Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratori de bloc, cu penalizari de la Fisc

ro

30 Jan, 2004 00:00 853 Marime text

Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate a incurcat putin lucrurile

O parte dintre contribuabili au depus din decembrie, la solicitarea CNAS si respectiv CJAS Constanta, declaratiile privind contributiile catre fondul de sanatate, fapt care a dus la penalizarea acestora de catre DGFP din teritoriu * Pentru ca au stat linistiti fata de respectarea acestor obligatii, unii s-au trezit cu penalitati sau amenzi de plata in functie de cuantumul contributiilor de achitat catre fondul de sanatate * Pentru declaratiile fiscale aferente lunii ianuarie 2004 inca nu a fost stabilit de catre finantisti formatul standard * Potrivit unor surse din cadrul institutiei, noile declaratii vor cuprinde, pe langa contributiile pentru asigurarile sociale, si taxele si impozitele aferente bugetului de stat

Agentii economici din municipiu au navalit, in urma cu doua saptamani, la ghiseele aferente Trezoreriei Constanta pentru a putea ridica noul format de declaratii privind contributia la asigurarile sociale pentru luna decembrie, denumita si declaratia 102. Acestia aveau obligatia de a-si procura cat mai repede acest modul informatizat pentru a putea sa respecte termenul limita de 25 ianuarie pentru depunerea declaratiilor. La randul lor, acestea din urma trebuiau depuse in sistem informatizat, practic tot pe discheta, la sediul Administratiei Finantelor Publice Constanta, sediul de pe strada Mircea cel Batran. Practic, termenul a expirat inca de luni, 26 ianuarie, iar cozile de la ghisee si imbulzeala specifica constiinciosilor de ultim moment s-au subtiat consistent, ramanand pe ici-pe colo cate un restant. Doar ca, dupa numai cateva zile, diversi administratori ai unor asociatii de proprietari s-au trezit penalizati de catre organul fiscal din teritoriu pentru ca nu au depus in termen aceste declaratii 102. Problema care s-a ridicat a fost fireasca din partea celor pagubiti, dat fiind ca, potrivit declaratiilor lor, o parte din contributiile existente in declaratia fiscala aferente lunii decembrie 2003 erau deja depuse catre institutiile respective inca de anul trecut, ramanand doar sa le mai si achite. Un exemplu ar fi Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, care a solicitat acestora sa-si depuna declaratiile privind contributiile pentru asigurarile de sanatate pentru simplul motiv ca institutia trebuie sa execute incheierea de an, au afirmat surse din cadrul organului fiscal teritorial. Linistiti asupra respectarii obligatiilor catre aceasta institutie, o parte dintre administratori au omis declararea catre Fisc a acestor contributii, care, la randul lui, a procedat la aplicarea unor sanctiuni sau penalitati in diferite cuantumuri, functie de sumele datorate acestor fonduri.

Amenzi "croite" sa usture

Potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni, precum si nerespectarea termenelor stabilite de lege a declaratiilor fiscale sunt catalogate contraventii. Pentru acestea au fost stabilite sanctiuni care, comparativ cu legislatia fiscala veche, sunt in cuantumuri destul de usturatoare, indiferent ca este vorba de persoana fizica sau juridica. Amenda pentru cazurile mentionate mai sus este cuprinsa intre 500.000 si 15.000.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru agentii economici, respectiv persoanele juridice, suma este intre cinci si 100 de milioane de lei. Asadar, oricare agent economic care a neglijat respectarea termenului de depunere a declaratiei fiscale, indiferent ca este vorba de contributia pentru asigurarile sociale sau despre declaratia de inregistrare fiscala pentru platitorii de impozit pe venituri, va fi "usurat" de cateva milioane. Dupa aceasta "tornada" care a insemnat preluarea contributiilor asigurarilor sociale aferente lunii decembrie 2003, va urma o alta, a carei data de incepere reprezinta deocamdata o necunoscuta pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu a gandit inca formatul standard corespunzator. Asa cum se stie, de la 1 ianuarie, plata contributiilor pentru somaj, sanatate, pensii etc. se face catre organul fiscal din teritoriu subordonat MFP. Pentru a micsora numarul de drumuri pe care un contribuabil ar trebui sa-l faca daca ar achita pe rand aceste obligatii, se va emite un nou format de declaratie fiscala care sa cuprinda, pe langa obligatiile preluate catre fondurile de asigurari, si impozitele si taxele aferente bugetului de stat. Pentru contribuabili va insemna inca o luna in care vor astepta cu sufletul la gura la cozi interminabile depunerea si plata acestor obligatii in termenul prevazut de Legea fiscala de 25 ale lunii urmatoare. Deocamdata, nimeni din cadrul institutiei fiscale din teritoriu nu poate da un termen privind posibilitatea ridicarii noului format, cunoscandu-se doar cel pana la care contribuabilul trebuie sa se achite de obligatiile fata de stat. Printre agentii economici exista speranta ca din aceasta luna sa inceapa sa se limpezeasca toate in sistemul fiscal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii