Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucur, cautat sa fie impuscat

ro

10 Sep, 2007 00:00 3977 Marime text
1189365114.jpg

Urat de colegi inca din vremea cand era locotenent major, actualul comisar sef Ioan Bucur a fost cautat, in timpul Revolutiei din decembrie 1989, pentru a fi omorat * Revolutionarii l-au impuscat insa pe Doru Dumitrescu, dupa care li s-a astamparat setea de sange

Comisarul sef Ioan Bucur, fostul sef al Politiei Transporturi Constanta, a avut o ascensiune rapida. Gurile rele afirma ca nu a fost deloc surprinzatoare, avand in vedere ca, inca de la inceputuri, s-a bucurat de protectia lui "nea Naita”, alias comisarul sef Nicolae Margarit, adjunctul Directiei Politiei Transporturi. Pe cat de rapida i-a fost ascensiunea, pe atat de fulgeratoare i-a fost caderea. La inceputurile carierei sale, ca si pe parcurs de altfel, Ioan Bucur a fost atat de putin iubit de oamenii cu care a lucrat, incat o parte din acestia, acum ajunsi la varste inaintate, revolutionari, nu se sfiesc sa afirme ca, pur si simplu, au vrut sa-i vina de hac in decembrie 1989. In perioada 1988 - 1989, locotenentul major Ioan Bucur putea fi vazut aproape zilnic, la volanul unei Dacii de culoare verde cu numar de Calarasi. In vreme ce nici macar membrii organelor de partid nu aveau voie sa intre in port cu masinile personale decat cu aprobari speciale, autoturismul lui Bucur intra ca la el acasa si se oprea pe cheu, in Dana 23, unde era ancorat pescadorul Steaua 3, de regula incarcat cu nisetru. Aurel Amzaru, comandantul pescadorului, pe care astazi il regasim la pescaria lipita de hotelul Malibu, originar tot din Calarasi, ii era bun prieten. Bucur pleca din port cu portbagajul plin de peste. Dupa cum afirma fostii angajati ai depozitului pescariei din Dana 23, Ioan Bucur nu era deloc un om iubit, ci mai degraba considerat un zbir. Acesta a fost motivul pentru care, la Revolutie, cand a fost decretata starea de razboi, locotenentul major de atunci a fost dat in consemn patrulelor, care au rascolit zadarnic portul in cautarea locotenentului major. Spre norocul lui, Ioan Bucur a fost de negasit in acele zile, pentru ca se daduse ordin sa fie impuscat acolo unde va fi gasit. Ba chiar se spune ca, in locul sau, a fost rapus de gloante un alt ofiter, Doru Dumitrescu, tot de la Militia Port. Acesta a fost prins si omorat pe bulevardul 1 Mai, in apropierea Centrului de Scafandri. Considerat initial terorist, dupa elucidarea evenimentelor, Dumitrescu a fost declarat Erou al Revolutiei si avansat in grad. Mai tarziu, cand a ajuns sef, Bucur a fost de-a dreptul urat de cei care nu faceau parte din clica lui. Modalitatea in care Bucur a condus Sectia Transporturi Constanta a creat, in randul angajatilor, o stare de nemultumire extrema, mult timp ignorata de capii din Inspectoratul General al Politiei Romane. Comisarul-sef isi facuse un obicei din a-i muta pe agenti in functie de propriile sale interese.

Vile cu banii mafiei

Orice politist de la Transporturi poate confirma ca fostul sef al Politiei Regionale de Transporturi Constanta se afla in stransa legatura cu mafia tiganeasca a fierului vechi. Mutandu-si subalternii care il incomodau, ii facea pierduti pe "magnetii" care cotizau la norma zilnica a lui Bucur, care, acum doi - trei ani, se ridica la suma de cinci milioane de lei vechi. Bani cu care Bucur a reusit sa-si ridice o frumusete de vila in Constanta si o casa de vacanta in Muntii Vrancei. Pe de alta parte, in vreme ce unele dosare, la ordinul lui Bucur, nu erau inregistrate, altele ramaneau nerezolvate prin modul unic de repartizare a sarcinilor de catre seful Politiei Transporturi, respectiv, dupa ureche. Fapt ce ducea, inevitabil, la eliberarea infractorilor. Pe de alta parte, subalternii l-au acuzat pe Bucur, in memoriile adresate IGPR, ca plateste orele suplimentare numai acelor angajati de la Transporturi care ii sunt "parteneri" in afaceri. Aceeasi soarta o avea si prima de 50% din salariu, care se acorda in cazul rezolvarii dosarelor complexe. Nici detasatii nu au scapat de abuzurile comise de comisarul sef. In vara trecuta, mai multi politisti detasati pe litoral s-au imbolnavit de pleurezie, dupa ce Ioan Bucur i-a obligat sa poarte, pe canicula, vestele reflectorizante, desi acestea nu erau obligatorii, potrivit legii. Reclamatiile depuse la conducerea Politiei Romane s-au finalizat, dupa mult timp, cu mai multe controale efectuate la Sectia Transporturi Constanta, care insa nu au avut niciun rezultat. Cei care venisera sa-l verifice au sfarsit prin a trage chefuri crunte in sediul Transporturilor. In final, Bucur a cazut victima unui subaltern, comisarul Adrian Feraru, care l-a turnat ofiterilor anticoruptie.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii