacă au promis că vor face mult mai mult decât oricare alţi colegi parlamentari, social-democraţii constănţeni nu prea s-au preocupat de activitatea pe care au desfăşurat-o pe parcursul acestui an. Din cei cinci deputaţi, doar Manuela Mitrea pare să fi fost ceva mai preocupată de problemele locuitorilor colegiului său, pe care le-a transpus în iniţiative legislative.

Cei mai puţini harnici au fost, în ordine, Eduard Martin, Cristina Dumitrache şi Antonella Marinescu. Martin a avut o singură luare de cuvânt şi o interpelare referitoare la sistemele de irigaţii din Dobrogea. Cât priveşte iniţiativele legislative, în 2009, deputatul a elaborat doar opt, dintre care una a fost respinsă, una e deja lege iar restul se află în diferite stadii, fie la Senat, fie la comisii.

Colega sa de Cameră, Cristina Dumitrache, aleasă de locuitorii Colegiului 3, a iniţiat cinci propuneri legislative şi nouă întrebări. În schimb, Antonella Marinescu a avut câte două propuneri legislative, declaraţii politice şi luări de cuvânt.

{mos_ri:Constantin Chirilă,Manuela Mitrea}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 31 Dec, 2009 14:47 PARLAMENTARII constanteni ar trebui sa aiba in vedere si propunerile legislative ce vin din partea LOCUITORILOR judetului Constanta, care de multa vreme se confrunta cu GRESELILE ,mai mult sau mai putin INTENTIONATE din PROPUNERILE LEGISLATIVE venite din partea ALESILOR din Parlamentul Romaniei.Pana in prezent nici o INSTITUTIE A STATULUI ROMAN , nu are atributii de ingrijire (contra cost) a copiilor SCOLARI in intervalul de timp in care parintii se afla la serviciu . Este o obligatie MORALA a institutiilor statului roman de a asigura ,contra cost,ingrijirea copiilor scolari ,ca o prelungire a deja existentelor CRESE si GRADINITE CU PROGRAM PRELUNGIT pentru prescolari.Cine nu pune in discutie si in final sa rezolve acest subiect, ar trebui sa-si caute al loc de munca.Acest subiect reprezinta interesul direct al copiilor si viitorilor adulti de maine.