Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baba Novac are urmas Puerila motivatie pentru un nou cartier de locuinte ieftine (galerie foto)

ro

11 Mar, 2010 03:54 6127 Marime text
deschidere.jpgChiar dacă nicio locuinţă pentru tineri, din prima etapă a programului, cea care cuprinde cartierul de pe Baba Novac nu a fost livrată către beneficiari, Primăria a luat-o mult înainte şi a depus documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu pentru cel de-al doilea cartier, cel de pe Ştefăniţă Vodă.

Problema blocurilor ieftine de pe Baba Novac a fost mult discutată în ultima vreme. Constructorii s-au retras din program, au intrat firme noi, iar cei care au ales să rămână, se luptă cu problema banilor şi cu criza financiară. Nici tinerii constănţeni nu s-au prea înghesuit să devină locatari în Baba Novac. Însă, o singură persoană a ieşit câştigătoare din toată afacerea: primarul Radu Mazăre, care se laudă pe unde apucă, spunând că el a făcut blocuri, el a dat tinerilor locuinţe şi el se luptă, de unul singur, înotând împotriva curentului. Şi asta numai pentru binele cetăţenilor. Ce uită mai mereu Mazăre să precizeze este că blocurile se ridică din banii firmelor constructoare, care au făcut credite importante pentru a se putea implica în programul „marca Mazăre". Însă, după cum se ştie, unii cu munca, alţii cu distracţia. În aceste condiţii şi mai ales dacă ţine cont că deja constructorii îşi pun problema dacă îşi vor recupera investiţia sau nu, municipalitatea dă zor să pornească treaba şi la cel de-al doilea ansamblu.

Din nou Briban

Motivul este spus răspicat în documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului: „Preocuparea municipalităţii pentru rezolvarea problemelor sociale al cetăţenilor referitor la obţinerea de locuinţe şi de locuri de muncă se regăseşte şi în strategia de dezvoltare edilitar-urbană a oraşului, prin iniţierea dezvoltării acestui proiect în vederea construirii de locuinţe ieftine pentru tineri. Numărul mare de cereri de acordare de locuinţe a sensibilizat Primăria Municipiului Constanţa ce a hotărât continuarea Programului de locuinţe ieftine pentru tineri destinate cumpărării (proiect început cu dezvoltarea cartierului Baba Novac)". Şi aşa s-a ajuns la proiectul „construire de locuinţe ieftine pentru tineri destinate cumpărării şi lucrări tehnico-edilitare aferente ansamblului Ştefăniţă Vodă, cartierul II". Ca de fiecare dată, în lucrările importante ale municipalităţii, proiectantul general este House Consult şi şef de proiect Radu Briban, fost director al ANL. Potrivit documentaţiei depuse la APM, cartierul va avea 34 de blocuri cu 12 etaje şi va fi ridicat în două etape, pe 60.000 mp: în prima se vor construi 18 imobile, iar în cea de-a doua, 16. Terenul a aparţinut Poliţiei de Frontieră şi a ajuns la primărie conform HG 977 din 26 august 2009, când a trecut din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local Municipal. Potrivit hărţilor ataşate documentaţiei de mediu, suprafaţa pe care va lua naştere noul cartier pentru tineri este delimitată la nord de strada Zmeurei, la est de o alee, la sud de strada Ştefăniţă Vodă şi la vest de strada Tulcei. „Accesul auto direct se face din deschiderea la patru străzi: Zmeurei, pe latura de nord, aleea rutieră cu sens unic pe latura de est, strada Ştefăniţă Vodă pe latura de sud şi strada Tulcei pe latura de vest", se arată în proiect. Cartierul II - Ştefăniţă Voda va costa, estimativ, 317.091,58 mii de lei inclusiv TVA şi va fi realizat în 20 - 24 de luni (fiecare etapă în parte). Cele 34 de blocuri vor avea, laolaltă, 2516 de unităţi locative, dintre care, în prima etapă se vor realiza 1332, iar în cea de-a doua, 1184. Trebuie observat faptul că noul ansamblu va avea de două ori mai multe locuinţe de oferit decât primul, din Baba Novac, care adună numai 1044 de apartamente şi garsoniere. Blocurile vor avea 1836 de apartamente cu două camere şi 680 de garsoniere.

locuinte_pentru_tineri.jpg140 de locatari permanenţi

Documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului arată că infrastructura va fi realizată din radier general din beton armat, iar suprastructura din cadre şi diafragme din beton armat. „Pereţii exteriori vor fi realizaţi din zidărie blocuri BCA grosime 20 cm, placaţi la exterior cu termosistem, iar la interior cu ghips-carton. Pereţii interiori vor fi blocuri de BCA sau ghips-carton", se arată în acte. Imobilele vor avea şase unităţi locative pe etaj exceptând parterul unde vor fi numai patru. La etajele 11 - 12 (duplexuri) vor fi zece unităţi locative. Un bloc va avea 74 de locuinţe: 20 de garsoniere şi 54 de apartamente cu două camere. Elaboratorii proiectului au estimat că un bloc va avea 140 de locatari permanenţi. În ceea ce priveşte finisajele interioare, pardoselile apartamentelor vor avea şapă suport pentru placaje cu gresie la băi, hol acces şi bucătărie şi şapă suport pentru parchet laminat în dormitoare şi living room. În spaţiile comune se vor pune placaje cu gresie porţelanată de trafic pe casa scării şi în zona de acces. Pereţii apartamentelor vor fi văruiţi cu var lavabil de culoare albă, amorsă şi un strat pentru holuri şi living room, iar uşile vor fi de lemn, celulare. Totodată, a fost prevăzut un elevator cu capacitatea de şase persoane, respectiv 500 kg, pentru circulaţia verticală, pe tronson. Accesul în imobil va fi placat cu gresie antiderapantă sau piatră naturală fiamată, placaj ce va fi folosit şi la rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Cartierul Ştefăniţă Vodă va avea 6000 mp de spaţii verzi, 400 de arbuşti, 300 m gard viu şi spaţii de joacă.

„Impactul social pozitiv"

Pentru alimentarea cu energie electrică se vor monta şi patru posturi de transformare. Proiectul precizează că „îmbunătăţirea terenului de fundare se va realiza prin executarea unor coloane de consolidare din beton simplu şi prin executarea unei perne de separaţie din pământ stabilizat cu o grosime de 50 m". Ciudat este că documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu conţine şi observaţii privind impactul asupra mediului... social: „Se are în vedere impactul social pozitiv ca urmare a unor facilităţi de interes public, care se creează datorită realizării lucrărilor: creează noi locuri de muncă, în faza de execuţie a proiectului şi asigură rezolvarea problemelor sociale ale cetăţenilor referitoare la obţinerea de locuinţe şi de locuri de muncă. Apreciem că investiţia va avea un impact pozitiv asupra economiei locale, exprimându-se prin: creşterea bugetului local prin taxele şi impozitele încasate şi diminuarea ratei şomajului în zonă prin crearea de noi locuri de muncă". Documentaţia mai precizează că atât în interiorul celor 6 ha pe care urmează a fi edificat cartierul de locuinţe, cât şi pe limita de proprietate dintre domeniul public al municipiului Constanţa şi domeniul public al statului există construcţii terane şi subterane - magazii şi depozite de combustibil aflate într-o stare avansată de degradare, dezafectate, ocupând o suprafaţă de circa 5635mp. Totodată, există şi platforme, alei din beton armat, atât în interior cât şi pe hotar, ocupând o suprafaţă de circa 6150 mp. Proiectul celui de-al doilea cartier de locuinţe ieftine pentru tineri are la bază Certificatul de Urbanism 3215 din 18.09.2009 şi HCLM 403/28.08.2009.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iulia 23 Aug, 2010 22:23 spuneti mai degraba cand se da primul cartier in folosinta ca m am saturat sa astept, macar mai mintitine cu o data ceva ca ne am saturat sa ne spuneti luna iulie apoi 15 august sau 10 15 septembrie ce naiba au expirat anteprecontractele si daca ma gandesc bn sunt si niste clauze care ar trebui sa fie respectate
  • cornel 11 Mar, 2010 09:53 Va fi un cartier dormitor ?
  • Un prostanac intreaba 11 Mar, 2010 08:32 Da rampe de spalat anvelopele basculantelor ce vor iesi din acest santier are? Ca despre tonele de praf nu se scoate nici o vorbulita.